Kantri

Matti Ristinen näyttelee maalaispoliisia tulevassa rikossarjassa – ”Ihmiset kyselevät yhä Pirunpellosta”

Kotimaista rikossarjaa Kaikki synnit on kuvattu kesän ajan Oulun seudulla. Sarjan tapahtumat sijoittuivat kuvitteelliseen Varjakan kuntaan, Oulun kupeeseen.
Jouni Hirn
Matti Ristinen esittää tulevassa Kaikki synnit -sarjassa vanhempaa konstaapelia Jussi Ritolaa.

Elisa Viihteen kuusiosaisen alkuperäissarjan ohjaa Mika Ronkainen ja sen on käsikirjoittanut Merja Aakko yhdessä Ronkaisen kanssa.

Matti Ristinen esittää sarjassa vanhempaa konstaapelia Jussi Ritolaa, joka saa tutkittavakseen kaksi kunnan alueella tapahtunutta murhaa. Avuksi saapuu kaksi helsinkiläistä rikostutkijaa Sanna Tervo (Maria Sid) ja Lauri Räihä (Johannes Holopainen)

Maalaispolisiin rooliin etsittiin näyttelijää, jolta sujuu luontevasti pohjoispohjalainen murre. Ristinen on kotoisin Kärsämäeltä, joten paikallispoliisin rooli sopi hänelle hyvin.

”Kun muutin parikymmentä vuotta sitten pois Kärsämäeltä, tein töitä murteen hävittämisen eteen, ettei minun tarvitse näytellä pelkkiä murrerooleja.”

”Nyt sitten murteen palauttaminen mieleen oli omanlaisensa prosessi. Ohjaaja Mika Ronkainen on hyvin tarkka murteen suhteen. Murresanojen pitää mennä täysin oikein”, Matti Ristinen kertoo.

Hän on iloinen saadessaan kuvata sarjaa kotiseudullaan.

”Lähtökohta on kiinnostava, koska täällä Pohjois-Pohjanmaalla ei juurikaan ole kuvattu tv-sarjoja ja elokuvia. Sisäisen draaman lisäksi odotan näkeväni paikallisia luontokuvia. Ohjaaja ja kuvaaja ovat löytäneet kuvauspaikoiksi todella upeita peltomaisemia.”

Ristinen on tuttu useista tv-sarjoista ja elokuvista. Tuntemattomassa sotilaassa hän esitti majuri Sarastietä. Parhaillaan kuvattavassa Olen suomalainen -elokuvassa hän näyttelee iskelmälaulaja Kari Tapiota.

Useimmat muistavat hänet parhaiten Pirunpellon Matti Jussilana. Päärooli TV2:n suosikkisarjassa puhuttaa vieläkin, vaikka sarjan päättymisestä on kulunut vuosia.

”Pirunpelto on yksi ikimuistoisimpia juttuja urallani, vaikka olen tehnyt paljon muutakin.”

”Ihmiset tulevat vieläkin turisemaan Pirunpellosta, ja mikäs siinä. Useimmiten kysytään, että jatkuuko sarja vielä joskus. En usko siihen, enkä ole koskaan kuullut, että sellaista suunnitellaan.”

Pirunpellon tavoin Kaikki synnit -sarjan tapahtumat sijoittuvat maaseudulle. Sarjaa on kuvattu muun muassa Lumijoella, Tyrnävällä ja Haukiputaalla. Kuvauksissa on käytetty paljon paikallisia näyttelijöitä ja avustajia. Haukiputaan Kellon kylässä kuvattuun kohtaukseen tarvittiin 200 avustajaa.

Ristinen pitää Kaikki synnit -sarjaa kotimaisten maaseutudraamojen jatkumona.

”Suuri osa suomalaisista asuu maaseudulla ja monien kaupunkilaisten juuret ovat maaseutupitäjissä. Uskon, että monet heistä pystyvät samaistumaan ja löytämään sarjasta tuttuja hahmoja.”

Ristinen muutti Kärsämäeltä yli kaksikymmentä vuotta sitten. Sarjan kuvauksissa häneen iski kotiseutuikävä.

”Pyrin viettämään mahdollisimman paljon aikaa Kärsämäellä. Vien myös lapsiani mahdollisimman paljon sinne, jotta he tutustuisivat kotiseutuuni.”

Ristinen toteaa, että kotiseutukaipuu on muuttanut muotoaan ajan kuluessa.

”Viime aikoina olen kokenut vahvoja aistielämyksiä. Kun mietin kotipitäjääni ja omia juuriani, mielikuviini nousee usein tosi voimakas tuoksu, esimerkiksi vasta käännetyn pellon tuoksu.”

Kaikki synnit-sarja tulee katsottavaksi Elisa Viihteeseen keväällä 2019.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pohjanmaan ja Keski-Suomen metsäkonevarkauksista vangittu kolmen kopla

Tiesitkö tämän narsisseista? Pääsiäisliljoilla on pitkät perinteet

Tämä laji vaatii kuntoa, taitoa ja täydellistä koordinaatiota