Kantri

Provinssirockin 40-vuotinen taival on täynnä huikeita tarinoita: ”Satoja tuhansia markkoja kuskattiin jätesäkeissä festivaalialueen läpi”

Provinssi-festivaali järjestettiin viikonloppuna 40. kerran Seinäjoen Törnävällä. Juhlavuoden kruunaa Rakkaudesta rokkiin -musikaalinäytelmä, joka sukeltaa festivaalihistorian hetkiin hauskalla ja koskettavalla tavalla.
Mikko Koskenkorva
Seinäjoen Törnävällä kirmattiin tänä kesänä jo 40. kerran Provinssin merkeissä. Monien mielestä paras meno on leirintäalueella .

Vuonna 1986 Provinssiin arvioitiin tulevan 10 000 päiväkävijää, mutta paikalle saapuikin tuplamäärä ihmisiä. Lippuja myytiin portilla kaksin käsin. Lopulta lippukojuna toimineen asuntovaunun lattia ui seteleistä. Järjestäjät eivät osanneet varautua rahojen poiskuljettamiseen. Lopulta kuusinumeroinen markkamäärä tungettiin jätesäkkeihin, jotka vietiin festivaalialueen läpi Seinäjoen keskustaan.

Amerikkalainen rap-legenda Puplic Enemy tarvitsi yllättäen kyydin festivaalialueelle. Kun muuta vapaata ajoneuvoa ei löytynyt, maailmantähdet tungettiin järjestysmiehen vanhaan autonrötiskään.

Viikonloppuna Provinssissa sai ensi-iltansa Rakkaudesta rokkiin -musikaali, joka on muuttanut nämä ja lukuisat muut festivaalin historiaan liittyvät tarinat vauhdikkaaksi lavashow'ksi.

Musikaalin käsikirjoituksesta ja ohjauksesta vastaa ilmajokelainen Juulia Soidinaho. Hän haastatteli vanhoja Provinssi-järjestäjiä ja poimi jokaiselta vuodelta tietyn tarinan.

”Musikaalissa kuullut muistot ovat aitoja, mutta toki joitakin on väritetty ja toisia on täytynyt ”kumittaa”, Juulia Soidinaho naurahtaa.

Musikaalia varten järjestettiin tarinakilpailu, jossa kävijät saivat kerrata Provinssi-muistojaan. Kuudenkymmenen tarinan joukosta kaksi päätyi käsikirjoitukseen ja ne palkittiin.

Toinen on Provinssimusikaalin kenties koskettavin tarina, jossa poikaystävä ostaa tyttöystävälleen kuu ja tähdet -korvakorut festivaalin korukojusta

”Hän oli antanut korut tytölle ja sanonut, että en voi antaa sinulle kuuta ja tähtiä taivaalta, joten annan sinulle nämä. Nainen kertoi, että mies on jo taivaallisissa rokkikonserteissa, mutta korut ovat yhä hänellä. Kultasepänliike Hanhiniemi lähti yhteystyöhön ja teetti meille samanlaiset korut. Kuu ja tähdet -korut kulkevat vahvasti mukana musikaalin tarinassa.”

Musikaalin pääosissa ovat Kimmo Blom, Maria Lund ja Irina Vartia. Mukana lavalla on myös nelihenkinen bändi ja kaksikymmentäpäinen avustajajoukko. Musikaalissa kuullaan festivaaleilla eri vuosikymmeninä soineet hitit Mikko Alatalosta Maaritiin ja Nighwishista Linkin Parkiin.

Juulia Soidinaho havahtui musikaalia tehdessään siihen, kuinka paljon festivaali on muuttunut vuosikymmenten aikana. Vuonna 1979 tapahtuma-aluetta ei edes aidattu puhumattakaan lavojen edustoista.

”Ruokapuoli on kehittynyt hurjasti. Alussa festivaalivieraat toivat omat eväät. Sen jälkeen tuli Itikan (nyk. Atria) makkarat ja seuraavaksi pitsat. Tarinan mukaan eräs seinäjokinen pitseriayrittäjä paistoi koko vuoden ajan pitsaa pakkaseen ja myi ne Provinssissa. Nyt kävijöille on tarjolla fine dining -kokemuksia.”

Myös alkoholin anniskelussa on menty askel sivistyneempään suuntaan. Alkoholia ei enää naukkailla festivaalialueella omista pulloista.

Nimismiehen esityksestä Provinssirockin aikana oli Seinäjoella oluenmyyntikielto vuosina 1988–1990. Niinpä janoiset festarivieraat hakivat kaljaa Nurmosta, Ilmajoelta ja Jalasjärveltä saakka. Ostoryntäyksen seurauksena olut loppui kesken monista lähikuntien kyläkaupoista.

Provinssirock sai oluenmyyntiluvan alueelleen ensimmäisten rockfestivaalien joukossa vuonna 1987.

Joskus iloliemet ovat tehneet tepposet myös esiintyjille. Vuonna 1988 skotlantilaisyhtye The Jesus and Mary Chain oli niin tukevassa humalassa, että kitaristille tuotiin tuolikin lavalle. Keikka kesti vain varttitunnin. Tapauksesta syytetään kuuleman mukaan ”vedennäköistä” Koskenkorvaa, jota pahaa-aavistamattomat rokkarit ryystivät takahuoneessa ennen esiintymistä.

Kuusi vuotta myöhemmin punk-legenda NOFX yöpyi naapurikunnan Ilmajoen Palonkortteerissa. Amerikkalaisyhtye vaikuttui majataloa ympäröivästä pelto- ja latomaisemasta niin, että he olisivat halunneet jäädä pidemmäksi aikaa Ilmajoelle.

Rakkaudesta rokkiin -musikaali esitetään Törnävänsaaren kesäteatterissa 4.–8. heinäkuuta. Vierailevina tähtinä ovat näytöksestä riippuen Kalle Ahola, Pauli Hanhiniemi, Mikko Alatalo ja Jore Marjaranta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

140-vuotias kunta saa syntymäpäivälahjaksi musikaaliesityksen – "Tämä voi olla itse kullekin onnen maa"

Salossa esitettiin Myrskyluodon Maija tasan 20 vuotta sitten – tämän vuoden tulkinnassa on mukana sama näyttelijä kuin viime kerralla

Saimaalla kiertää tänä kesänä teatteriseurue laivalla – idea esitykseen kumpusi Heinäveden kaivoshankkeesta