Kantri

Maurin realisointiliike mykistää – entiselle tanssilavalle on ahdettu satojatuhansia tavaroita

Kantri 10.10.2017

Karstulassa sijaitsevasta Mauri Ahopellon Kaikkea on -realisointiliikkeestä on valtakunnallinen nähtävyys ja yksi Suomen suurimmista realisointikeskuksista. Myytävänä on kaikkea maan ja taivaan väliltä.


Hanne Manelius
Mauri Ahopellon Kaikkea on -liikkeessä avautuu sellainen tavaran paljous, että sitä on vaikea ymmärtää ennen kuin sen omin silmin näkee.

Mauri Ahopelto ja hänen Terttu-vaimonsa perustivat eläkepäiviensä iloksi joulumyymälän viisitoista vuotta sitten vuokraamalleen Rantakallion entiselle tanssilavalle. Joulun jälkeen he pyysivät lupaa jatkaa vuokrasopimusta.

"Siitä tämä vähän paisui", Ahopelto virnistää valtavan tavaramäärän keskellä.

Tämä on vaatimaton sekatavarakauppa. Tässä ei ole mitään järkeä, mutta mitäs sillä on väliä. Usein käy niin, että asiakas soittaa täältä kotiin ja kertoo olevansa sellaisessa paikassa, että sellaista ei olekaan.

Eihän tämä liike olisi mitenkään erikoinen, jos tavaraa olisi normaali määrä. Nyt sitä on liikaakin, koska kaikki ei pääse esille eikä Ahopellon mukaan kaikkea kerkeä koskaan myymään.

Entinen työväentalo on niin täynnä vanhaa ja uutta tavaraa, että sen läpikäymiseen menisi päiväkausia. Osa tavaroista on pihalla olevissa teltoissa. Ne pursuvat vaatteita, puutarhatuotteita ja kaikenlaista kuolinpesistä ostettua tavaraa. Myytävänä olevia perinnetyökaluja, hevosen länkiä ja auton pölykapseleita on ripustettu päärakennuksen seinustalle.

Osto- ja myyntiliike palvelee yhtä lailla antiikinkeräilijöitä kuin päivittäistavaran ostajia.

Pesuaineet, vessapaperit sekä kissan-, koiran- ja linnunruoat ovat isoja myyntiartikkeleja. Kesäaikaan menee neljä rekkalastillista eli noin 5000 isoa säkkiä multaa. Tekstiilejä käydään ostamassa Jyväskylästä asti.

Mauri saa pidettyä hinnat alhaalla alhaisten vuokrakulujen ja hyvien suhteiden ansiosta. Entisenä tukkukauppiaana hän tuntee valmistajat ja maahantuojat pitkältä ajalta.

"Ostan tavaran suoraan heiltä, joten tukkuri jää välistä. Ostan myös kuolinpesiä."

Liikkeen maine on kiirinyt keräilijäpiireissä. Myytävänä on 50 000 LP-levyä sekä runsaasti antiikkia lasiesineistä astioihin ja kelloista soittimiin ja vanhoihin rahoihin. Vinyylilevyjä on käyty ostamassa Lontoosta asti.

Kauppa tunnetaan myös laajasta jouluvalo-, -lyhty ja kynttilävalikoimistaan. Käytännössä kaikki Suomeen maahantuodut jouluvalot löytyvät Maurilta.

Kun isoissa marketeissa myydään muutamaa sorttia, niin meillä voi olla jopa 300 erilaista jouluvaloa.

Tavaroiden kokonaisuus vaikuttaa ulkopuolisesta kaoottiselta, mutta Mauri sanoo tietävänsä jokaisen tavaran ja sen hinnan.

Ahopelto tunnetaan värikkäiden elämänviisauksien ja sutkauksien latelijana. Hän on tulostanut ajatuksiaan papereille ja teipannut niitä ympäri liikettä.

Maailman kummallisin kauppa eikä kauppiaskaan ihan normaali ole, eräässä lapussa lukee.

Humorististen lauseiden taakse kätkeytyy syvempi elämänfilosofia: jokaisen pitäisi osata pysähtyä ja löytää oikea ajatus.

Eräs paikallinen nainen sanoi, että kun pinna on kireällä, hän tulee lukemaan lappuja tänne.

Ahopelto varttui kyläkauppiasperheessä Soinissa. Kauppamies hänestä tuli jo lapsena:

"Kiersin kulkukaupalla jo kolmevuotiaana. Kolkuttelin talojen ovia tutti suussa. Kun ovi avattiin, otin tutin pois ja aloin kaupata. Myin muun muassa puutarhan siemeniä ja suksivoiteita. Myöhemmin myin koulukavereille joulukortteja. Isä piti kirjaa myynneistä. Jos olin ottanut liian kovan hinnan, minun piti käydä palauttamassa rahat."

Ahopelto tekee edelleen pitkää päivää, vaikka eläkeikä ylittyi jo vuosikymmen sitten.

"Tämä kauppa on minun elämäni. Pysyn kunnossa, kun touhuan. Pääkopalle tekee hyvää, kun saa jutella asiakkaiden kanssa. Täällä saa tinkiä, mutta se on varmaa, että hinta ei nouse, vaikka kuinka tinkisi", supliikkimies heittää.

Aiheeseen liittyvät artikkelit