Kantri

180 vanerilevyn sahaaminen kävi kuntoilusta: "Parasta vaalityössä ovat ihmiskohtaamiset"

RKP kampanjoi Vaasan vaalipiirissä ruokailuilla ja jäädiskolla.
Johannes Tervo
Huumori on hyväksi tiiviin vaalirupeaman aikana, Carola Bengs-L­attunen ja Seppo Ollikainen toteavat.

Maalahtelaiset Carola Bengs-Lattunen ja Seppo Ollikainen ovat tukena, kun Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen (RKP) Mikko Ollikainen pyrkii eduskuntaan Vaasan vaalipiiristä.

Mikko Ollikaisen isän Sepon tehtävänä on tolppailmoitusten tekeminen ja asettaminen väylien varrelle. Kotitalon kellarissa odottaa valmiina 180 vanerilevyä. Vaalinumerot ovat vielä arpomatta, joten edessä on vielä mainosten liisteröinti.

”Sahasin mainoslevyt käsin isoista vanerilevyistä. Se kävi kuntoilusta. Nyt teroitan kynsiäni, että pääsen laittamaan mainoksia tolppiin”, Seppo Ollikainen myhäilee.

Parhaillaan Vöyrin kunnanjohtajana toimiva Mikko Ollikainen on ollut mukana eduskuntavaaleissa vuosina 2011 ja 2015. Seppo-isä toteaa, että edellisvaalien täpärä tappio innoitti poikaa lähtemään vaalityöhön vielä kerran.

”Mikko sai lähes 5 000 ääntä ja jäi vajaan 400 äänen päähän eduskuntapaikasta. Kun äänistä oli laskettu 98 prosenttia, hän oli menossa läpi. Lopulta suhdeluku muuttui ja hän putosi.”

Myyntiassistentti Carola Bengs-Lattunen on mukana Mikko Ollikaisen vaalikampanjassa toista kertaa. Hän osallistuu vaalitilaisuuksien ja pihakampanjoiden järjestämiseen.

”Jalkaudumme kauppojen pihoille. Tarjoamme makkaraa ja juttelemme ihmisten kanssa. Jaamme myös ostoskärrypoletteja, tiskirättejä sekä Mikon omaa vaalilehteä”, Bengs-Lattunen kertoo.

Tiskirätteihin on painettu teksti, joka kuuluu suomeksi: "Luulen, että olemme vähän sukua."

Bengs-Lattusen mukaan antoisinta vaalityössä on, kun saa keskustella ja vaihtaa mielipiteitä erilaisten ihmisten kanssa. ”Ja onhan vaalityö todella mukaansatempaavaa. On kiva olla siellä missä tapahtuu”, hän lisää.

Bengs-Lattunen toteaa, että ihmisten saaminen vaalitilaisuuksiin on nykyisin haastavaa. Täytyy keksiä jotain erikoista. ”Mikon vaalikampanjan avajaistilaisuuteen saapui ruokailemaan 200 ihmistä. Kaksi päivää myöhemmin järjestimme Maalahden jäähallissa jäädiskon. Tapahtumissa oli täysin eri kävijät.”

Tällä hetkellä maakunnan ruotsinkielistä väestöä huolestuttaa ruotsinkielisten terveyspalvelujen säilyminen. Myös valtatie 8:n surkea kunto nostattaa tunteita.

Politiikka on Bengs-Lattuselle tuttua Maalahden kunnanvaltuustosta, jossa hän istuu RKP:n edustajana. Puolueen edun lisäksi on hänelle tärkeää, että hän jakaa samat arvot ehdokkaan kanssa.

Lue lisää puolueiden vaalityöstä:

Vihreät: Vihreät tavoittelee uusia äänestäjiä myös maalla, Jorma Hinkkanen rakentaa kampanjaa Eurassa

Vasemmistoliitto: Vasemmistoliiton taustapuurtaja Riikka Jokivirta taiteilee korvakoruja ja kalligrafiaa inhimillisyyden puolesta

Siniset: Ulla Merimäki-Pajusen motiivi vaalikampanjointiin on yksinkertainen – rakkaus

Kristilliset: Mikka-Markus Leskinen kampanjoi Tampereella ja maaseudulla: "Jalkatyö on edelleen merkittävässä roolissa kampanjan onnistumisen kannalta"

Perussuomalaiset: Työllisyys ja ikäihmisten asiat kiinnostavat pohjoisessa Keski-Suomessa: "Kyllä haittamaahanmuuttoa on vähennettävä"

Lue lisää