Kantri

Luoma-ahon kylän seniorinaiset tubettavat ja hoitavat yhteistä kasvimaata – ”Liian moni ikääntynyt jämähtää kotosalle”

Luoma-ahon kyläyhdistyksen seniorit perustivat oman kerhon, jossa tehdään mitä huvittaa. Tavoitteena on edistää kyläläisten elämänlaatua.
Johannes Tervo
Keskellä Luoma-ahon kylää sijaitsee hyvin hoidettu kasvimaa. Aila Harju (vas), Sirkka Rajala sekä Elisa Mastokangas kuuluvat kylän seniorikerhon aktiivijäseniin.

Alajärven Luoman-ahon kyläyhdistyksen senioriryhmäläiset ovat kokoontuneet kasvimaalle viikoittain koko kesän ajan, mutta pian on sadonkorjuun aika.

Hevosenlannalla ja turvekutterilla lannoitettu perunamaa näyttää hyvinvoivalta, mutta salaattipenkissä on vieraillut nälkäinen rusakko. Pitkäkorvan lisäksi satoa ovat verottaneet ennätyksellinen hellejakso ja kuivuus.

Keskellä kylää sijaitseva kasvimaa tuottaa sadon lisäksi hyvää mieltä.

”Kasvimaan yhteinen hoitaminen on kivaa ja sopii myös vähemmän innokkaille viherpeukaloille. Kenenkään ei tarvitse tuskailla yksin, sillä porukasta löytyy aina joku asioista tietävä”, seniorikerhon perustaja ja kyläyhdistyksen puheenjohtaja Sirkka Rajala kertoo.

Seniorikerhotoiminta käynnistyi viime vuonna. Toiminta-ajatus on yksinkertainen: tehdään sitä, mitä kerholaiset haluavat. Toiminta ei ole sitovaa. Kukin voi osallistua silloin, kun huvittaa tai se sopii aikatauluun.

Kerholaiset ovat huomanneet, että eläkkeelle jäätyään liian moni jämähtää kotosalle. Ajan myötä kynnys lähteä ihmisten ilmoille voi kasvaa korkeaksi.

”Kun ylittää kynnyksen ja lähtee rohkeasti mukaan, huomaa kuinka mukavaa on touhuta yhdessä. Siitä saa hyvin mielen ja kunto nousee”, Aila Harju kehuu.

Kylän naiset ovat tehneet monenlaista vuoden aikana. He ovat myyneet kylätapahtumissa nokipannukahvia, lohikeittoa ja kasvivärjättyjä lankoja. Kerho on järjestänyt pyykkinäytöksen ensiajan malliin sekä langan matka sukaksi -näytöksen, jossa lammas kerittiin, villa käsiteltiin ja langasta kudottiin sukka.

300 asukkaan Luoma-aho sijaitsee vilkkaan teollisuusalueen kupeessa noin kymmenen kilometriä Alajärven keskustasta pohjoiseen. Kylä on siitä harvinainen, että työpaikkoja on enemmän kuin asukkaita. Alajärvelle viime vuonna syntyneistä uusista työpaikoista 80 prosenttia sijoittui tälle kylälle.

”Kylän henki on hyvin vireä ja yrittäjäpainotteinen. Kylälle on muuttanut lapsiperheitä, mutta heitä toivottaisiin enemmänkin. Moni alueen yritys kärsii työvoimapulasta”, Sirkka Rajala sanoo.

Senioriryhmäläisten tavoitteena on lisätä kylän elämänlaatua omalla panoksellaan.

”Kehitämme kylämummo ja -pappa -ajatusta, jossa kylän asukkaat olisivat lapsiperheiden tukena, myös kyläavustajaa mietitään ikääntyvien kotona asumisen avuksi. Sujuva arki tuo hyvinvointia kaikille asukkaille”, Rajala toteaa.

Lokakuussa Luoma-aholla pidetään valtakunnallinen Kyläelokuvafestivaali, jonka teemana on tubetus.

Seniorinaiset tubettavat ja osallistuvat videolla festivaaleilla pidettävään kilpailuun.

Tuomarina toimii vantaalainen Pinja Sanaksenaho eli Pinkku Pinsku, joka on Suomen suosituimpia tubettajia. Pinkun sukujuuret johtavat Luoma-ahoon ja hän käy säännöllisesti kylällä.

”Tubettamisen tarkoituksena on osoittaa, että emme ole fossiileja, vaan tiukasti ajassa mukana”, seniorit painottavat.

Kyläelokuvafestivaali lauantaina 20.10. Luoma-ahon nuorisoseuralla. Lisätietoa: https://kylaelokuva.wordpress.com/

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vuoden eteläpohjalainen kylä onnistui houkuttelemaan lapsiperheitä, mutta nyt sieltä viedään koulu

Makea piirakkalevy eli lentokenttä on maaseutuleipomon kestosuosikki

Perheleipomossa valmistettiin parhaimmillaan tuhansia leipiä päivässä – nyt hintakilpailu ja valmiiksi viipaloidut leivät panevat yrittäjät ahtaalle