Kantri

Eläintuhoja puutarhassa? Tässä 12 niksiä niiden estämiseen

Kauriit ja jänikset saavat paljon tuhoa aikaan puutarhassa etenkin näin talvisin. Tässä liuta kokeilun arvoisia vinkkejä, jos pihan aitaaminen ei onnistu.
Styroksista leikatut sydänfiguurit muistuttavat hämärässä kauriiden peräpeilejä, ja antavat viestin, että tämä pusikko on jo varattu.

1. Saippua ja pyykinhuuhteluaine: Ripusta vahvalta tuoksuvia palasaippuoita puiden oksille tai kiedo runkoihin rättejä, jotka on kasteltu pyykinhuuhteluaineella.

2. Valkosipuli: Istuta valkosipulia suojaksi arkojen kasvien ympärille. Talvella ja keväällä runkoihin ja oksiin voi sumuttaa valkosipulivettä. Valkosipulin tavoin toimii myös chililiuos.

3. Verijauho ja ammoniakki: Etenkin länsinaapurissa luotetaan verijauhon karkottavaan vaikutukseen. Täytä ämpäri vedellä ja lisää joukkoon 1 kg verijauhoa (puutarhakaupasta) sekä 1,5 dl ammoniakkia. Kasta liuokseen riepuja tai pesusienenpaloja, ja kiinnitä ne puutarhaan karkotteeksi.

4. Koira: Pihalla liikkuva ja reviirinsä merkitsevä koira on omiaan karkottamaan metsäneläimiä.

5. Ruokintapaikka: Houkuttele eläimet luvalliseen ruokintapaikkaan, jolloin ne jättävät puutarhan muut kasvit rauhaan. Tarjoa peuroille ja kauriille kauraa, jäniksille meheviä haavanoksia.

6. Valesydämet: Leikkaa styroksista valkoisia sydämiä, ja ripusta ne ylösalaisin roikkumaan puiden oksille. Kauriit luulevat sydämiä lajitovereiden takamuksiksi, ja jättävät ruoka-apajan rauhaan.

7. Valmiit karkotepallot ja -ruiskutteet: Markkinoilla on useita valmiita peura- ja jäniskarkotteita, joiden käyttö on helppoa ja vaivatonta. Monesti niiden teho perustuu vastenmieliseen tuoksuun, toisinaan taas ääneen.

8. Liiketunnistinvalot ja heijastimet: Syttyvä valo säikyttää metsäneläimet tiehensä. Oksiin voi ripustaa myös heijastimia tai heijastinnauhaa.

9. Lampaanvilla tai koirankarvat (hiukset): Pyöräytä pesemättömästä lampaanvillasta tai koirankarvasta tukkoja, ja ripusta niitä puutarhaan. Lampaanrasvan tuoksu säilyy hyvin, ja sen karkotusteho on vahva.

10. Tuomihake ja hajuoksat: Kata taimien alustat tuomihakkeella. Työnnä tuomen, seljan tai mustaherukan oksia suojaksi toisten kasvien ympärille.

11. Keltainen nauha: Ympäröi suojattavat istutukset keltaisella varoitusnauhalla.

12. Peurankestävät kasvit: Sanotaan, että peurat kaihtavat keltakukkaisia kasveja (ainakin niiden kukkiessa). Peurojen ja kauriiden suosikkeihin eivät kuulu sipulit (Allium), narsissit, rohtosormustinkukka, ukonhatut, akileijat, marunat, unikot, kullerot, päivänliljat ja kuunliljat. Puuvartisista kasveista ne jättävät yleensä rauhaan tuomen, jasmikkeet, hortensiat, tuhkapensaat, syreenit ja tuijat.

Lue lisää

Eivätkö tomaatit kypsy? Älä heitä satoasi turhaan roskiin – vihreät tomaatit sisältävät myrkyllisiä aineita mutta ne voi kypsyttää sisällä

Nyt kannattaa istuttaa uusia kasveja ja jakaa vanhoja – syksy on oivaa aikaa myllätä puutarhassa

Tunnetko erikoisemmat pihlajalajikkeet – katso lista jutun lopusta

Monet poimivat marja-aronian aivan väärään aikaan, marjanviljelijä arvioi – "Sama kuin menisi syömään vihreitä mustikoita"