Kantri

Kansainvälistä elokuvaa kuvattiin sipoolaisella hevostilalla – "Tilanne oli tallin pitäjän näkökulmasta jännittävä"

Ranskalais-suomalaista Muistojeni kahvila -elokuvaa kuvattiin alkusyksyn aikana Etelä-Suomessa. Ranskalaisnäyttelijä Anouchka Delon pitää kokemusta ikimuistoisena.
Boy Hulden
Näyttelijä Anouchka Delon tutustui Richard-hevoseen Mia Ståhle-Lauritzonin opastamana. Taustalla kollega Lionel Nakache on Ruudikin selässä.

Valto Baltzarin ohjaama ja käsikirjoittama musiikkielokuva kertoo äitinsä kahvilassa työskentelevän Emilien ja Suomeen muuttaneen ranskalaismiehen Philippen koskettavan rakkaustarinan. Elokuva saa ensi-iltansa Suomessa ja Ranskassa vuonna 2019.

Elokuvan kuvaukset toivat ranskalaisnäyttelijät Anouchka Delonin ja Lionel Nakachen ensimmäistä kertaa Suomeen.

Anouchka Delonin, 27, mukaan yksi kuvausreissun kohokohdista oli vierailu sipoolaisella Hertsby Stallgårdin hevostilalla. Pariisitar tykästyi Herralan kylän maalaismaisemiin sekä tilan eestinhevosiin Richardiin ja Ruudikiin.

”Pääsin ratsastamaan toista kertaa elämässäni. Ensimmäinen kokemus ei ollut kovin häävi, mutta tämä oli upea. Tilan hevoset olivat aivan ihania. Aion kotiin päästyäni mennä ratsastamaan”, Anouchka Delon kertoo.

Hertsby Stallgårdin hevostallia pitävä Mia Ståhle-Lauritzon sanoo jännittäneensä kuvauksia, koska hänellä ei ollut aikaisempaa kokemusta hevosten kanssa kuvaamisesta.

Kuvauspäivän aamuna tallin pihaan saapui viisitoista ajoneuvoa, joista alettiin purkaa kuvauskalustoa.

”Tilanne oli tallin pitäjän näkökulmasta jännittävä, mutta kaikki meni todella hienosti. Hevoset eivät reagoineet ihmismäärään, kameroihin eivätkä edes isoon karvaiseen mikrofoniin, joka hilattiin niiden pään yläpuolelle”, Mia Ståhle-Lauritzon kertoo iloisen huojentuneena.

Kuvausten suurin haaste oli saada kaksi näyttelijää näyttämään rennoilta ja hyvännäköisiltä satulassa. Siinä auttoi Ståhle-Lauritzonin pitkä kokemus ratsastusryhmien vetämisestä.

”Delon rentoutui saman tien, kun aloimme puhua muista eläimistä. Lopulta hän totesi, että hevonen on kuin hänen oma koiransa. Miesnäyttelijä Lionel Nakache oli vielä enemmän kauhuissaan hevosten läsnäolosta. Kehuin, että hän näyttää aivan oikealta kilparatsastajalta. Pyysin keskittymään ja näyttämään hyvältä. Hevoset kyllä hoitavat loput. Näin hänkin rentoutui.”

Anouchka Delonin isä on näyttelijätähti Alain Delon, joka nousi 1960-luvulla eurooppalaisen elokuvan ikoniksi.

Näyttelijän ura ei ollut tyttärelle itsestäänselvyys. Haaveena oli pitkään toimittajan ammatti. Näytteleminen vei kuitenkin mennessään ja hän meni teatterikouluun.

Muistojeni kahvila on Delonin ensimmäinen rooli pitkässä elokuvassa. Hän esittää elokuvassa Maria-nimistä terapeuttia.

Ohjaaja Valto Baltzar löysi Marian rooliin sopivan henkilön kolmensadan näyttelijän joukosta. Kun Baltzar näki Delonin nimen, hän epäröi, tulisiko tämä suomalaiseen pienen budjetin elokuvaan.

Delon ei olisi koskaan uskonut päätyvänsä näyttelemään Suomessa kuvattavan musikaaliin. Saatuaan työtarjouksen sähköpostiin, hän luuli, että kyseessä on väärinkäsitys.

Muistojeni kahvila ei jää hänen viimeiseksi elokuvaksi. Ensi vuonna hän matkustaa Yhdysvaltoihin kuvamaan elokuvaa.

Suomeen hän aikoo palata lomailun merkeissä. Hän haluaa nähdä Lapin talvisen luonnon.

”Suomi on todella upea ja erilainen maa Ranskaan verrattuna. Tämä kuvausreissu on ollut minulle kuin seikkailu. Uskon, että moni ranskalainen tulee Suomeen nähtyään elokuvan”, Delon sanoo hymyillen.

Lue lisää

Elokuva: Mittari näyttää +50 ja savusumu kirvelee silmiä – suomalaiset tuottivat dokumentin, joka on tukehtuvan Intian hätähuuto

Suomainen lyhytelokuva palkittiin kansainvälisessä ruokaelokuvakilpailussa – "Runsas esitys Pohjois-Savon ruoka- ja viljelyperinteistä"

Pertti Koivulan mielestä maakuntien kulttuuriperintöä voisi hyödyntää enemmän taiteessa – "Maaseudulla vietetty aika tekee hyvää luovuudelle"

Elokuva-arvio: Oivallisessa tanskalaiselokuvassa juhlitaan niin räväkästi, että se saa unohtamaan koko koronan – Oscarin voittanut Yhdet vielä kertoo opettajista, jotka päättävät olla joka päivä humalassa