Kantri

Petra Ollin maailmanmestaruuden takana on pitkä ja määrätietoinen työ – välillä roskakoritkin ovat lentäneet

Tuore maailmamestari poseerasi Kantrin kannessa molskin valtiattarena jo lähes kahdeksan vuotta sitten.
Johannes Tervo
Maailmanmestari Petra Olli poseerasi Kantrin kannessa tammikuussa 2011. Tuore maailmamestari oli tuolloin 16-vuotias painijalupaus.

Lappajärveläinen Petra Olli paini keskiviikkona MM-kultaa ensimmäisenä suomalaisena naisena.

Hieno voitto innoitti kaivamaan esiin tammikuulta 2011 Kantrin kannen, jossa poseeraa molskin valtiatar, 16-vuotias painijaflikka Petra Olli.

Tuolloin toimittaja Jouni Hirn ja kuvaaja Johannes Tervo kävivät tekemässä juttua painin tuoreesta nuorten olympiapronssimitalista. "Naispainin suosio alkoi tuolloin lisääntyä Suomessa ja Petra Ollia pidettiin oikeutetusti suurimpana tulevaisuuden toivona. Lappajärvi oli paikka, jossa taottiin naispainin menestyjiä", Hirn muistaa.

Lappajärven Veikkojen painisalilla hikoiltiin täysillä, vaikka oli varhainen aamu. Kuusitoistavuotiaat Petra Olli ja Jenna Hautala heittelivät toisiaan näyttävillä niskalenkeillä pitkin mattoa. Harjoituksia veti Petraa 7-vuotiaasta asti valmentanut Janne Myllyperkiö.

"Heti kävi selväksi, että Petra Olli on määrätietoinen nuori nainen, joka ei anna tippaakaan periksi oli kyse sitten urheilusta tai Afrikan tähti -lautapelistä. Hän on niitä ihmisiä, joille kelpaa vain voitto", Hirn kuvaa.

"Olin tavannut useita huippu-urheilijoita, mutta en aivan Petran kaltaista. Tunteen palo ja menestyksen nälkä oli hänellä jotenkin erityisen kova. Se armoton, jopa pelottavan kova asenne teki kyllä vaikutuksen."

"Mietin, että liittyykö se teini-ikään. Ei liittynyt. Olen tavannut Petran myöhemminkin ja sama periksiantamattomuus huokuu hänestä ihan kaikessa. Kovan urheilijakuoren takana on herkkä ja huumorintajuinen ihminen, joka arvostaa juuriaan."

Hirnin mielestä valmentajien Ahto Raskan ja Janne Myllyperkiön sekä tietysti oman kotiväen merkitystä ei voi korostaa liikaa. "Ei ole salaisuus, että Petran kaltainen sisupussi on ollut haastava valmennettava. Roskakorit lentelevät ja asiat huudetaan suoraan."

"Me penkkiurheilijat nähdään usein pelkkiä kisasuorituksia, mutta emme huippu-urheilijoiden päivittäistä tekemistä ja raadollista arkea siellä takana. Se on kova maailma, jossa mennään nollasta sataan joka päivä. Kärsitään loukkaantumista ja jatkuvasta epävarmuudesta. Ja kaiken päälle tulevat samat murheet kuin muillakin ihmisillä."

Nyt on aika juhlia. Onnea Petra Olli!

Lue lisää:

Painija Petra Ollin isä sparrasi harjoitusvastustajana: "Oli siinä vanha mies kovilla"

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Leijonien kultajuhla Helsingin Kaisaniemen puistossa tänä iltana – maailmanmestarien kone suuntaa kohti Suomea myöhässä aikataulustaan

Ei haittaa Eikkaa, vuodessa 70 keikkaa

Rami "Häjy" Hietaniemi painii maailman huipulla, vaikka toinen käsi on poissa pelistä – "Kai siinä on taustalla pohjalaista hulluutta"