Kantri

Papuja monella tapaa – ota tästä reseptit bruchettaan, salaattiin ja piiraaseen

Kantri 16.08.2018

Keitä kattilallinen papuja ja käytä niitä niin piiraaseen, salaattiin kuin ihan vaan lisukkeeksi.


Itämaisessa papusalaatissa on inkivääriä, seesaminsiemeniä ja hunajaa.
Itämaisessa papusalaatissa on inkivääriä, seesaminsiemeniä ja hunajaa.
Papu-vuohenjuustopiiraan päälle valutetaan hunajaa ja oliiviöljyä.
Papu-vuohenjuustopiiraan päälle valutetaan hunajaa ja oliiviöljyä.
Pavut värittävät kivasti vaaleaa perunagnocchiannosta.
Pavut värittävät kivasti vaaleaa perunagnocchiannosta.
Bruschetta saa voimaa fetajuustosta ja härkäpavuista.
Bruschetta saa voimaa fetajuustosta ja härkäpavuista.

Helsinkiläinen valokuvaaja ja graafikko Viola Virtamo on viettänyt lapsuudesta asti kesiään Hästön maatilan naapurissa. Mutta vasta viime vuonna hän huomasi, että Hästössä kasvatetaan myös papuja. Niistä tuli Violan herkkua.

”Pavut ovat aina kuuluneet ruokavaliooni, mutta viime kesästä lähtien olen alkanut käyttää papuja enemmän ja monipuolisemmin”, Virtamo kertoo.

Pikkutyttönä Viola souti joen yli Hästön tilalle katsomaan lehmiä ja aikuisena hän on jatkanut tilakäyntejä, mutta nyt ostamassa tilan tuotteita.

”Tykkään ostaa suoraan tilalta, koska tiedän, että raha menee silloin suoraan tuottajalle – kauppa ottaa aina välistä. En ole kiinnittänyt huomiota hintaan, sillä minulle on tärkeintä saada tuoretta ja laatua ja tietää, että tuottaja saa rahan.”

Virtamo jakaa Kantrin lukijoille neljä papuohjetta. Hänen oma suosikkinsa on vihreä papu, koska se on niin helppo. ”Ei tarvitse kuin trimmata päät pois ja keittää. Moni tekee sen virheen, että keittää pavut kellastuneen lötköiksi, mistä voi seurata papukammo.”

Keitä papuja siis vain muutama minuutti, jolloin ne ovat vihreän rapsakoita ja sopivat sellaisenaan esi­merkiksi salaattiin.

Itämainen papu-seesamsalaatti

4 hengelle lisukkeena

noin 500 g tuoreita vihreitä papuja

4 rkl seesaminsiemeniä

4 kevätsipulia

suolaa

Kastike:

1,5 rkl säilöttyä inkivääriä

4 rkl öljyä

1,5 rkl hunajaa

Trimmaa pavuista päät pois ja leikkaa kahtia noin 5 cm:n mittaisiksi paloiksi. Keitä papuja 2–3 minuutin ajan, niin että ne jäävät rapeiksi ja vihreiksi. Laita pavut likoamaan hetkeksi kylmään veteen, jotta kypsyminen pysähtyy.

Paahda sillä välin seesaminsiemeniä kuivalla pannulla kevyesti muutaman minuutin ajan koko ajan sekoitellen. Varo polttamasta.

Silppua kevätsipuli ohuiksi siivuiksi. Valmista kastike silppuamalla säilötty inkivääri pieneksi. Sekoita kulhossa inkivääri, öljy ja hunaja.

Kokoa salaatti. Sekoita kulhossa keitetyt pavut, paahdetut seesaminsiemenet, pilkottu kevätsipuli ja kastike. Mausta reilulla ripauksella suolaa. Nauti lisukkeena aterialla.

Härkäpapu-fetabruschetta

2 leipää

noin 400–450 g härkäpapuja ­palkoineen (noin 15 kpl)

suolaa

2 rkl rypsiöljyä

2 siivua vaaleaa leipää

1 valkosipulinkynsi

noin 50 g fetaa

1,5 rkl turkkilaista jogurttia

mustapippuria

Avaa palot veitsen avulla, irrota pavut ja laita kattilaan. Keitä papuja miedosti suolatussa, kiehuvassa vedessä noin kolmen minuutin ajan. Valuta kuuma vesi pois ja huuhdo papuja kylmässä vedessä, jotta kypsyminen pysähtyy. Poista varovasti papujen uloin kuori painamalla kevyesti vihreä sisus ulos. Siirrä sivuun odottamaan.

Kuumenna paistinpannulla öljy ja paista leipiä molemmin puolin noin viisi minuuttia, kunnes leipä on rapeaa ja saanut sopivasti väriä. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero kunnolla leipäsiivuihin.

Murusta kulhossa feta, lisää jogurtti ja sekoita. Levitä leiville feta-jogurttikastiketta, asettele päälle reilusti härkäpapuja ja lisää lopuksi päälle vielä ripaus mustapippuria.

Papu-vuohenjuustopiiras

Pohja:

3 dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

125 g kylmää voita

1 tl valkoviinietikkaa

2 rkl kylmää vettä

Täyte:

noin 150 g vihreitä papuja

250 g tuorejuustomaista ­vuohenjuustoa

1 dl kermaa

mustapippuria

muutama oksa timjamia

Lisäksi:

2 rkl hunajaa

2 rkl oliiviöljyä

Valmista ensin pohja. Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Kuutioi voi ja nypi jauhojen joukkoon. Lisää etikka ja vesi ja sekoita käsin tasaiseksi. ­Pyörittele taikina palloksi, kääri tuorekelmuun ja laita noin 30 minuutiksi jääkaappiin.

Valmistele pavut. Leikkaa päät pois ja keitä miedosti suolatussa vedessä muutaman minuutin ajan. Papujen kuuluu jäädä rapeiksi, jotta ne eivät ylikypsy piirakkaa kypsentäessä.

Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Voitele keskikokoinen piirakkavuoka. Painele taikina ohuelti vuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita vuohenjuusto, kerma ja ripaus mustapippuria kulhossa tasaiseksi. Hienonna timjami ja sekoita täytteeseen. Levitä vuohenjuustotäyte piirakkapohjan päälle. Painele pavut täytteen sekaan. Valuta pinnalle hunaja ja oliiviöljy. Paista uunissa 35–45 minuuttia.

Rustiikkiset gnocchit ­pavuilla

Gnocchit eli mykyt:

700 g perunoita

1 tl suolaa (+ lisäksi hieman perunoiden keitinveteen)

ripaus mustapippuria

4–5 dl jauhoja

Kastike:

2 keltaista sipulia

3 rkl oliiviöljyä

kourallinen tuoretta timjamia silputtuna

2 dl kermaa

1 dl vettä

puolikkaan sitruunan mehu

suolaa

mustapippuria

Lisäksi:

200–250 g vihreitä papuja

parmesaanijuustoa

Pese ja kuori perunat (jos käytät uusia perunoita, niitä ei huolellisen pesun jälkeen tarvitse kuoria). Pilko noin 3 sentin paloiksi. Keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä (noin 1 tl suolaa/1 litra vettä).

Aloita samalla kastikkeen valmistus. Kuori ja siivuta sipulit. Kuumenna oliiviöljy isossa ja syvässä paistinpannussa. Paista sipuleita miedolla lämmöllä timjamin kanssa 10 minuuttia.

Kun perunat ovat kypsiä, kaada ne siivilään jäähtymään muutamaksi minuutiksi.

Kun sipulit ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä, kaada pannulle kerma, vesi ja sitruunanmehu ja mausta reilulla ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Soseuta keitetyt perunat sileäksi muusiksi sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita perunoiden joukkoon jauhot pienissä osissa käsin. Tarvittava jauhomäärä riippuu perunoiden jauhoisuudesta ja kosteudesta. Taikinan kuuluu olla tahmeaa, mutta silti käsin muotoiltavaa.

Laita kattilallinen vettä kiehumaan. Puristele jauhotetuin käsin perunataikinasta muutaman sentin gnocchi-tyynyjä. Kun vesi kiehuu, pudottele osa gnoccheista kattilaan. (Gnocchit kannattaa keittää pienissä erissä.)

Kun gnocchit nousevat veden pintaan, nostele ne kastikkeeseen ja lisää kiehuvaan veteen lisää raakoja gnoccheja. Toista niin kauan kuin taikinaa riittää.

Leikkaa vihreistä pavuista päät pois ja puolita. Keitä kiehuvassa vedessä 3–4 minuuttia, niin että pavut jäävät kuitenkin vielä rapeiksi ja raikkaan vihreiksi.

Sekoita pavut gnocchien ja kastikkeen joukkoon. Raasta päälle parmesaania haluamasi määrä.

Nauti heti!

Aiheeseen liittyvät artikkelit