Kantri

Satu Tuuli Karhu nappasi pääroolin Mielensäpahoittaja -elokuvasta: "Pidin rauhallisuutta ja melusaasteettomuutta itsestäänselvyyksinä ennen Helsinkiin muuttoa"

Kajaanilaislähtöisen näyttelijän uraa on edistänyt synnyinpaikkakunnan monipuolinen kulttuuritarjonta.
Sanne Katainen
Näytteleminen kokeneen Heikki Kinnusen kanssa oli Satu Tuuli Karhulle ikimuistoinen kokemus.”Vaikka tulemme Heikin kanssa eri aikakausilta, kävimme tasavertaisia keskusteluja esimerkiksi näyttelijän työstä. Elokuvassa olemme epäsopiva parivaljakko, mutta juuri siksi toisiaan niin täydentävä."

Kajaanilaislähtöinen näyttelijä Satu Tuuli Karhu, 23, näyttelee Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja -elokuvan toisen päärooliin. Se on hänelle yhden unelman täyttymys.

Hän esittää elokuvassa Heikki Kinnusen esittämän Mielensäpahoittajan pojantytärtä Sofiaa.

17-vuotias tyttö asuu perheensä kanssa Brysselissä. Työorientoituneet vanhemmat (Jani Volanen ja Elina Knihtilä) lataavat menetyspaineita tyttärensä niskaan.

Tyttö on käymässä Suomessa mummonsa hautajaisissa, kun hän päättää jäädä isoisänsä eli Mielensäpahoittajan vaatimattomalle maatilalle.

Elokuvan päähenkilöt tulevat eri aikakausilta ja maailmoista. Leskeksi jäänyt Mielensäpahoittaja valmistautuu kuolemaan höyläämällä omaa ruumisarkkuaan.

Tyttö tarvitsee aikuisen läsnäoloa ja elämänneuvoja. Isoisä löytää elämänilon lapsenlapsensa kautta.

Karhu pitää hienona, että pääosissa on eri-ikäisiä ihmisiä.

”Sen ansiosta yhä useampi voi löytää itselleen samaistumispintoja”, hän toteaa.

”Elokuva on hyvin tunnepitoinen ja lämmin. Ohjaaja Tiina Lymi sanoi ensimmäisissä lukuharjoituksissa, että tämä elokuva täytyy tehdä suurella sydämellä.”

Karhu valmistui kandiksi Teatterikorkeakoulusta viime vuonna. Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja on hänen ensimmäinen elokuva.

Lentävän lähdön saanut elokuvaura jatkuu, sillä hän näyttelee pääroolin myös parhaillaan kuvattavassa Marian paratiisi -elokuvassa.

Karhu varttui Kajaanin Nakertajassa. Hän oli jo lapsena innokas esiintyjä. Vilkas ja rämäpäinen tyttö juonsi koulun kevätjuhlia ja rakensi kahden pikkusiskonsa kanssa esiintymislavan keittiötuoleista olohuoneeseen.

Ylimääräistä energiaa pursunnut tyttö lauloi, soitti kannelta ja harrasti kilpatanssia.

Alun perin Karhu haaveili muusikon urasta. Näytteleminen tuli mukaan kuvioon puskista.

”Lukion ensimmäisellä minut pyydettiin mukaan Kajaanin kaupunginteatterin ja seurakunnan nuorisotyön musiikkinäytelmään. Siellä huomasin, että osaan myös näytellä ja nauttia siitä.”

”Hain useisiin musiikkikouluihin ympäri Suomea, mutta kun en päässyt, tuon kokemuksen ansiosta päätin hakea teatterikorkeaan. En uskonut pääseväni sinne ensimmäisellä yrittämällä. Minulla oli selkeä varasuunnitelma, että menen kansalaisopistoon.”

Karhu muutti Helsinkiin neljä vuotta sitten. Arvostus kotiseutua kohtaan on korkealla. Ammattiin pääsyä edesauttoi Kajaanin monipuolinen kulttuuritarjonta sekä paikalliselta kulttuuriväeltä ja perheeltä saatu tuki.

Kainuulaisuus asuu syvällä hänessä.

”Sieluni halajaa Kainuun rauhaan ja maisemiin. Metsässä kävellessä pääsee oleellisen äärelle.”

”Siellä luonto jatkuvasti läsnä. Marjat ja kasvikset löytyvät omalta pihalta. Lisäksi lyhyet välimatkat, rauhallisuus ja melusaasteettomuus, joita piti itsestäänselvyytenä ennen Helsinkiin muuttoa, ovat nousseet aivan uuteen arvoon.”

Nuoren näyttelijättären pää on hieman pyörällä kaikesta, mitä viime aikoina on tapahtunut. Hän vaikuttaa jalat maassa -ihmiseltä, joka ei turhista stressaile.

”Onneksi minulla on ihana avopuoliso ja kissa. Välillä on tärkeää saada ajatuksia pois näyttelemisestä. Aivot voi nollata esimerkiksi joogalla tai silittämällä kissaa.”

Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja ensi-illassa 24. elokuuta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elokuva-arvio: Stephen Kingin karmivaan menestysromaaniin perustuva kauhuelokuva menee siitä, missä aita on matalin

Elokuva-arvio: Uusi Dumbo ei ole hyvän mielen elokuva – eläinten kaltoinkohtelu nousee suureen rooliin

Jussi-palkinnot jaetaan tänään – mukana uusi 20 000 euron arvoinen tunnustuspalkinto