Kantri

Keinutuolien tekeminen uhkaa loppua Nakkilassa – Kari-Pekka Kankeri, 61, on ainoa tekijä

Puuseppä Kari-Pekka Kankeri kuuluu katoavaksi arveltuun ammattikuntaan. Hän jatkaa ainoana 168 vuotta kestänyttä keinutuolien valmistusperinnettä Nakkilassa.
Kari-Pekka ­Kankerilla riittää tekemistä. Keinutuoleja tilataan jatkuvasti. Uusille keinutuolipuusepillekin riittäisi töitä.

Nakkilassa Kari Pekan puu -yrityksen omistava Kari-Pekka Kankeri, 61, muotoilee keinutuolin istuimen kaarevaa pintaa kavahöylällä. Työ on ihailtavan tarkkaa ja hallittua.

Nakkilalaisia keinutuoleja on valmistettu 1850-luvulta lähtien. Perimätiedon mukaan esikuvana toimi amerikkalainen Boston-tuoli, jollainen saapui Suomeen merenkulkijoiden mukana.

Valmistuksen taito on kulkenut Kankerin suvussa yli sata vuotta. Verstaan vieressä kasvanut Kari-Pekka oppi tekemisen taidon sedältään Matti Kankerilta.

”Pikkupoikana pyörin usein Matin verstaalla. Vanhemmiten hän alkoi patistaa minua keinutuolin tekoon. Kieltäydyin useasti, mutta sitten päätin, että alan tehdä, jos saan pojan. Poika syntyi ja tässä ollaan”, keinutuoliseppä sanoo.

Kankerin aloittaessa keinutuolien valmistamisen vuonna 1989, Nakkilassa oli viisi keinutuolintekijää. Nyt hän on ainoa perinteen vaalija.

Nakkilalaisen keinutuolin tulevaisuus on vaakalaudalla.

Hänen poikansa Artturi Kankeri kiinnostui myös puuseppätyöstä ja tekee tällä hetkellä kalusteasennuksia. Vielä ei ole varmuutta siitä, jatkaako hän isänsä elämäntyötä.

”Nakkilalaisen valmistusperinne saataisiin turvattua, jos ammattikouluun perustettaisi linja, jossa puusepät voisivat erikoistua keinutuolin valmistamiseen”, Kankeri ehdottaa.

Keinutuolien tekeminen on hänelle elämäntapa, jota hän jatkaa niin kauan kuin mahdollista.

”Keinutuoliveistäjät jatkavat työtään hautaan asti. Matti-setäkin suunnitteli keinutuoleja vielä vanhainkodissa maatessaan. Mieli teki verstaalle, mutta jalat eivät kantaneet.”

Keinutuolin ostajakunta on muuttunut vuosien saatossa. Takavuosina kiikkuja hankittiin paljon 50-vuotislahjoiksi ja eläkkeelle jääville työntekijöille. Nyt ostaja on usein nuoripari, joka sisustaa kotiaan trendikkäästi.

”Ennen keinutuoli hankittiin kotiin päivittäiseen käyttöön. Nyt monet ostavat sen lähinnä sisustustarkoitukseen, eikä siinä välttämättä edes istuta”, Kari-Pekka Kankeri sanoo.

Kankerin mukaan kysyntää nakkilalaiselle on enemmän kuin hän ehtii tehdä. Yhden miehen keinutuoliverstaassa on neljän kuukauden jono.

Keinutuoli ei synny nappia painamalla. Sen tekeminen vaatii aikaa, keskittymistä ja kärsivällisyyttä. Kankerin mukaan yhden tuolin valmistamiseen menee noin 50 tuntia. Kuukaudessa valmistuu kolme keinutuolia.

”Tässä työssä on kamalinta, kun tietää miten paljon tekemiseen menee aikaa ja että vanhetessa ihminen hidastuu. Valmiin keinutuolin nähdessä tulee usein iloinen mieli, että tuollainen tuli taas tehtyä.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Istutuskonevalmistaja Risutecistä tuli muutamassa vuodessa vientiyhtiö – "90 prosenttia liikevaihdosta tulee vientikaupasta"

Järjestö lupaa Nakkilan suden kaatajasta löytöpalkkion: "Rahasumma ei ehkä ole tarpeeksi iso"

Poliisi tutkii törkeää metsästysrikosta: Ammuttu susi löytyi Nakkilassa