Kantri

Maalaisliiton matkaan heti armeijan jälkeen — Jukka Lohko on kampanjoinut keskustan puolesta jo lähes 50 vuotta

Vaalityöhön kuuluu roudaamista, teltan pystytystä, kahvin keittoa, mainosten jakamista ja paljon muuta, tietävät Jukka Lohko ja Pilvi Hyttinen.
Hanna Koikkalainen
Pilvi Hyttinen ja Jukka Lohko olivat molemmat mukana järjestämässä keskustan vaalitilaisuutta Lappeenrannan Ylämaalla helmikuun lopulla.

Vaalityö on ehtinyt muuttua lähes puolessa vuosisadassa paljon. Lappeenrantalainen Jukka Lohko, jos joku tietää sen. Hän lähti maalaisliiton matkaan heti armeijan jälkeen.
"Ensimmäisestä tilaisuudesta se lähti. Ainakin 48 vuotta olen ollut aktiivisesti mukana", Lappeenrannan Ylämaalla ikänsä asunut mies sanoo.
Myös perheen aiemmat sukupolvet ovat olleet vahvasti maalaisliitto-henkisiä ja mukana yhteisten asioiden hoidossa.
"Ennen puolueuskollisuus oli vahvaa. Täällä Ylämaalla keskustan kannatus hipoi 70 prosenttia. Ei enää semmoisiin lukuihin päästä, vaikka kuinka toivottaisiin. Ihmiset ovat nykyään paljon herkempiä vaihtamaan puoluetta."

Nelisenkymmentä vuotta sitten tapana oli kiertää talosta taloon jäsenmaksuja keräämässä ja samalla kartoittamassa kannatusta.
"Sitten seurattiin, ovatko omat kannattajat käyneet äänestämässä, ja tarjottiin vaalikyytejä niille jotka tarvitsivat", Lohko muistelee.
Nykyisin toiminta on etenkin tapahtumien järjestelyä ja niistä tiedottamista sekä mainosten jakamista tilaisuuksissa ja postilaatikoihin.
Lohko on mukana Ari Torniaisen tukijoukoissa ja sijaistaa parhaillaan myös Lappeenrannan Keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajaa, joka on itse ehdokkaana. Kiireitä siis riittää melkein päivittäin.
"Tunnelma tilaisuuksissa on ollut hyvä ja väkeä mukavasti", Lohko kertoo tyytyväisenä.

Ainakin päivä viikossa menee varmasti, arvioi lappeenrantalainen Pilvi Hyttinen helmikuun lopulla panostaan Keskustan menestymiseen kevään eduskuntavaaleissa.
32-vuotias Hyttinen on alueen Keskustanaisten puheenjohtaja, ja tukena etenkin naisehdokkaiden taustalla. Vahvimmin hän tekee kampanjaa paikallisen Johanna Ikävalkon tiimissä.
"Roudaamista, teltan pystytystä, kahvin keittoa, some-markkinointia ja tapahtumisen suunnittelua sekä järjestämistä", Hyttinen listaa monipuolista toimenkuvaansa.

Parasta kampanjoinnissa on hyvä porukka. Noin kymmenen hengen joukko ideoi ja suunnittelee, ja kutsuu lisää väkeä mukaan toteuttamaan.
"Tykkään olla ihmisten kanssa tekemisissä ja tehdä asioita yhteisen hyvän eteen sekä kannustaa ihmisiä pyrkimään eteenpäin", sosionomiksi pian valmistuva nainen kuvailee.
Innostus puoluetoimintaan virisi vuonna 2008, kun Hyttinen oli itse ehdolla kunnallisvaaleissa, ja on jatkunut siitä lähtien.
Puolueen valinta on osittain suvusta perittyä, mutta tärkeintä on omalta tuntuva arvomaailma.
"Se periaate, että tehdään asioita ihmiseltä ihmiselle."
Puolueen heikko gallup-menestys ei Hyttistä lannista, vaan päinvastoin. "Se buustaa tekemään vielä enemmän, tuomaan vahvemmin esille puolueen arvoja ja sitä, mitä hyvää on saatu aikaan."

Lue lisää