Kantri

Olavi Uusivirran levyjulkkareita vietetään kolme päivää Vähikkälän seuratalolla

Kyläaktiivit järjestivät viime syksynä joukkorahoituksella Olavin keikan seuratalollaan ja hurmasivat rokkitähden täysin.
Miro Palokallio
Olavi Uusivirta rakastaa intiimien maalaistapahtumien tunnelmaa ja halusi siksi levyjulkkarinsa Vähikkälän seuratalolle Janakkalaan.

Olavi Uusivirta suuntaa jälleen kesällä tien päälle. Tällä kertaa uuden Skorpioni-albumin kanssa. Levynjulkaisua juhlitaan toukokuun lopulla kolmella loppuunmyydyllä iltakeikalla ja yhdellä päiväkonsertilla Vähikkälän seuratalolla Janakkalassa.

Mutta miksi ihmeessä suomirockin tähti tuo konserttispektaakkelinsa 80 vuotta vanhalle seurantalolle pieneen, 400 asukkaan kylään?

"Meidän viimeisin kiertueemme päättyi viime syksynä samaiselle Vähikkälän seuratalolle. Paikalliset kyläaktiivit järjestivät keikan joukkorahoituksen avulla."

"Siitä tuli yksi mieleenpainuvimmista konserteistamme ikinä. Vastaanotto oli todella lämminhenkinen ja järjestelyt pelasivat loistavasti. Samassa yhteydessä sain kunnian ryhtyä Vähikkälän kyläkoulun kummiksi", Olavi Uusivirta kertoo innoissaan.

Uusivirta on nähnyt 17 vuotta kestäneellä artistiurallaan mitä erikoisimpia keikkapaikkoja.

Mieleen ovat jääneet muun muassa Mallusjoen nuorisoseuran Takinkääntöviikot sekä viime kesän sähkötön konsertti Viitasaaren Tervamäen kappelissa keskellä metsää. Oulussa hän esiintyi vesitornin tasanteella kahdeksalle hengelle.

"Intiimeissä ja kotikutoisissa tapahtumissa korostuvat ihmisten lämpöisyys ja vuorovaikutus. Ne antavat hyvän vastapainon perinteisille festari- ja klubisesiintymisille."

Vanhan ajan romantikkona Uusivirtaa kiehtoisi esiintyä myös vanhoilla tanssi­lavoilla.

"Lopetettuja tanssilavoja löytyy joka puolelta Suomea ja suurin osa niistä on yhä pystyssä. Useimmat sijaitsevat idyllisissä paikoissa keskellä kaunista luontoa. Olen miettinyt paljon, että voisiko näitä lavoja hyödyntää jotenkin."

Keikka-autossa köröttely on puuduttavaa pidemmän päälle. Uusivirran mukaan keikkaelämän kiiltävämpi puoli syntyy spontaaneista kohtaamisista.

"Jos meillä ei ole kova kiire seuraavaan paikkaan, saatamme käydä tuttavien kesämökeillä. Joskus laitamme someen viestejä, että olisiko jollakulla sauna lämpiämässä parinkymmenen kilsan säteellä keikkapaikasta. Ja aina joku vastaa, että täältä löytyy lämmin sauna."

Helsingissä syntynyt Uusivirta on taustaltaan pikkukaupungin poika. Hänen perheensä muutti Kotkaan ja sieltä Karkkilaan ennen koulun alkua. Pikkukaupungissa oli vaikea löytää soittokavereita, koska muut ikätoverit harrastivat urheilua.

"Karkkilan vuosiin mahtuu musiikillisen herääminen. Innostuin rumpujen soitosta ja myöhemmin aloin soittaa kitaraa ja pianoa. Onneksi työväenopistolla oli mahdollisuus ottaa soittotunteja ja olla mukana äitini vetämässä näytelmäkerhossa."

"Sain ensimmäisen cd-soittimeni viidennellä luokalla. Karkkilassa ei ollut levykauppaa, joten kävin ostamassa levyjä parhaan kaverini kanssa 65 kilometrin päässä Helsingissä. Meillä oli kartta, johon oli merkattu kaikki Helsingin levykaupat. Kaupunki oli meille uusi ja ihmeellinen paikka", Uusivirta muistelee nostalgisena.

Lapsuutta väritti lama-aika, joka iski Karkkilaan erityisen kovasti. Uusivirta muistaa, että Karkkilaa kutsuttiin Suomen köyhimmäksi kunnaksi.

"Vastakohta oli todella suuri, kun muutimme takaisin Helsinkiin. Pääsin Kruunuhaan yläasteen musiikkiluokalle. Samalla ystäväpiirini vaihtui ja musiikki tuli isommalla voimalla elämääni. Yhtäkkiä kaikki koulukaverit soittivat jotain ja bändikavereita löytyi helposti."

Näyttelijänäkin ansioitunut Uusivirta tekee työtään suurella sydämellä ja intohimolla. Välillä hän kysyy itseltään, että onko tämä elämää, jota hän haluaa elää.

"Kysymykseen sisältyy pieni pelko, että mitä jos haluankin tehdä välillä jotain muuta."

"Usein tullessani johonkin uuteen ja ihmeelliseen paikkaan maaseudulla, saatan ajatella jättäväni kaiken ja muuttavani puutarhuriksi Pukkilaan", Uusivirta heittää myhäillen.

Skorpioni-albumi ­julkaistaan 31.5. Olavi Uusivirta esiintyy Vähikkälän seuratalolla 29.–31.5.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vähikkälään haluavat nyt kaikki Olavi Uusivirtaa myöten – mutta miksi?

Ennen vanhaan ihmiset eivät ymmärtäneet näitä puuttomia kivikenttiä – tiedätkö sinä, mitä ne ovat ja kuinka ne syntyivät?

Yrttinainen tietää, miten mieheen saa vauhtia: "Siitepölykuurille vaan!"