Kantri

Luhtikylällä kylätoiminta herätettiin henkiin: "Aktivoitumisen myötä olemme saaneet myös uusia jäseniä"

"Yhdessä tekeminen on vain niin kivaa."
Kari Salonen
”Eräässä kokouksessa todettiin, että meillä on kaksi vaihtoehtoa: joko maksetaan tuleva sähkölasku itse tai kääritään hihat", Helena Kainulainen kertoo. Kuvassa talkoot Nuorelassa.

Orimattilan pienessä Luhtikylässä riittää tapahtumia ja kylätoiminta on muutenkin aktiivista.

Muutama vuosi sitten tilanne oli toinen: kyläyhdistyksen toiminta oli hiipunut ja varat vähissä.

”Eräässä kokouksessa todettiin, että meillä on kaksi vaihtoehtoa: joko maksetaan tuleva sähkölasku itse tai kääritään hihat. Päätimme ryhtyä hommiin ja aloimme järjestää tapahtumia. Nyt saamme nauttia työn hedelmistä. Aktivoitumisen myötä olemme saaneet myös uusia jäseniä”, kyläyhdistyksen eli Luhtikylän Nuorela ry:n puheenjohtaja Helena Kainulainen iloitsee.

Elinvoimainen 700 asukkaan Luhtikylä sijaitsee Länsi-Orimattilassa. Se valittiin viime vuonna Päijät-Hämeen vuoden kyläksi.

Valitsijaraatiin teki vaikutuksen etenkin kyläyhdistyksen eli Luhtikylän Nuorelan ry:n aktiivinen ja kaikenikäisille suunnattu toiminta.

Kylällä on järjestetty muun muassa lasten urheilukisoja, koiranäyttely ja historiapäivät, rokkibileet, kolikkopajatsokisat, suomenhevosen 110-vuotisjuhlat sekä lintubongaustapahtuma Yhdistys myös ylläpitää ja vuokraa Nuorelan kylätaloa. Lisäksi Nuorelan kylätalossa järjestetään aktiivista jumppa- ja tanssi- sekä partiotoimintaa.

Kylätapahtumiin tulee väkeä Lahdesta saakka. Sosiaalisen median lisäksi tapahtumia mainostetaan lehdissä ja Lahdessa kauppakeskus Triossa.

Muutokset tuulet ovat ravistelleet Luhtikylää.

Valtakuntamme pääsuoni Nelostie kulki ennen Luhtikylän läpi.

Ohikulkuliikenne hiljeni 80-luvun puolivälissä, kun Nelostien liikenne siirtyi uudelle Helsinki-Lahti -moottoriliikennetielle. Sen myötä lähialueen huoltamobaarit, kuten Hennan Ruusu kuihtuivat pois.

Nyt rakenteilla on uusi voimalinja, joka kulkee kylämaiseman halki.

Vuosikymmenen alussa kylän lähelle kaavailtiin myös lentokenttää, mutta hanke ei edennyt maakuntakaavaan.

Luhtikylän Hennan kyläkeskukseen kaavaillaan yli 20 000 asukkaan ekokaupunginosaa. Suurellinen asuinaluehanke on edennyt hitaasti. Siihen suhtaudutaan kylässä pääosin myönteisesti.

Viime syksynä VR avasi Hennan uuden juna-aseman. Nyt kylältä pääsee junalla tunnissa Helsinkiin. Lähimmät ruokamarketit ovat 15 minuutin automatkan päässä Lahdessa.

Pienestä maaseutukylästä löytyy tulevaisuudenuskoa. Vireälle kylälle on muuttanut paljon lapsiperheitä, joten pelkoa kyläkoulun lakkauttamisesta ei ole.

”Täältä on hyvät kulkuyhteydet kaupunkeihin, mutta silti saa asua aidolla maaseudulla”, Helena Kainulainen toteaa.

Kyläyhdistyksen muutaman hengen ydinporukka järjestää isoja tapahtumia talkootyönä, joten vapaa-ajan ongelmia ei ole.

”Viime syksynä järjestetyn suomenhevospäivän työmäärä oli suuri ja sateinen sää tuotti haasteita. Tapahtuman päätyttyä meinattiin laittaa lappu, että ei enää uusia tapahtumia. Mutta ei mennyt kuin muutama päivä, kun aloimme miettiä, mitä kivaa seuraavana keksimme.”

”Tämä on yhteisöllistä toimintaa, johon jää koukkuun. Yhdessä tekeminen on vain niin kivaa. Samalla saadaan kylälle toimintaa ja ylläpidettyä taloa”, Helena Kainulainen summaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Koulutuksen raja-aitoja on madallettava

Yhteisöllisyyden arvoa on vaikea mitata euroissa, totesivat päättäjät Vehkataipaleen kylätalolla

Vahvista tilayhteistyötä ja ulkoista järkevästi