Kantri

Mämmenkylän kässäkerho on kutonut paljussa, karaokessa ja Tallinnassa – "Kudontamaratonissa ahkeroimme iltakuudesta aamukuuteen"

Kantri 26.12.2017

Nykyisin kyläillään vähemmän. Siksi on tärkeää ja terapeuttista, että saamme pälpättää yhdessä. Täällä jaetaan ilot ja surut, Mämmenkylän käsityökerhon perustaja Leila Muli sanoo.


HANNE MANELIUS
Kirsi Tuunanen, Vuokko Pietiläinen, Asta Vesamäki, Eeva Niskanen ja Leila Muli pitävät kerhoiltaa viikon kohokohtana.

Kerhoperinne alkoi viisi vuotta sitten Äänekoskan Mämmenkylällä. Vakituisia osallistujia on noin kymmenen. Ikähaarukka huitelee neljänkymmenen ja seitsemänkymmenen välissä.

Kässäkerho kokoontuu keskiviikkoiltaisin kerhon perustajan Leila Mulin kotitilalla. Kesäisin kokoontumispaikkana toimii läheinen Metsäpirtin kylätalo.

Jutustelun lomassa jokainen tekee omia käsitöitään. Samalla jaetaan ideoita ja autetaan toista. Tärkeintä on sosiaalinen kanssakäyminen.

"Nykyään kyläillään vähemmän. On tärkeää ja terapeuttista, että saamme pälpättää yhdessä. Täällä jaetaan elämän ilot ja surut. Jännitämme yhdessä, kun joillekin syntyy lapsenlapsia", kerhoaktiivi Leila Muli kehuu.

Kässäkerhossa saa hullutella vapaasti. Kärjistäen sanottuna vain taivas on rajana kutimien kanssa touhutessa.

Kerholaiset ovat kutoneet paljussa, karaoketapahtumissa ja vuokraamillaan kesämökeillä ja yhteisillä Tallinnan reissuilla. Seuraavana suunnitteilla on kudontakävely ja Kyproksen reissu.

Oma lukunsa on jokakesäinen kudontamaraton, jossa kudotaan kellon ympärys.

"Viimeksi kudoimme meillä iltakuudesta aamukuuteen. Osa meni maratonilta suoraan töihin. Naapurissa asuva tyttäreni oli ihmeissään, kun huiskuttelimme hänelle parvekkeelta aamulla. Hän tekstasi, että te ootte ihan hulluja", Muli nauraa.

Mämmen naiset ovat käyneet yhteisillä langanhakumatkoilla Tallinnassa.

"Kun muut matkustajat rahtasivat laivaan kaljakärryjä, me toimme laatikkokaupalla lankoja". kerholaiset tuumaavat.

Kerholaiset ovat ahkeria neulojia. Tänä jouluna lapasia ja sukkia lähti Operaatio Joulun Lapsi -keräyksen mukana Moldovan ja Romanian köyhille lapsille. Joulupaketteihin pakattiin myös kyläläisten lahjoittamia koulutarvikkeita.

Kudonnaisia on lahjoitettu myös vanhainkoteihin, Keski-Suomen synnytyssairaalaan ja kyläläisten vauvoille.

"Vastaanotamme toiveita lahjoituskohteista. Eräs kyläläinen vinkkasi, että kaikilla kylän eskarilaisilla ei ole villasukkia. Nyt jokaiseen pieneen kumppariin löytyy villasukka", Eeva Niskanen toteaa.

Tunnin kutomisen ja rupattelun jälkeen ohjelmassa on herkuttelua. Tapana on, että jokainen tuo vuorollaan kahvileivonnaiset.

Mämmenkylä sijaitsee Keitele-järven syleilyssä Äänekosken pohjoispuolella. Muli on toiminut Mämmen kyläyhdistyksen puheenjohtajana 25 vuotta. Hän jättää tehtävän vuoden lopussa.

Hän kehuu Mämmenkylää vireäksi asuinpaikaksi, jossa henki on hyvä.

"Usein kysytään, onko täällä mukava asua, niin viimeistään kässäkerhon myötä on. Kerho ei kokoonnu jouluviikolla, mutta heti joulun jälkeen kokoonnutaan kiireesti. Olisi ihan kauheaa, jos kokonainen viikko jäisi välistä", Muli toteaa.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT