Kantri

Video: tanssillinen voimistelu vaatii rautaista kuntoa ja huippuluokan koordinaatiokykyä

Sali on täynnä kaupunkia rakentavia soturinaisia. Mäntsälän voimistelijoiden aikuisryhmä Hengettäret treenaa kisaohjelmaansa.
Carolina Husu
Tanssillisen voimistelun haasteena on liikkeiden täydellinen yhtäaikaisuus. Voimistelijan on koko ajan oltava tietoinen joukkuetovereiden asemista.

Parikymmentä eri-­ikäistä naista juoksee, hyppii, taipuu ja aaltoilee täydellisen yhtäaikaisesti. Tanssillisen voimistelun kisaryhmä Hengettäret harjoittelee uusinta ohjelmaansa.

Tanssillisen voimistelun tärkein ominaispiirre on sovittaa noin kolmeminuuttiseen esiintymiseen tarina tai tunnelma, johon yleisö voi samaistua ja kokea sen mukana.

Kilpailut ja esitykset käydään 14x14 metrin alalla. Voi kuvitella, miten paljon harjoittelua ja taitoa vaatii sovittaa parinkymmenen voimistelijan liikkeet ja koreografia siihen.

Valmentaja Eerika Laalo-Häikiö haluaa huomioida erilaiset voimistelijat: ­"Koreografia on suunniteltava siten, että jokainen saa haastetta ja näyttää osaamistaan."

Hengettäret on lajissaan tunnettu ympäri Suomen. Joukkue osallistuu myös maailman suurimpaan voimistelutapahtumaan World Gymnaestradaan, joka järjestetään neljän vuoden välein. Ensi kesänä se pidetään Itävallassa.

"Meidän porukassa on useampi henkilö, joka on nuorena harrastanut aktiivisesti voimistelua ja kisannut tavoitteellisesti. Teini-iässä on tullut kyllästyminen. Mutta aikuisena he ovat löytäneet lajin uudelleen ja ovat nyt todella sitoutuneita", valmentaja Laalo-Häikiö valottaa. "Kun nuoret puhuvat, että lopettavat, niin aikuiset vain jatkavat!"

"Monelle tämä on elämäntapa. Gymnaestradassa näkee 80–90-vuotiaita voimistelijoita, joilla jalka nousee edelleen korkealle. He ovat tehneet sitä koko ikänsä."

Lue lisää tanssillisesta voimistelusta ja Hengettäristä huhtikuun Kantrista, joka ilmestyy 10.4.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tuore tutkimus haastaa aiemman suosituksen – astmaatikkojen ei kannatakaan välttää hengästyttävää liikuntaa

Näin tuet lapsen koulunkäyntiä: Juhli koulumatkan pyöräilevää tai kävelevää lasta, arkiliikunta tukee koulumenestystä

"Taas päästiin tangomarkkinoille" – vaasalainen pariskunta on käynyt Seinäjoella joka kesä