Kantri

Kyläläiset kyllästyivät ruokasalissa pidettyihin liikuntatunteihin – rakensivat monitoimihallin talkoilla

Kantri 20.10.2017 Ylistaro

Ylistaron Asemanseudun kylältä löytyy nyt upouusi sisäliikuntahalli. Rakentamiseen osallistui 80 kyläläistä.


Jouni Hirn
Uutuuttaan hohtava monitoimihalli syntyi Asemanseudun Kehittämisyhdistyksen tempauksena. Kuvassa puheenjohtaja Tuomo Keppo, Johanna Koivusalo, Johanna Punkari, Tero Rajala ja Harri Ritari.
Uutuuttaan hohtava monitoimihalli syntyi Asemanseudun Kehittämisyhdistyksen tempauksena. Kuvassa puheenjohtaja Tuomo Keppo, Johanna Koivusalo, Johanna Punkari, Tero Rajala ja Harri Ritari.
Jouni Hirn
Ysäripoppi pauhaa ja hiki irtoaa. Menossa on rankka kahvakuulatunti.
Ysäripoppi pauhaa ja hiki irtoaa. Menossa on rankka kahvakuulatunti.

Asemanseudun liikuntapuitteissa oli toivomisen varaa. Kyläläisillä ei ollut käytössään liikunta- ja kuntosalia ja myös vanhasta koulurakennuksesta puuttuivat sisäliikuntatilat.

”Osa koulun liikuntatunneista oli pidettävä noin 70 neliön ruokasalissa. Siellä ei voinut pelata sählyä, korkeintaan tehdä kuperkeikkaa. Sisäliikunta jäi meiltä lähes käymättä, joten liikuntatunneilla suosittiin ulkolajeja”, koulun rehtori Tero Rantala kertaa menneitä.

Vuonna 2003 perustettu Asemanseudun Kehittämisyhdistys ry. on aiemmin rakentanut talkoilla oman kylätalon, uimarannan ja kuntoradan.

Tammikuussa 2015 päätettiin tarttua tähän mennessä suurimpaan haasteeseen ja rakentaa kylälle monitoimihalli.

Kehittämisyhdistys sai haettua hallihanketta varten rahoituksen Manner-Suomen maaseudun kehittämisrahastosta.

Kustannusarvio nousi 530 000 euroon, josta julkisen tuen osuus on noin 397 000 euroa. Hanke ei olisi toteutunut ilman Seinäjoen kaupungin tukea, koska elykeskuksen rahoitus edellyttää kaupungin kuntarahaa.

Monitoimihalli nousi kylätalon ja koulun kupeeseen vuodessa. Halli otettiin käyttöön viime elokuussa.

450 neliön hallista löytyvät liikuntasali, kahvio, sauna ja pukuhuoneet. Yläkerrassa on kuntosali ja kokoushuone.

Hallitalkoisiin osallistui noin 80 kyläläistä. Talkootunteja kertyi kaikkiaan 5 500. Sähkö- ja ilmastointityöt tekivät paikalliset urakoitsijat.

”Oli yllättävää huomata, kuinka älyttömästi pieneltä kylältä löytyy osaamista. Joku saattoi olla mukana neljä tuntia ja tehdä sinä aikana jotain niin spesiaalia, että siitä oli korvaamaton apu”, kehittämisyhdistyksen sihteeri Johanna Koivusalo sanoo.

Monitoimihalli on avoinna kaikille. Liikuntavuorot ovat olleet kysyttyjä. Nyt menossa on Johanna Mäki-Töylin vetämä kahvakuulatunti.

”Tämä on ihan huippupaikka pitää treenejä. Pidän kolmet jumppatreenit viikossa ja väkeä on käynyt ihan kiitettävästi”, hän toteaa rankan liikuntasession jälkeen.

600 asukkaan Asemanseutu tunnetaan vireänä ja yhteisöllisenä kylänä. Monitoimihalli on tuskin viimeinen talkooponnistus.

”Täytyy olla varovainen, kun heittää ilmoille hulluja ideoita, koska ne saattavat toteutua. Kerran ehdotin kokouksessa, että tehdään jääharjoittelurata pellolle. Kokouksesta lähdettiin suoraan pellolle katsomaan sopivaa paikkaa ja seuraavana päivänä rata oli valmis”, kyläaktiivi Harri Ritari muistelee.

Aiheeseen liittyvät artikkelit