Kantri

Vanha kartano muuttui remontilla unelmakodiksi – perinnemestari ei kaipaa Pyhtäältä Helsinkiin

Markku Vuorikari

Syksyllä 2004 meinasi iskeä epätoivo. Kiviniemen kartanossa oli aloitettu mittavat kunnostustyöt keväällä, mutta kuukausien urakoinnista huolimatta talo näytti yhtä nuhjuiselta kuin aloittaessa. Lisäksi rahaa oli kulunut 100 000 euroa.

”Näytti ettei mikään ollut muuttunut. Me asuimme rämisevän sähköpatterin vieressä keittiössä, ja silloin alkoi tuntua, että nyt on mennyt jotain vikaan”, muistelee Hannu Rinne.

Rinne ja hänen vaimonsa Jaana Viitakangas-Rinne olivat saaneet ensimmäisen vanhan talon kunnostajan oppitunnin: unelmakodin remontti vaatii pitkää pinnaa.

Ihmiselle on hyvin kehittävää oppia sietämään, että valmista ei tule heti.

Todellisuudessa kesällä 2004 oli tapahtunut paljonkin. Kun pariskunta osti Kiviniemen kartanon Pyhtäältä, oli se tullut täysin käyttöikänsä päähän. Kesän aikana kartanon kaikki lattiat revittiin auki, jotta eristeet, sähköt ja putket saataisiin vaihdettua.

Tarkoitus oli palauttaa rakennus mahdollisuuksien mukaan 1800-luvun lopun henkeä mukailevaksi.

Kiviniemen kartanon runko on 1700-luvulta. Vahvistamattoman tarinan mukaan se oli pappila ennen siirtoa nykyiselle paikalleen 1800-luvun alkupuolella.

Aluksi aviopari kävi kartanollaan viikonloppuisin kotoaan Helsingistä käsin. Seuraava askel oli pakata laukut jo keskiviikkona, ihan vain viikonloppuruuhkien välttämiseksi ja hiilijalanjäljen hillitsemiseksi.

Nykyään he käyvät Helsingissä noin kerran kuukaudessa, molempien työt muun muassa graafisen suunnittelun parissa kun hoituvat mainiosti kotikirjastossa tai keittiönpöydän ääressä.

Kiviniemen kartano oli ollut vain satunnaisessa käytössä ennen kuin Hannu Rinne ja Jaana Viitakangas-Rinne ostivat sen. Kartano ei henkinyt lainkaan omaa aikaansa, vaan muistutti enemmän 1970-luvun loft-asuntoa.

Huoneita oli avattu yhtenäisiksi tiloiksi, seinät oli revitty paljaalle hirrelle ja katot olivat raakalautaa. Lattialle levitetyt kaislamatot ja lastulevyhuonekalut viimeistään kuorivat vanhan tunnelman kartanosta.

Rinteille remontoinnissa on tärkeää vaalia menneiden aikojen estetiikkaa, vanhoja materiaaleja sekä perinteisiä rakennustekniikoita. Välillä se tarkoittaa joustamista käytännöllisyyden kustannuksella.

”Kun tulee niin hankalan oloinen tenkkapoo, ettei perinteinen mitenkään toimi, alamme miettiä nykyaikaisia vaihtoehtoja”, Viitakangas-Rinne sanoo.

Joskus ajan hengestä joudutaan tinkimään. Pihapiirissä sijaitsevaan, vuokrakäytössä olevaan taloon esimerkiksi teetettiin uusi pariovi lämpölasilla, sillä yksi leveä ovi olisi avautuessaan ahmaissut valtavasti lattiapinta-alaa.

Piha-aittaan on puolestaan laitettu kolminkertaiset lämpölasit sekä tehty uusi porraskuisti.

”Mietimme kyllä, onko meillä oikeutta tehdä tällaisia muutoksia. Mutta koska aitassa on jo ainakin kaksi historiallista kerrosta, ajattelimme että ­lisäämme jälleen uuden kerroksen”, Viitakangas-Rinne sanoo.

Markku Vuorikari
Remontointi aloitettiin kartanon keittiöstä, jossa pariskunta aluksi myös nukkui. Ensimmäisenä jouluna puuhellassa kypsennettiin jo kinkku.

Kartanon työmailla vanhat osat kiertävät tarvittaessa uusiin tehtäviin. Aitan entiset, pikkiriikkiset ovet muutettiin ikkunaluukuiksi. Aitan yläkerran lattia puolestaan kierrätettiin alakertaan, jonka kuluneet lattialankut sopivat enää vain varaston permannoksi. Todellista rakentajan Tetristä.

Sopivia rakennustarvikkeita on haalittu vanhan tavaran myymälöistä, erikoisputiikeista sekä omista varastoista.

Materiaalilöytöjä voi tehdä myös sattumalta. Eräällä automatkalla pariskunta huomasi vieraalla tontilla kasan kattotiiliä, jotka voisivat sopia rantasaunaan. Muutaman puhelun jälkeen Hannu Rinne löysi tiilien omistajan, ja alkoi hieroa kauppoja 2 000 tiilestä.

”Omistaja lupasi tehdä kaupat, jos viemme kaikki tiilet. Niitä oli 12 000. Olemme tehneet niillä nyt kolme kattoa, ja vielä olisi muutama kuutio jäljellä.”

Inspiraatiota on puolestaan tarjolla aivan joka paikassa. Erään kerran Rinteet kaivoivat mittanauhan esille viinibaarissa, jonka puolipanelointi oli kadehdittavan kaunis.

Vanhan talon remontointiin ei voi koskaan täysin valmistautua ennalta. Rinteet tekevät aina ensin mahdollisimman realistisen arvion remontin mittavuudesta, sitten he kertovat sen kolmella. Kiireen ja budjetin takia ei laadusta tingitä.

Esimerkiksi vuokrakäyttöön kunnostetussa talossa piti tehdä vain pientä pintaremonttia. Lopulta perusteellinen remontti kesti vuoden.

Rinteet käyttävät remontoinnissa rutkasti ammattilaisten apua, he itse vastaavat lähinnä suunnittelusta, pintatöistä, pienemmistä nikkaroinneista sekä remontoinnin likaisimmista vaiheista.

Joskus aikataulujen venyminen ei ole omista menoista kiinni. Esimerkiksi vanhoihin uuneihin erikoistuneella muurarilla oli kuukausien jono.

Markku Vuorikari
Hannu Rinne laittaa pellavarivettä hirsien rakoihin vetoisuuden estämiseksi.

Kuten kaikilla työmailla, on myös Kiviniemen kartanossa ikuisuusprojekteja, jotka joutuvat jatkuvasti siirtymään tehtävien asioiden listalla kiireisempien remonttikohteiden tieltä.

Salin kultaiset listat odottavat varastossa, eikä talon entisten omistajien valitsema ulkoseinien sininen väritys suinkaan miellytä pariskuntaa. Edelliset omistajat olivat maalanneet talon sadan vuoden takaisten venäläishuviloiden innoittamina.

Viimeiset viisi vuotta pariskunta on vannonut raaputtavansa hilseilevän maalin irti seuravana kesänä, mutta vielä aika ei ole riittänyt maalaustalkoisiin. Ehkä vihdoin tänä kesänä? Värikin on jo valittu vanhojen valokuvien perusteella: kartano suditaan vaaleaksi.

Kunhan pariskunta saa valmiiksi aitan remontin, alkaa vihdoin viimeistelykierros. Ehkäpä keittiön seinästä jo neljätoista vuotta törröttänyt sähköjohtokin saa pian liesituulettimensa. Kaikki ajallaan.

”Ihmiselle on hyvin kehittävää oppia sietämään, että valmista ei tule heti”, Viitakangas-Rinne sanoo.

Kiviniemen kartanossa aletaan kuitenkin olla voiton puolella. Isoimmat urakat alkavat olla valmiina, eikä pihalle aiota rakentaa enää yhtään uutta rakennusta. Tai ehkä sittenkin vielä yksi huvimaja.

”Vuonna 2020 olemme olleet 20 vuotta naimisissa. Heitin, että olisiko tämä silloin valmis. Ainakin valmiimpi?”, Viitakangas-Rinne katsoo ­miestään.

”Valmiimpi”, vahvistaa Rinne.

Markku Vuorikari
Lasiverannalta avautuu näkymä puutarhaan, jonka kunnostusta pariskunta pohtii mielellään. Huvimaja voisi sopia kartanon pihapiiriin.
Aiheeseen liittyvät artikkelit

Habitaren massiivipuupenkkien materiaali valittiin tarkasti – "Laadukas sydänpuumänty hakkaa monet ulkomaiset vaihtoehdot"

Merijärveläiset siirsivät vanhoja aittoja kuntakeskukseen – Aittasouvista syntyi supersuosittu sadonkorjuujuhla

Oikean työn katsominen koukuttaa - hirsivideo 1980-luvulta keräsi miljoonayleisön