Kantri

Koverra komea kurpitsalyhty pihaa valaisemaan! Led-valot tuovat koristeluun uusia mahdollisuuksia

Pihapiirin rauhasta ja kauneudesta voi ­nauttia pitkälle syksyyn. Hämärän tullen syttyvät ­lyhdyt pitävät pimeyden loitolla ja tuovat lämpöä ­kylmeneviin iltoihin.
Säde Aarlahti
Piha valmistautuu jo talveen. Tummuvissa illoissa on mukavaa sytytellä lyhtyjä ja nauttia tunnelmasta.

Lokakuussa illat hämärtyvät jo talvea enteillen, vaikka päivisin tarkeneekin vielä puuhastella pihalla. Myös hämärän puutarhan kauneudesta kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Tutusta ympäristöstä pilkistävä, kotoisa valo pitää pintansa hiipivää pimeyttä vastaan, eikä päästä pihapiiriä vielä vaipumaan hiljaiseloon.

Puutarhan valaisussa pienikin on kaunista. Jo muutama tuikkiva valopiste riittää tuomaan kodikkuutta tummuvan maiseman keskelle. Kulkureittien ja sisääntulon valaistus toki kannattaa varmistaa tehokkailla, kiinteillä valaisimilla.

Pihan valaistuksen suunnittelu on nykyisin entistä helpompaa ja hauskempaa, sillä ladattavat lyhdyt ja valosarjat ovat lisänneet mahdollisuuksia valaista ulkotiloja lähes rajattomasti. Enää ei ole väliä, löytyykö pihalta tai pihasaunasta pistorasioita.

Led-käyttöisen lyhdyn tai kynttilän voi niin ikään ajastaa ja jättää turvallisin mielin vartioimatta. Toki on tilanteita ja paikkoja, joissa aito kynttilänliekki juhlistaa ja koristaa maisemaa monen mielestä edelleen kaikkein kauneimmin. Pihan valaistusta suunnitellessa kannattaakin valita kuhunkin käyttötarkoitukseen parhaiten sopiva ratkaisu.

Hyviä paikkoja pihan tunnelmavaloille ovat portinpielet ja ovensuut, joissa valo toivottaa niin talon oman väen kuin vieraatkin tervetulleeksi. Kun valon määrä ulkona vähenee, toimii lyhty kuin pienenä aurinkona tuomassa hyvää mieltä. Lyhdyillä voi koristaa myös pihan pöytäryhmää, vaikka varsinainen kahvittelu- ja grillaussesonki olisikin jo päättynyt.

Näin teet ­kurpitsalyhdyn

Patterivalot tuovat uusia mahdollisuuksia myös perinteiseen kurpitsojen kaivertamiseen. Kun valo ei synnytä kuumuutta, voi lyhtyjä askarrella myös pienistä hokkaidokurpitsoista. Niiden työstäminen on suuria talvikurpitsoja nopeampaa ja helpompaa, ja onnistuu hyvin lapsiltakin.

1. Leikkaa kurpitsaan aukko, jonka kautta saat koverrettua sisuksen pois. Tällä kertaa aukko leikattiin kurpitsan pohjaan, jolloin perinteinen hattuosa voitiin koristella yhtenäiseksi muun kurpitsan kanssa.

2. Poista hedelmäliha ja ohenna kurpitsan seinämiä niin, että niiden paksuudeksi jää 1–2 cm. Työvälineeksi sopii vahvavartinen ruokalusikka tai jäätelökauha. Isojen kurpitsojen kovertamisessa alkutyö sujuu hedelmäveitsellä.

3. Tee kurpitsan pintaan haluamasi valo­kuvio. Yksinkertaisten kuvioiden leikkaaminen onnistuu vapaalla kädellä, tarkempien kuvioiden ääriviivat kannattaa ensin hahmotella kurpitsan pintaan tussilla. Koristeaihe voi olla mitä tahansa Halloween-naamasta eläinaiheisiin tai ornamentteihin. Netti on pullollaan erilaisia malleja ja sapluunoita.

4. Kun kuvio on valmis, kannattaa valoaukkojen toimivuus vielä tarkastaa. Paksut seinämät saattavat estää valon kulkua niin, että kuvio vääristyy. Tällöin aukkoja suurennetaan sisäpuolelta.

5. Sujauta lyhtyyn paristokäyttöinen valo ja vie se ulos näkyvälle paikalle. Keinovalo auttaa säilyttämään lyhdyn kauniina pidempään kuin kynttilä, jonka lämpö kuumentaa kurpitsan seinämiä.

Vinkki: Suuren kurpitsan sisään saa ­tehokkaan valon otsalampusta!

Säde Aarlahti
Kurpitsan voi kovertaa ontoksi myös pohjasta käsin. Tällöin kuvioille jää enemmän tilaa. Pienten talvikurpitsojen kuori on jättikurpitsoja ohuempaa ja helpommin työstettävää. Omenapora sopii myös kurpitsaleikkuriksi.

Säde Aarlahti
Pattereilla toimivat led-valot tuovat uusia mahdollisuuksia myös perinteiseen kurpitsojen kaivertamiseen. Kun valo ei synnytä kuumuutta, voi lyhtyjä askarrella myös pienistä kurpitsoista.

Lue lisää

Upea kurpitsalyhty valaisee puutarhan – katso videolta, miten kurpitsan kaiverrus onnistuu ja poimi vinkit koko kurpitsan käyttöön

Pyhäinpäivän lyhty syntyy helposti poraamalla kurpitsaan reikiä – sisuksesta tehdään ruokaa

Älä istu pimeässä! Energiapihi led-valo teki tunnelmavalostakin ympäristöystävällistä

Yrityssaneeraus, sydäninfarkti ja lopulta korona pysäyttivät työhullun – "Piti miettiä, mitä elämältä oikein haluaa"