Onko nyt vuorossa täytetty kalkkuna tai kalkkunarulla? Tässä ohjeet molempiin
Johanna Vuorinen valitsee joulupöytään naapurin miehen tuottaman kalkkunan. "Se on vaan niin hyvää!"






Kun vaasalainen Johanna Vuorinen kuuli äidiltään, että naapurin mieheltä saa ostaa kalkkunaa, hän hölmistyi. Mitä, kuka nyt kaupungissa kalkkunoita kasvattaa?
Reippaana naisena Vuorinen marssi soittamaan Bengtsin ovikelloa. Ja totta se oli, mitä äidin hieroja oli kertonut. Kristian Bengts kasvattaa kalkkunoita, mutta ei Vaasassa, vaan kotitilallaan Hemmanetissä Närpiön Ylimarkussa.
Niin alkoi Bengtsin ja Vuorisen perheen ystävyys kolme vuotta sitten. Vuorinen työskentelee tätä nykyä Kummelgrundin tilausravintolassa ja hotellissa Kristiinankaupungissa ja käyttää siellä jatkuvasti Hemmanetin kalkkunanlihaa. Myös kotiinsa hän ostaa Bengtsiltä joulukalkkunan.
"Meidän täti muutti Kaliforniaan 1950-luvulla ja sitä kautta meille tuli Amerikan-tuulahduksena kalkkuna joulupöytään. Savukalkkuna taas on helppo ja hyvä tarjottava, sillä se sopii niin alku- kuin pääruuaksi moneen makuun.", Vuorinen vinkkaa.
Täytetty kalkkunarulla valmistuu yhdestä kalkkunan rintafileestä, joka saattaa painaa yli kaksi kiloa. Sillä voi korvata joulupöydässä kokonaisen kalkkunan, jos koko lintu tuntuu liian isolta urakalta syötäväksi.
Savukalkkuna-alkupala
savustettua kalkkunafileetä
marjahyytelöä (esimerkiksi karpalo-, variksenmarja- tai puolukkahyytelöä)
tuoretta timjamia
Annostele lautasille ohuet viipaleet savukalkkunaa ja lusikallinen marjahyytelöä. Koristele tuoreella yrtillä.
Kokonainen kalkkuna uunissa Bengtsin tapaan
1 kalkkuna, noin 6 kg
1 luomusitruuna
tuoreita yrttejä, esimerkiksi timjamia
100 g voita
4 rkl öljyä
suolaa
pippuria
Ota kalkkuna jääkaappiin sulamaan pari, kolme vuorokautta ennen ja huoneenlämpöön pari tuntia ennen valmistusta. Irrota luut kalkkunan takaosasta. Hiero kalkkunaan suolaa.
Sekoita voi, öljy, suola ja tuoreet yrtit sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Irrottele nahkaa varovasti sormin lihasta ja levitä seos tasaisesti kalkkunan nahan alle.
Voit myös sekoittaa yrttiöljyn ja hieroa sen nahan alle ja sen jälkeen viipaloida kylmän voin palasiksi ja työntää voipalat nahan alle.
Varo, ettei nahka mene rikki. Purista sitruunanmehu ja kaada tasaisesti kalkkunan päälle. Valmista tämän jälkeen täyte.
Täyte
3 dl couscousia
3 dl vettä
1 luomukasvisliemikuutio
3 luomuomenaa
100 g saksanpähkinän sydämiä tai vastaavia
1 sipuli
aurinkokuivattua tomaattia
Kiehauta vesi ja kasvisliemikuutio, lisää couscous ja anna vetäytyä kannen alla 5 minuuttia. Pilko sipuli, omenat ja aurinkokuivatut tomaatit kuutioiksi, murenna saksanpähkinät.
Sekoita kaikki aineet ja laita täyte kalkkunan sisään peräpäästä. Jos kaikki täyte ei mahdu kalkkunaan, voit valmistaa lopputäytteestä kasvispullia ja paistaa ne pannussa. Puristetun sitruunanpuolikkaan voi laittaa “tulpaksi” peräpäähän pitämään täytteen paikallaan.
Paistaminen
Työnnä paistilämpömittari rintafileen keskelle. Voit paistaa kalkkunan uunipellillä paistopussissa tai ilman.
Paista 150–160 asteessa uunin keskiosassa. Paistoaika 6 kilon kalkkunalle on uunin mukaan 3–4 tuntia. Kalkkuna on valmis, kun lihalämpömittari näyttää 75 astetta.
Leikkaa viilto rintaan ja tarkista, ettei lihaneste ole enää punaista.
Tarjoilu
Leikkaa siivet irti kalkkunasta. Leikkaa sitten reidet ja väännä ne irti. Irrota rintafileet yksi kerrallaan rintaluuta pitkin leikaten. Leikkaa liha sopiviksi siivuiksi.
Kastike
Ota talteen pellille valunut paistoliemi. Siivilöi sitä 3 dl kattilaan. Liuota 2 rkl vehnäjauhoja tilkkaa kylmää vettä ja sekoita liemeen. Anna kiehua viisi minuuttia. Tarkista maku. Lisää suolaa tai jos liemi on liian suolaista, lisää vettä tai kermaa. Pyöristä kastikkeen maku lopuksi ruokalusikallisella marjahyytelöä.
Tarjoa kalkkuna paistettujen lohkoperunoiden, kastikkeen, marjahyytelön ja salaatin kera.
Täytetty kalkkunanfileerulla
1 (noin 1,8 kg) Hemmanetin laidunkalkkunan rintafilee tai vastaava
200 g maustamatonta tuorejuustoa
150 g aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 ruukullinen basilikaa
3 tl suolaa
mustapippuria
Säädä uuni 200 asteeseen. Aseta kalkkunanfilee alustalle nahkapuoli alaspäin. Leikkaa viilto fileeseen noin 1,5 cm sen reunasta lävistämättä fileettä, niin että viilto päättyy noin 1,5 cm:n päähän vastakkaisesta puolesta. Jatka leikkaamalla samanlainen viilto 1,5 cm edellisestä viillosta vastakkaiselta puolelta taas jääden 1,5 cm reunasta; jatka viiltojen tekemistä vuorotellen kummastakin suunnasta 1,5 cm välein, niin että saat avattua fileen 1,5 cm:n paksuiseksi laataksi.
Asettele avattu kalkkunanfilee nahkapuoli alaspäin. Hiero fileeseen suolaa ja pippuria.
Säilytä aurinkokuivatuista tomaateista pois kaadettu öljy. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja basilika ja sekoita ne tuorejuuston kanssa. Levitä tuorejuustoseos rintafileen päälle ja pyöritä se rullaksi. Voit kiinnittää rullan paistamista varten puuvillalangoilla.
Voitele fileerullaa aurinkokuivattujen tomaattien öljyllä. Paista uunin keskiosassa, kunnes sisälämpötila on noin 70 astetta (noin 1 tunti 45 min).
Anna kalkkunafileerullan vetäytyä noin 15 minuuttia uunista poistamisen jälkeen. Tarjoile siivutettuna heti lämpimänä tai jäähtyneenä.