Kantri

Koululaiset rakensivat itselleen pihasaunan – isä antoi työkalut käyttöön jo varhain: "Totta kai minua jännittää ja hirvittää"

Kantri 10.02.2018

Sauna valmistui kahdeksassa päivässä. Isä ehti auttaa pari tuntia.


Johannes Tervo
Teemu ja Santeri Mäntymäki sekä naapurissa asuva Valtteri Kiili rakensivat viime kesänä oman pihasaunan. Täällä kelpaa löylytä.
Teemu ja Santeri Mäntymäki sekä naapurissa asuva Valtteri Kiili rakensivat viime kesänä oman pihasaunan. Täällä kelpaa löylytä.
Johannes Tervo

Teuvalaisessa Mäntymäen perheessä vaalitaan käsillä tekemisen taitoja. Isä Mikko Mäntymäki on mestaritimpuri perinnerakentaja. Hän antoi rakennustyökalut lastensa käyttöön jo varhain ja he ovat saavat toteuttaa kädentaitojaan vapaasti omalla pihamaallaan.

"Minua harmittaa se, kun nykypäivän lasten ei anneta tehdä mitään. Totta kai minua välillä jännittää ja hirvittää isänä, kun pojat käyttävät oikeita työkaluja ja rakentavat majoja puihin. Mutta eiväthän he opi muuten kuin tekemällä", Mikko Mäntymäki toteaa.

Perheessä on neljä poikaa, joista vanhin asuu jo omillaan. Nuorimmat pojat Santeri, 9, Teemu, 12, Tuukka, 13, ovat rakentaneet kahden hehtaarin pihalle kokonaisen maja-alueen. Viime kesänä pojat tekivät ylijäämälaudoista pihasaunan, jolla he osallistuivat Teuvalla pidettyihin siirrettävien saunojen kokoontumisajoihin.

Isän roolina oli kannustaa ja antaa ohjeita sivusta. Pojat ideoivat saunaan kattoikkunan. Seiniä koristavat männät ja Teuvan viiri.

"Pojat rakensivat saunan kahdeksassa päivässä omin käsin. Tosin perjantaina, kaksi tuntia ennen Sauna-ajojen alkua, he soittivat minulle töihin, että tulisitko vähän auttamaan katon kanssa, ette keretään sinne ajoihin", isä muistelee huvittuneena.

Mäntymäet asuvat satavuotiaassa rautatieläistalossa Perälän entisen juna-aseman vieressä. Ostettaessa talo ja sen lisärakennukset olivat kurjassa kunnossa. Ikkunat oli rikottu ja tuvan nurkassa oli paksu lumikerros. Navetan katto oli romahtanut ja pihapiiri vesoittunut.

Pitkään tyhjillään ollut rautatieläistalo on herännyt täyteen loistoonsa. Talo ja ulkorakennukset ovat kokeneet täysremontin, vanhan ajan henkeä mukaillen.

Mikko Mäntymäen haaveena on oma kivinavetta. Vaikka suunnitelmat ovat suuria, tärkeintä on päivittäinen tekeminen ja viihtyminen.

"On mielekästä, kun koko perhe touhuaa jotakin ulkona. Vaimo on kukkapenkillä ja muksut rakentavat omiaan", Mäntymäki kertoo.

"On myös hienoa, että lapset ovat oppineet jättämään puhelimensa sisälle ulos tullessaan. Kun lapsilla on mielekästä tekemistä ulkona, heidän ei tarvitse pelata koko ajan tietokonepelejä. Meillä pelataan tietokoneella vain pahimpaan rospuuttoaikaan."

Aiheeseen liittyvät artikkelit