Kantri

Näin saat kesän kukat talteen kuivaamalla ja glyserolilla – trendikkäin kimppu syntyy sekoittamalla kuivaa ja tuoretta

Kuivakukat ja heinät kiinnostavat taas ­kukkakimppujen ­tekijöitä. Syyskesän kimput kootaan rennon runsaiksi ­yhdistelemällä tuoreita ja kuivia kukkia, luonnon lehtiä ja hentoja heinänvarsia.
Säde Aarlahti
Kuivattamalla kukkien tuomaa iloa voi jatkaa pitkälle syksyyn ja talveen saakka. Lähellä kasvaneiden kukkien hyödyntäminen on myös ekologista, sillä useimmat kukkakauppojen kasveista tuodaan meille lentorahtina.

Leikkokukkien kasvattaminen on yksi kuluvan kesän näkyvimmistä puutarhatrendeistä. Kasvitarhoissa kukoistaa pitkästä aikaa myös kuivakukkia: värikkäitä olkikukkia, ikiviuhkoja ja revonhäntiä, joiden jämäkät varret tuovat rouheaa vaihtelua hentojen kesäkukkien keskelle.

Samalla ne sopivat mitä parhaimmin erilaisiin kimppuihin. Kestävän rakenteensa ansiosta ikikukat on helppo saada aseteltua haluttuun muotoon. Toisin kuin ennen, yhdistellään kuivakukkia nyt sujuvasti myös tuoreiden kukkien lomaan. Näin kimpuista saadaan entistä runsaampia ja täyteläisempiä.

On jo aikakin, että kuivakukat mielletään muuksi kuin pelkiksi pölyisiksi museokukiksi.

Kuivakukkien etuna on pehmeän utuinen värimaailma, joka vain korostuu kuivattaessa. Toisaalta heinät, kuivatut siemenkodat ja rosoiset muodot tuovat kontrastia ruusujen ja muiden heleiden kukintojen rinnalle. Syyskesällä myös monia luonnonkasveja ja pihan monivuotisia kasveja kannattaa hyödyntää ja kuivata kimppuihin.

Jo pienestä kukkavarastosta syntyy kauniita yksityiskohtia talvikauden kimppuihin ja asetelmiin.

Se, mikä nyt häviää kesän värikkyyteen, nousee arvoonsa talvella, kun maa peittyy jäähän ja lumeen.

Syksyn lehtiä ja köynnöstäviä versoja voi säilöä myös glyserolin avulla. Glyserolia voi ostaa apteekista. Glyseroli auttaa säilyttämään versot notkeina ja estää lehtien kurtistumista, mutta muuttaa niiden sävyjä hieman ruskeammiksi.

Valmista glyseroliliuos sekoittamalla 1/3 glyserolia ja 2/3 kiehuvaa vettä. Anna seoksen jäähtyä ja asettele kuivattavat oksat ja kasvit väljästi veteen.

Astian pohjalle riittää vain 4–5 cm seosta, joten pienelläkin glyserolipullolla saa kuivattua melko runsaasti koristeita. Anna kasvien olla ­paikoillaan, kunnes ylimmätkin lehdet tai oksankärjet tuntuvat taipuisilta. Ota tämän jälkeen oksat pois nesteestä, jotta ne eivät tummu liikaa. Myös maljakkovesi muuttuu ruskeaksi, mikä kannattaa huomioida maljakonvalinnassa.

Glyserolikuivaus sopii syyslehdille ja kauniisti värittyneille oksille, muun muassa ruskaisille mustikanvarvuille ja humalan käpyversoille. Myös jouluisiin asetelmiin varattavat jäkälät tai sammalet voi kastella sillä. Näin ne säilyvät pehmeinä.

Jos kuivatat esimerkiksi kokonaisia pihlajanoksia, kuori ensin kaarnaa oksan tyvestä 2–3 sentin pituudelta ja aseta oksa vasta tämän jälkeen vesi-glyseroli­seokseen.

10 vinkkiä kukkien kuivaamiseen

  • Kerää kasveja kuivalla ja aurinkoisella säällä, mieluiten aamupäivällä, jolloin nestejännitys on korkealla. Riivi lehdet varsista heti keräämisen jälkeen.
  • Paras hetki kukan kuivaamiseen on vasta-auenneena, jolloin terälehdet ovat vahvasti kiinnittyneitä.
  • Ilmakuivaus riiputtamalla sopii useimmille kasveille. Sido kukat melko pieniksi nipuiksi, jotta ne eivät homehdu. Suojaa kuivattavat kasvit auringonvalolta.
  • Hyvä paikka kasvien kuivaamiseen on ­esimerkiksi pannuhuone, jossa ilmankosteus on alhainen ja ­lämpötila 20–25°C.
  • Varo hiiriä. Syksyn tullen ne vierailevat mielellään kukka- ja siemenapajilla.
  • Useimmilla lajeilla kuivuminen kestää reilusta ­viikosta kahteen tai kolmeen viikkoon.
  • Suihkauta kuivauksen päätteeksi hiuslakkaa esimerkiksi kanerviin ja osmankäämien patukoihin. Lakalla voi myös kirkastaa kuivuneiden kukkien värejä
  • Kauniiden syysoksien tai köynnöstävien versojen kuivaaminen onnistuu glyserolin ja veden seoksessa.
  • Erilaiset heinät, ohdakkeet ja piikkiputket kuivuvat kauneimmiksi kuivassa maljakossa väljästi aseteltuina.
  • Myös hortensiat kannattaa kuivattaa maljakossa. Laita hortensiamaljakon pohjalle kuitenkin aluksi hieman vettä.

Lue lisää

Pikku porkkanakauppias äidille: "Riittävätkö säästöpossun rahat siemeniin?"

Ruoka olkoon lääkkeesi

Sisäisen kotipuutarhurinsa saa jo päästää irti: Taimien kasvatuksen voi aloittaa maaliskuussa

Puutarha muuttopuuhissa