Kantri

Parhaat vinkit ympäristöystävälliseen siivoukseen löytyvät isoäidin ajalta

Vanhoja konsteja kannattaa kokeilla.
Stiina Hovi
Sitruuna tehoaa muun muassa tummentuneisiin laattoihin. Sillä voi myös tehdä hiuksiin vaaleita raitoja.

Hyviä siivousaineita löytyy keittiöstä. Ekosiivoojan varusteisiin kuuluvat esimerkiksi väkiviinaetikka, ruokasooda ja suola. Kokeile niitä ennen ­vahvempiin aineisiin tarttumista. Näin voit vähentää kemikaalien käyttöä.

Ikkunat kuiviksi sanomalehdellä ja ­suodatinpussilla

Hankaa pestyä ikkunaa sanomalehdellä, kunnes ikkuna on täysin kuiva. Varo tahraamasta vaaleita ikkunanpuitteita lehden musteella. Kahvinkeittimen suodatinpussi on kätevä ikkunoiden reunojen kuivauksessa. Käden voit sujauttaa pussiin sisään kuin lapaseen.

Raikasta pehmolelut

Ripottele ruokasoodaa lelujen päälle ja imuroi vartin päästä huolellisesti.

Puhdista suolajäljet nahkakengistä

Hankaa katusuolan jättämät jäljet pois etikka-vesiliuokseen (1 osa etikkaa, 1 osa vettä) kostutetulla liinalla. Pyyhi kuivalla liinalla ja anna kenkien kuivua kunnolla. Lankkaa kuivat kengät normaalisti.

Tummat jäljet pois kahvikupeista

Ota ruokasoodaa kostutettuun sieneen tai tiskiharjaan. Harjaa pinttyneitä kohtia. Huuhtele.

Palanut kattila puhtaaksi

Täytä 1/4 astiasta vedellä ja lisää 5 rkl ruokasoodaa. Kuumenna seos kiehumispisteeseen, sammuta lämpö ja jätä soodavesi jäähtymään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Kaavi ja harjaa astia.

Avaa viemäri

Kaada viemäriin ensin 2,5 dl ruokasoodaa ja sen jälkeen 2,5 dl väkiviinaetikkaa. Kun sihinä loppuu, kaada perään ainakin litra kiehuvaa vettä.

Kiillota tiskipöytä sokeripalalla

Tiskipöydän kiillotus sujuu näin: Kostuta sokeripalaa ja hankaa tiskipöytää ensin varovasti, jotta näet, miten materiaali kestää käsittelyn. Hankaa, kunnes tiskipöytä kiiltää.

Myös pohjaan palanut kattila puhdistuu sokerikäsittelyllä.

Kostuta sokeripalaa ja hankaa tahroja, kunnes ne irtoavat.

Suolaa pannuihin

Suola sopii valurautapannun puhdis­tamiseen. Laita pannulle reilusti rakeista merisuolaa ja hankaa sienellä.

Lasisen kahvipannun pohja muuttuu käytössä ikävän sameaksi. Sama käy kukkavaasille, jossa vesi seisoo. Peitä astian pohja suolalla ja tiputa perään muutama jääpala. Peitä astian suu ja ravistele voimakkaasti. Pohja kirkastuu. Jääpalojen sijaan voit käyttää myös lämmintä vettä. Anna seoksen vaikuttaa viitisen minuuttia ennen ravistelua. Huuhtele astia lopuksi.

Suolaa ja sitruunaa leikkuulautaan

Puiset leikkuulaudat kannattaa puhdistaa kunnolla silloin tällöin. Leikkaa sitruuna puoliksi ja upota halkaisupinta suolaan. Hankaa sitten leikkuulautaa sitruunanpuolikkaalla voimakkaasti. Pyyhi lauta talouspaperilla käsittelyn jälkeen.

Suolaa veri- ja punaviinitahroihin

Punaviinitahra irtoaa, kun kaadat tuoreen tahran päälle reilun kerroksen suolaa. Anna suolan vaikuttaa ja upota tekstiili sitten kylmään veteen puoleksi tunniksi. Pese lopuksi normaalisti.

Upota verinen kangas ensin suolattuun kylmään veteen likoamaan ja pese sitten mahdollisimman kuumassa lämpötilassa.

Sitruunalla sameus pois

Sitruunan mehua voidaan käyttää esimerkiksi tummumaan päässeiden laattojen puhdistuksessa. Samean lasioven puhdistus onnistuu myös sitruunalla. Halkaise sitruuna puoliksi ja hiero sitruunamehua tummuneeseen kohtaan muutaman minuutin ajan. Huuhtele lopuksi puhtaaksi vedellä.

Lue myös:

Pyykinpesuainetta voi tehdä itse

Koti puhtaaksi luontoa säästäen (Plus-juttu)

Lue lisää

Aarre: Vesiheinän maku muistuttaa herneenversoa – vanha kansa uskoi kasvin puhdistavan verta

Ihminen pilaa kaiken

Yksi asia peittää kaiken

Roskan reitit ja kulkeutuminen merellä ovat usein tuntemattomia – Nyt meriroskan seikkailuja pääsee seuraamaan lähes reaaliajassa