Kantri

Autoharrastajia löytyy Mika Salon mukaan enemmän maalta kuin kaupungeista: ”Suomessa osataan tehdä hienoja autoja"

Mika Salon oma virittäjän ura alkoi jo reilusti ennen ajokortti-ikää 70-luvulla. ”Purin ja kasasin 60-luvun Minin kotona autotallissa. Ajelin sillä Vantaan metsissä."
Jouni Hirn
Mika Salo ajoi ensimmäistä kertaa Kurikan Botniaringillä Virittäjien kuvauksissa.

Mika Salo on luotsannut Virittäjät-ohjelmaa vuodesta 2011 lähtien. Entinen F1-kuljettaja on huomannut, että useimmat ohjelmaan hakevista harrastajista ovat kotoisin pienemmiltä paikkakunnilta.

Virittäjien seitsemäs kausi alkoi kesäkuussa Elisa Viihteessä. Vauhdikkaassa sarjassa autoharrastajat haastavat entisen F1-kuljettajan kilvanajoon itse rakentamillaan menopeleillään. Samalla esitellään eri ikäisiä autoja ja niitä viritteleviä ihmisiä.

Salo on yllättynyt siitä, että Virittäjille riittää kysyntää vuodesta toiseen.

”Joka vuosi suuri määrä autoharrastajia hakee mukaan ohjelmaan. Erityisen moni heistä asuu maaseudulla tai jossain metsien keskellä. Maaseudulla asuvien harrastajien suuri osuus saattaa johtua siitä, että heillä on enemmän aikaa ja paremmat tallitilat kuin kaupungissa asuvilla harrastajilla”, Mika Salo aprikoi MT:lle.

Salon mukaan Virittäjien suosio osoittaa, että Suomesta löytyy valtavasti tietotaitoa ja innostusta autourheilua kohtaan.

”Suomessa osataan tehdä hienoja autoja ja hyviä kuskeja löytyy joka puolelta Suomea.”

”Nostan hattua tuolle porukalle. Monet laittavat harrastukseen suuren määrän aikaa ja rahaa. He rakentavat autoja ensisijaisesti itselleen ja ovat ylpeitä lopputuloksesta. Sitten jotkut vielä tuovat autonsa Virittäjiin minun arvioitavaksi ja rikottavaksi”, Mika Salo sanoo poikamaisesti virnistäen.

Virittäjät sai alkunsa Mika Salon ideasta kymmenisen vuotta sitten. Uudenlainen formaatti ei herättänyt aluksi kiinnostusta tv-kanavilla. Lopulta tuotantoyhtiö Dakar kiinnostui ohjelmaideasta ja sai myytä sen MTV3 MAX -kanavalle vuonna 2011. Elisa Viihteelle ohjelma siirtyi vuonna 2015.

Salo on ylpeä siitä, että Virittäjät on jatkunut seitsemän kauden ajan ja sarja herättänyt kiinnostusta myös ulkomailla.

”Konsepti on osoittautunut hyväksi. Teemme ohjelmaa tavallisille ihmisille, joilla ei ole varaa ostaa omaa Ferraria tai Maseratia.”

Virittäjät-ohjelman seitsemäs kausi kuvattiin Alastaron ja Botniaringin moottoriradoilla. Kurikan Jurvassa sijaitseva Botniaring oli Salolle uusi tuttavuus. Hän ihastui oitis Suomen pisimpään ja nopeavauhtisimpaan rataan.

”Jostain syystä en ollut aiemmin käynyt Botniaringillä. Rata on turvallinen ja siitä löytyy kaikenlaisia mutkia. Lisäksi rata on lähes aina avoinna ja rauhallisen sijaintinsa puolesta se ei häiritse ketään. Tällaisia ratoja tarvittaisiin lisää Suomeen”, Salo kehuu.

Salolle ei jäänyt aikaa tutustua Jurvan kylään, sillä kuvaukset kestivät aamusta iltaan.

Etelä-Pohjanmaa on tullut kuitenkin tuttu paikka Salolle. Hän vierailee joka kesä Kauhavan Alahärmässä, jossa sijaitsee hänen suunnittelemansa ulkokartingrata Mika Salo Circuit. Rata on osa Power Park -huvipuistoa.

”Käyn siellä kerran vuodessa ajamassa kartingia 17-vuotiaan poikani kanssa. Todella upea paikka. Lillbackan Jorma on tehnyt hienoa työtä koko alueen eteen”, Salo kehuu Power Park -alueen omistajaa ja suunnittelijaa.

Mika Salon oma virittäjän ura alkoi jo reilusti ennen ajokortti-ikää 70-luvulla.

”Purin ja kasasin 60-luvun Minin kotona autotallissa. Ajelin sillä Vantaan metsissä. Silloin Martinlaakso oli keskellä metsää, mutta nyt koko alue on rakennettu täyteen."

Virittäjien seitsemäs kausi on katsottavissa Elisa Viihteessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Maaseutu kehittyy uudella tavalla

Ohjaaja Johanna Vuoksenmaa: "Elokuva-alan väärinkäytökset eivät ole miehinen, vaan väärä tapa toimia"

Veden kosketus hellii kaikkia tasapuolisesti – Johanna Vuoksenmaan se irrottaa arjesta vietellen iloon ja leikkiin