Kantri

Koskenkorvan seriffi pelasti kylän huoltoaseman ja pankkiautomaatin

Yrittäjä Jari Mäki laittaa kaikkensa peliin kotikylänsä puolesta.
Johannes Tervo
"Jos meidän kylä voisi huonosti, en uskaltaisi ajella seriffiautolla ja sanoa, että menee hyvin", Jari Mäki nauraa.

Koskenkorvan Amerikka-mies, yrittäjä Jari Mäki tekee kaikkensa, että 2 000 asukkaan kotikylä pysyisi elinvoimaisena.

Ilmajoen Koskenkorvan kylä joutunut huonoon kierteeseen viime vuosina. Monet yritykset ovat sulkeneet ovensa ja palvelut ovat loppuneet kylältä.

Kylän keskusta olisi miltei autioitunut, ellei paikallinen yrittäjä Jari Mäki olisi tehnyt työtä palvelujen takaamiseksi. Mäki on ostanut, kunnostanut ja laittanut vuokralle lopettaneita yrityksiä ja kiinteistöjä.

"Kun grilli lopetti, ostimme ja entisöimme rakennuksen ja laitoimme vuokralle. Meidän omistamassa liiketalossa on vuokralaisena apteekki, valokuvaamo, jalkahoitola ja hammaslääkäri. Jos meidän rakennuksista katkaistaisiin sähköt, kylälle jäisi vain osuuskaupan valot", Jari Mäki toteaa.

Mäen luonto ei antanut periksi myöskään, kun kylä ainoa huoltoasema ja lounaspaikka, Koskenkorvan Shell sulki viime vuonna.

Mäki osti ja remontoi sen amerikkalaistyyliseksi huoltamobaariksi, jossa tarjotaan paikallista kotiruokaa ja hampurilaisia.

"Meillä oli kolme viikkoa aikaa perustaa firma ja hankkia sille myyntiluvat ja polttoainesopimukset. Jos jokin, niin huoltoaseman perustaminen on tehty vaikeaksi Suomessa."

Hän on ilokseen huomannut, että asenne on tarttunut kyläläisiin: paikallisia palveluja suositaan yhä enemmän.

Kylän raitilla ei myöskään olisi pankkiautomaattia, ellei Mäki olisi tarttunut toimeen. Hän maksaa omasta pussistaan noin 6 000 euroa vuodessa, jotta automaatti säilyy kylällä. Tukimaksu vaaditaan, jos automaatista ei tehdä vähintään 8 000 nostoa kuukaudessa.

"Elävä kylä tarvitsee käteistä. Jos automaattia ei olisi, marjanmyyjille ja torikauppiaille pitäisi hakea rahat Ilmajoelta tai Kurikasta."

Jari Mäki tunnetaan amerikkalaisiin tuotteisiin ja autoihin erikoistuneen Jari Mäki Oy:n toimitusjohtajana.

Ura yrittäjänä alkoi sattumalta. Vuonna 1979 Mäki kävi ensimmäistä kertaa Amerikassa. Tullessaan hän toi kenkälaatikoissa vanhoja jenkkiautojen osia.

Samalla Suomeen rantautuivat jenkkityyliset peräkonttikirppikset. Siellä pölykapselit, autonmerkit sun muut tekivät kauppansa.

Mäki ja hänen vaimonsa alkoivat kiertää kesäisin rompetapahtumissa ympäri Suomea. Talvisin he kävivät Amerikassa osien hakumatkalla.

Puskaradion ansiosta maine levisi ja pian ihmiset alkoivat kysellä, voisiko pariskunta tuoda reissuiltaan jotain tiettyä.

Vuonna 1989 Mäki irtisanoutui päivätöistä ja perusti yrityksen autotalliin. Nykyinen 2500 neliön liiketila nousi Mäen kotitiluksille vuonna 2005.

Tällä hetkellä Jari Mäki Oy työllistää kymmenen työntekijää. Mäen kaikki neljä lasta ovat töissä yrityksessä.

Koskenkorvalaisuus on yritykselle tärkeä voimavara.

"Helsingissä kysytään usein, että missä se sinun firmasi sijaitsee. Vastaan aina, että kun ajat 400 kilometriä Mannerheimintieltä pohjoiseen kolmostietä, niin se näkyy samalla puolella kuin eduskuntatalo."

Lue lisää

Voiko näin pienellä kylällä pyörittää kannattavaa yritystoimintaa, mietittiin Eskolassa – menestyksen avain oli koota pienet palvelut yhteen

Sivellinvalmistaja uskoo kotimaiseen tuotantoon: "Matemaattisesti olisimme viisaampia, jos ostaisimme pensselit vaikka Italiasta"

Pähkinät omasta puutarhasta – Joel Rosenberg on jo saanut satoa, vaikka alku oli vain kaksi pähkinää

Kivikauden suomalainen kunnioitti hirveä pyhänä voimaeläimenä - Pyyntiin liittyi paljon rituaaleja