Kantri

Ystävätöntä Ronja Vainionpäätä kiusattiin koulussa, mutta perinneleikkitapahtuma pelasti: "Täältä elämä sai uuden suunnan"

Vainionpää pääsi itsekin ohjaajaksi ja auttamaan toisia ujoja lapsia.
Ronja Vainionpää istuu samassa samassa tuvan nurkassa, johon hän vetäytyi ujona pikkutyttönä 17 vuotta sitten. "Täältä elämä sai uuden suunnan", hän toteaa.

Lapualainen Ronja Vainionpää, 25, on osallistunut jokaiseen seitsemääntoista Lapua-Seura ry:n järjestämään Perinneleikit-tapahtumaan. Vainionpää toteaa, että ne ovat vaikuttaneet suuresti hänen elämään.

Vainionpää oli 9-vuotias, kun hänen äitinsä luki lehdestä, että viereisellä Ränkimäen talomuseolla järjestetään uusi lastentapahtuma. Äiti kehotti tyttäriään menemään leikkimään, sillä välin kun hän oli itse töissä.

Vainionpään lapsuus ei ollut helppo: häntä kiusattuun koulussa eikä hänellä ollut ystäviä. Hän lähti leikkitapahtumaan pelonsekaisin tuntein.

”Pelkäsin tulevani kiusatuksi leikkitapahtumassa, mutta täällä olikin mukava olla. Ohjaajat olivat luotettavia ja minut otettiin mukaan leikkeihin. Sain olla kerrankin oma itseni”, Vainionpää muistelee istuessaan talomuseon tuvassa

Leikkien ääreltä löytyi myös ystäviä, joista osaan hän pitää yhteyttä edelleen.

Leikinohjaajista tuli hänelle tärkeitä roolimalleja ja ihailun kohteita. Vainionpää ilmoittikin jo ensimmäisellä leikkikerralla, että hän haluaa isona ohjaajaksi.

Haave toteutui, kun Vainionpää täytti viisitoista.

”Aluksi minua arvelutti, että pystynkö samaan kuin muut ohjaajat, mutta turhaan. Minut otettiin hyvin vastaan ja ymmärsin, että riitän sellaisena kuin olen.”

Kun Vainionpää oli 17-vuotias, uudeksi leikkiohjaajaksi tuli yksi hänen pahimmista kiusaajistaan ala-asteelta lähtien.

”Emme puhuneet kiusaamisesta, mutta hän oli hyvin yhteistyökykyinen ja hoiti tehtävänsä hyvin. Ehkä hän pyysi anteeksi omalla tavallaan ja se riitti minulle”, Vainionpää toteaa.

Kerran Vainionpää huomasi ollessaan vanhempi ohjaaja, että eräs uusista ohjaajista kyhjöttää samassa tuvan nurkassa, jossa hän itse aikoinaan istui arkana ja ujona lapsena.

”Menin juttelemaan ja rohkaisemaan häntä. Kävi niin, että ystävystyimme tämän tytön kanssa. Olemme edelleen ystäviä ja muistelemme usein tuota ensikohtaamista.”

Puhelias ja iloinen nainen toteaa, että perinneleikit tekivät hänestä sosiaalisemman ja elämänmyönteisemmän ihmisen.

”Saattaa kuulostaa siltä, että perinneleikit ovat vaikuttaneet hyvin paljon elämääni, mutta niinhän ne ovatkin.”

Perinneleikit järjestetään Lapuan Ränkimäen talomuseolla 9.-13. ja 16-20.7.2018 klo 12.00-14.00.

Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikenikäisille lapsille asuinpaikasta riippumatta. Leikkejä leikitään koulutettujen ohjaajien valvonnassa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomalaisilla on selkeä mielipide siitä, miten paljon lasten harrastuksiin saa enintään palaa rahaa kuukaudessa – toiveet ovat melko lähellä todellisuutta

Hei uusi kansanedustaja

Nuoret pääsivät vuorokaudeksi vallankahvaan Vaalassa – Kunnanjohtaja hehkuttaa: "Tämä oli paras työpäivä ikinä"