Kantri

Syksy on parasta istutusaikaa – kunhan muistaa nämä seikat

Syksy on monesti kevättä parempaa aikaa kasvien istuttamiseen. Nyt kannattaa ottaa ilo irti syyskauden kosteudesta ja maahan varastoituneesta lämmöstä.
Säde Aarlahti
Syksyn alennusmyynneistä saattaa löytää kookkaitakin taimia pilkkahintaan. Kunnosta uusille taimille aina hyvä, rikkaruohoton kasvualusta. Tiukkaa juuripaakkua on hyvä avata, etteivät juuret jää kasvamaan kehää.

Vaikka kevättä pidetään vuoden tärkeimpänä istutussesonkina, voi kasveja hyvin istuttaa myös syksyllä. Kostean sään vuoksi kastelun tarve on syksyllä vähäistä ja uudet kasvit pääsevät keväällä jo varhain kasvuun. Myös taimien hinnat ovat syksyllä huokeimmillaan.

Syksyllä voi istuttaa niin astiataimia kuin paljasjuurisia aitataimiakin. Vain kaikkein arimpien kasvien istutus kannattaa jättää kevääseen, jotta niillä olisi mahdollisimman pitkä aika kasvattaa juuria ennen kylmän kauden tuloa. Aroiksi kasveiksi luokitellaan tässä esimerkiksi jalokärhöt, ryhmäruusut ja alppiruusut.

Havupensaiden ja -puiden kohdalla kannattaa miettiä, kuinka lähellä talvea jo ollaan. Etelä- ja Keski-Suomessa kestäviä havukasveja voi kuitenkin hyvin istuttaa koko syyskuun ajan.

Syksyn istutuksiin pätevät samat perusniksit kuin keväänkin istutuksiin. Valitse kasvit kasvupaikan mukaan ja kunnosta niille hyvä, riittävän syvä kasvualusta. Vain istutusleikkausten kohdalla tilanne eroaa keväästä: syksyllä istutettavia pensaiden ja puiden taimia ei leikata, vaan leikkaukset jätetään tulevaan kevääseen.

Istutuksessa on tärkeintä varmistaa juurille mahdollisimman sopivat olosuhteet. Maata on syytä kunnostaa puita ja suuria pensaita varten noin metrin syvyydeltä. Pienemmille pensaille riittää reilun puolen metrin syvyinen kaivanto, perennoille 30–50 sentin paksuinen multakerros.

Hyvä kasvualusta valmistetaan sekoittamalla pohjamaan joukkoon lehtikompostia tai uutta, lannoitettua istutusmultaa. Etenkin savimaahan kannattaa sekoittaa myös hiekkaa, mikä parantaa maan ilmavuutta. Jos vesi jää seisomaan kaivetun istutuskuopan pohjalle, tulee istutuskuoppa salaojittaa kaivamalla se 20 senttiä tarvittavaa syvemmäksi ja levittämällä kuopan pohjalle mursketta tai soraa.

Istutuslannoite sijoitetaan syvälle maahan juurten ulottumattomiin, tai sitä varten tehdään oma pieni kuoppa taimen sivulle. Jos vähintään puolet kasvualustasta on valmiiksi lannoitettua istutusmultaa, ei erillistä istutuslannoitetta tarvita.

Hyvä istutuskuoppa on laakea ja leveä. Jos istutetaan kerralla useampia taimia ryhmäksi, on aina parempi kaivaa taimille yhtenäinen kasvualusta usean pienen istutuskuopan sijaan.

Kasviryhmän muoto mietitään istutuksen yhteydessä maisemaan sopivaksi. Suorat pensasrivit ja kukkapenkit tuovat pihaan ryhdikkyyttä ja selkeyttä. Jos istutuksen muotoa on vaikea määrittää, käyttävät maisemasuunnittelijat usein kaarevaa munuaisen muotoista mallia. Se sopii hyvin myös avoimen tilan keskelle.

Kastele taimet hyvin jo aamulla tai vähintään muutamaa tuntia ennen istutusta. Istutuksen koittaessa poista taimi ruukusta ja aseta se istutuskuoppaan entiseen kasvusyvyyteensä siten, että taimipaakun tyven päälle tulee 2–3 senttiä uutta multaa.

Jos juuret kiertävät kehää, kannattaa paakun reunoja avata ulospäin. Kovin tiheään juuripaakkuun voi jopa viiltää puukolla muutama pysty­suuntainen katkos, jotta juuret eivät jatkossa kiertäisi ympyrää ja tukehduttaisi omaa kasvuaan.

Kun taimi on kuopassa sopivassa korkeudessa, kaadetaan kuoppa täyteen vettä. Näin juuret saavat hyvän kosketuksen maahan. Lopuksi kuoppa lapioidaan täyteen, multa tiivistetään sormilla napakasti ja taimi kastellaan vielä kertaalleen.

Kaiken päätteeksi kannattaa mullasta muokata taimen ympärille pieni kumpare, jotta loppusyksyn sadevesi ei jää seisomaan istutetun kasvin tyvelle.

Lue lisää

Pionitarhalla tapahtuu: Katso kuinka pionit avaavat kukkansa suorassa lähetyksessä

Omasta puutarhasta halutaan nyt tehdä hyönteisten paratiisi – Perhospuutarhuri tuntee pölyttäjähyönteisten toiveet

Puutarhan historia kirjoitetaan lapiolla – mitä tulevaisuuden arkeologi sanoisi sinun pihastasi?

Näillä kasvivalinnoilla teet puutarhasta hämärässä hohtavan