Kantri

Sanna Keltaniemi perusti elämysyrityksen vanhaan maalaistaloon –”Idea toimii, kun se on tarpeeksi hullu”

Sanna Keltaniemen perustaman tatuointi- ja elämyspalveluja tarjoavan KuuKartanon menestys on yllättänyt yrittäjän itsensäkin.
Johannes Tervo
Sanna Keltaniemen perustama Kuukartano on erilainen maaseutuyritys. Taianomaisuus, mystiikka ja magia muodostavat tärkeän osan kokonaisuutta.

Ilmajoen Koskenkorvan kylän laitamilta löytyy vaaleanpunainen pohjalaistalo, jossa vallitsee rauhoittava ja taianomainen tunnelma.

Sanna Keltaniemen, 37, yrityksen omistamassa KuuKartanossa toimii tatuointistudio ja siellä järjestetään räätälöidysti erilaisia kursseja, koulutuksia ja tyky-päiviä.

Keltaniemi jätti keväällä nuoriso-ohjaajan työn ja siirtyi sivutoimisesta täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

”Kun perustaa tatuointistudion ja elämysyrityksen keskelle ydinmaaseutua vanhaan pohjalaistaloon, niin siinä ei ole minkään valtakunnan järkeä bisnesmielessä”, Keltaniemi toteaa.

”Mutta idea toimii, kun se on tarpeeksi hullu. Koen, että luova hulluuteni ruokkii ihmisten mielenkiintoa. Asiakkaita kiinnostaa kokea tällainen rauhoittava ja erikoinen paikka, ja moni haluaa tulla tänne uudestaan.”

KuuKartanolla on järjestetty muun muassa nokkoslättykestejä, historiallista jousiammuntaa, noitaseikkailuja, rumpupiirejä sekä luonnonkosmetiikka- ja rikkaruohot ruokapöytään -kursseja.

Yli sata vuotta vanhasta talosta löytyvät myös KuuKartanon Puoti, kokoustilat sekä vuokralaisen pitämä joogastudio.

Asiakkaina on käynyt niin yksityishenkilöitä kuin yrityksiä. Yrittäjän iloksi myös lähitienoon asukkaat ovat löytäneet persoonallisen yrityksen palvelut.

Päätoimialana ovat tatuointipalvelut. Tatuoinnin ottaminen on monelle asiakkaalla hyvin henkilökohtainen ja ainutkertainen kokemus. Moni haluaa kokea sen KuuKartanon kaltaisessa rauhallisessa ympäristössä.

”Kivijalkatatuointistudioita on ympäriinsä, mutta harvassa paikassa pystyy kuulla elävän tulen kohinaa pystymuurissa tai lintujen laulua”, yrittäjä toteaa.

Keltaniemi haaveili pitkään omasta yrityksestä. Oikean konseptin löytäminen otti aikansa.

Vuonna 2004 hän valmistui muotoilijaksi ammattikorkeakoulusta. Sen jälkeen hän kouluttautui nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajaksi. Hän työskenteli Ilmajoen kunnalla nuoriso-ohjaajana kymmenen vuotta. Päivätyön ohessa hän toimi kevytyrittäjänä valmistaen gootti- ja historiahenkisiä vaatteita ja koruja.

Piirtäminen on aina ollut hänen intohimonsa. Vuonna 2010 hän toteutti nuoruuden haaveensa ja aloitti tatuoimisen. Muotoilijan koulutus ja siellä opittu asiakaslähtöisen suunnittelun hallinta antoivat hyvän pohjan alalle.

Tammikuussa 2017 Keltaniemi päätti viedä yrittämisen kokonaan uudelle tasolle.

Vaihtoehtoina oli rakentaa oma tatuointistudio kodin yhteyteen tai ostaa oma kiinteistö.

Yrityskäyttöön sopivia vanhoja taloja oli vähän tarjolla Ilmajoen alueella. Keltaniemi alkoi jo luovuttaa ja suunnitella oman kiinteistön rakentamista.”

Sitten hän huomasi netissä myynti-ilmoituksen Koskenkorvan kylällä sijaitsevasta pohjalaistalosta. Entinen hevostila oli ollut pitkään myytävänä ja Keltaniemi luuli, että se oli jo myyty.

Huvilamainen talo ja iso pihapiiri vetosivat häneen, joten hän otti yritykselleen lainan ja ostin sen. Liiverin myöntämän Leader-rahoituksen turvin yli satavuotiaan pohjalaistalon wc- ja kylpyhuonetilat remontoitiin ja yläkertaan asennettiin hätäpoistumistie.

KuuKartanon avajaisia vietettiin syyskuussa 2017. Ensimmäinen vuosi on ollut menestyksekäs ja opettavainen.

”Isoja yllätyksiä ei ole tullut, mutta pienempiä kohtaa päivittäin. Suurin yllätys on ollut, että hulluudestaan huolimatta liikeidea on osoittautunut kannattavaksi.”

”Vaikka tätä tekee sielunpalolla ja ihmislähtöisesti, niin aina sitä miettii, että elääkö tällä. Kaiken muun lisäksi täytyy hallita myös talousasiat. Kun ollaan pieni ja luova yritys keskellä maaseutua, koen vahvuutena sen, että toiminta ei perustu yhteen alaan. Nyt täällä tapahtuu koko ajan, eikä tyhjäkäyntiä pääse syntymään”

Keltaniemi toteaa, että aika on kypsä KuuKartanon kaltaiselle yritykselle. Sosiaalisesta median kautta ihmiset löytävät periferiasta mielenkiitoisia asioita ja he ovat valmiita matkustamaan niihin.

Mystiikka ja taikuus ovat osa KuuKartanon imagoa. Keltaniemi on aina ollut kiinnostunut selittämättömistä asioita.

”Meidänkin ajassa on paljon mystiikkaa ja magiaa, jota emme ymmärrä ja kykene selvittämään tieteen voimin, ainakaan vielä. Haluan perehtyä ja oppia ymmärtämään selittämättömiä asioita. Se on minulle elämäntapa.”

Taitelijasieluinen yrittäjä saa toteuttaa KuuKartanossa vapaasti itseään. Hän elää nyt unelmaansa.

”Pidin aikaisemmasta työstäni, mutta nyt yrittäjänä saan olla itseni pomo. Yrittäjänä ei saa jäädä lepäämään laakereille. Mitään järkevää ei tapahdu, ellei ole itseohjautuvaa tyyppiä. On osattava tarttua.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Yhteiskuivuri ei olisi ollut oikea ratkaisu, ja siksi samalle kylälle nousi kolme samanmerkkistä kuivuria

Iltalehti: Helsinkiläismies tyrmistyi ulkoministeri Soinin kirjoituksesta – otti ”kasvis-homo-fillari”-tatuoinnin

Eläinten kallojen keräily kiehtoo ja kauhistuttaa