Kantri

Elokuvaohjaaja Markku Pölönen on kulkenut parrasvaloista pimentoon ja takaisin punaiselle matolle – Nyt hän kuvaa jälleen maaseutua

Pölösen uusin elokuva, rakkaudesta ja asutustoiminnasta kertova Oma maa tulee ensi-iltaan lokakuun lopussa. Edellisestä elokuvasta on kymmenen vuotta.
Lari Lievonen
Ensi-iltaansa odottava Oma maa on kunnianosoitus suomalaisille vahvoille naisille, sanoo elokuvaohjaaja Markku Pölönen.

"En ole asettanut katsojatavoitetta elokuvalle. Suuri katsojamäärä ei aina kerro elokuvan hyvyydestä, saahan romahtanut siltakin paljon katsojia", sanailee joensuulainen elokuvaohjaaja Markku Pölönen.

Hänen 26.10. ensi-iltansa saava Oma maa -elokuva on rakkaustarina sekä tarina asutustoiminnasta.

Pölöselle tärkeitä ovat ihmisten reaktiot ja tunnetilat. Syyskuussa tehdyllä ennakkonäytöskierroksella ihmisten reaktiot ihmetyttivät ja ihastuttivat häntä.

"Ihmiset nousivat seisomaan elokuvan päätyttyä. Näkyi kyynelet silmissä hymyileviä ihmisiä. Nauru ja itku, tuska ja huumori vieri vieressä, siinä on suomalaisen elokuvan voima."

Pölönen on kulkenut urallaan parrasvaloista pimentoon ja takaisin punaiselle matolle. Hän on ohjannut elokuvia, jotka ovat kertoneet tarinoita tavallisista suomalaisista miehistä ja maaseudun elämänmenosta.

Tarinat ovat onnistuneet koskettamaan; ne ovat olleet tarinoita jonkun lapsuudesta, isovanhempien eletystä elämästä.

Elokuvissa on kuvattu sellaista ehtaa suomalaista elämänmenoa, missä ruisleivän palaa ei vain sievästi haukata, vaan repäistään poskihampailla pureskeltavaa. Maitoa ei siemaista, vaan hörpätään kunnolla ja juomalasi kalautetaan pöytään.

Oma maa on myös Pölösen comeback-elokuva. Edellisestä ensi-illasta on vierähtänyt kymmenisen vuotta.

Sitä ennen oli muun muassa Onnen maa, Kivenpyörittäjän kylä, Kuningasjätkä, Koirankynnen leikkaaja, Badding ja Karjalan kunnailla, oli Jussi-palkintoja ohjauksesta sekä käsikirjoituksesta, oli katsojia ja oli vauhtia.

Sitten tuli pari kehnosti menestynyttä elokuvaa ja vauhti hiipui. Kuutisen vuotta sitten tuli ulosotto ja avioero. Mutta ei tullut alkoholiongelmaa, katkeruutta tai kyynisyyttä.

Pölönen lienee hyvä tyyppi, jos kymmenen vuoden tauon jälkeen pääsee jälleen ohjaamaan omaan ideaan ja alkuperäiskäsikirjoitukseen perustuvaa pitkää elokuvaa.

Elokuvatuotantoyhtiö Solar Films Inc Oy.ssä uskottiin ja luotettiin mieheen. Elokuva asutustoiminnasta pääsi valkokankaalle.

Alun perin tarinasta piti tulla 12-osainen televisiosarja. "Olin kypsytellyt ideaa ja kirjoittanut tarinaa monta vuotta. Olin jo aika loppu, onneksi sain Antti Heikkisen kaveriksi muokkaamaan tekstistä elokuvakäsikirjoituksen."

Pelkästään miesten kesken tarinaa ei hiottu, vaan tuotantoyhtiö palkkasi dramaturgiksi Paula Vesalan.

"Myönnän, että minulla oli epäilykseni Paulan mukaantuloa suhteen. En tuntenut häntä, tiesin vain PMMP-yhtyeen ja Rusketusraidat-biisin. Mutta Paula teki hyvää tarinalle ja sen naisnäkökulmalle."

Oma maa on myös kunnianosoitus vahvoille suomalaisille naisille.

"Naisethan tätä maata ovat rakentaneet ja kannatelleet, kun miehet ovat olleet rintamalla tai vaikka savotalla. Miesten tarinat on jo kirjoitettu sekä kuvattu, nyt on naisten vuoro."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Elokuvasäätiön tukien alueellisesta jakautumisesta ei löydy tietoa – rahaa jaettiin ainakin Hannu Karpo - ja saamelaisaiheisille dokumenteille

Suomalaiset kävivät elokuvissa yli 8 miljoonaa kertaa – ulkomainen jyrää kotimaisen tuotannon

Elokuva-arvio: Epätoivoiset ihmiskohtalot kietoutuvat yhteen Rovaniemen talvisen kauneuden keskellä