Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Kantri

Katso video: Kun joku on tampannut ensin lumiaihion valmiiksi, voi taitava lumenveistäjä loihtia aihiosta esiin vaikka Mekrijärven kyrmyniskaisen ahvenen

Aihioita olisi tarvittu liuta lumenveiston SM-kisoihin, mutta ne peruttiin. Kaikille avoin lumenveiston etäkisa järjestetään tulevana viikonloppuna.

Luonnonlumi ei leijaile valmiina lumiaihioina taivaalta, vaan niiden valmistelu on hikinen urakka. Tarvitaan muotti, joka on yleensä filmivanerilevyä ja jonka seinät liitetään toisiinsa lukoilla tai ruuveilla.

Aihioon lapioidaan tai nostetaan konevoimalla lunta. Lunta poljetaan tiiviiksi muutaman kymmenen senttimetrin kerroksissa. Muotin voi irrottaa heti täytön jälkeen.

Tiivistys saa lumikiteet sitoutumaan toisiinsa.

Videolla Maaseudun Sivistysliiton kehittämispäällikkö Timo Reko talloo ja Pertti Kettunen lapion varressa Ilomantsin Mekrijärvellä. Miehet olivat valmistautuneet valmistelemaan lumenveiston SM-kisoihin liudan lumiaihioita, mutta kisat jouduttiin perumaan.

Ilomantsilaisen lumenveistojoukkueen Team Harakkan jäsenet Markku ja Armi Rouhiainen sekä Juha Timonen veistivät näytösluonteisesti tammikuun lopulla Antille ahvenia -nimisen teoksen Megrin Matkailun pihamaalle Ilomantsin Mekrijärvelle.

Vaikka SM-kisa peruttiin, 19.–20. helmikuuta järjestetään kaikille avoin lumen­veiston etäkilpailu ja Lumi – riesa vai rikkaus -webinaari. Sekä etäkisasta että webi­naarista lisätietoja ilolumi.fi -sivustolta.

Lue lisää lumenveistosta 17.2. ilmestyvästä Kantrista.

Juttua sekä otsikkoa muokattu 18.2. klo 15.40 vastaamaan linkitetyn videon sisältöä.

Lue lisää

Lumenveistäjät herättävät valkoisen kuution eloon – Mekrijärven kyrmyniskaista ahventa kavensi ja hioi palkittu ilomantsilaisporukka

Lumenveistäjät ottivat mittaa Enontekiöllä

Kilpisjärvellä ratkottiin pohjoismainen jäänveiston mestaruus

Uittokeksit ovat nyt Juuassa käytössä: jääsavotassa valmistauduttiin jäänveiston kisoihin