Näillä kasvivalinnoilla teet puutarhasta hämärässä hohtavan - Kantri - Maaseudun Tulevaisuus
Kantri

Näillä kasvivalinnoilla teet puutarhasta hämärässä hohtavan

Istuta puutarhaan illan hämyssä hohtavia kasveja ja nauti pihan kesäisestä tunnelmasta pitkälle syksyyn saakka.
Säde Aarlahti
Sinipiikkiputki (Eryngium planum) on ­loppukesän hätkähdyttävä katseenvangitsija. Se viihtyy melko aurinkoisella kasvupaikalla läpäisevässä, ­hiekansekaisessa maassa.

Valkeat ja kullanhohtoiset syyskesän kukkijat ovat kuin lyhtyjä yössä. Niiden hehkun huomaa illansuussa, kun aurinko painuu jo mailleen, mutta kesän lämpö väreilee vielä ilmassa ja maassa. Kirkkaat valkoisen, keltaisen ja hopeanharmaan sävyt erottuvat tällöin raikkaasti. Tunnelman kruunaavat syyskesän sirkkojen siritys sekä kaukaa metsänrajasta leijuva usva.

Loppukesän kukkiin ei perinteisesti ole panostettu suomalaisissa puutarhoissa. Usein kukkapenkit ovat kauneimmillaan juhannuksen aikaan, jolloin ruusut, iirikset ja pionit kisailevat kilvan huomiosta. Puutarhan kukkiva sesonki voi kuitenkin jatkua pitkälle elo-syyskuuhun.

Syyskesän kukkijat ovat parhaimmillaan reilun kokoisina ryhminä, jolloin silmä erottaa ne maisemasta jo yhdellä vilkaisulla. Valkoinen ja sitä vastaan peilautuva raikas limenvihreä ovat hyvä väripari. Toinen hyvä vaihtoehto on yhdistää keltaisia ja hopeanhohtoisia kukkia.

Vaaleita ja kuulaita värejä voi sijoittaa etenkin puutarhan perimmäisiin osiin tai polkujen varrelle johdattamaan kulkijan askeleita: valkoinen tuo pihan kaukaiset nurkat lähemmäs ja kutsuu luokseen.

Näyttäviä ja helppohoitoisia loppukesän puutarhakasveja ovat muun muassa valkoiset leimukukat (Phlox paniculata) sekä pitkään unohduksissa ollut virginiantädyke (Veronicastrum virginica), jonka hoikat, valkeat kukinnot pysyvät pystyssä ilman tukemistakin.

Valkokukkaiset hortensiat (Hydrangea sp.) tuovat pihaan ylellistä, valkeaa hehkua. Illanhämyn tuoksua kaipaavien kannattaa istuttaa puutarhaansa valkeita liljoja (Lilium sp.) tai tuoksuresedaa (Reseda odorata).

Räiskyvä keltainen on valkoista intensiivisempi väri. Se jakaa enemmän mielipiteitä, mutta varsinkin syksyn kuulaaseen maisemaan keltaisen sävyt tuovat valoisaa lämpöä. Ripaus hopean kylmyyttä voi vielä vahvistaa vaikutelmaa.

Keltaisia sävyjä syksyiseen puutarhaan tuovat piiskut (Solidago sp.) sekä kullanhohtoiset päivänsilmät (Heliopsis heli­anthoides) ja päivänhatut (Rudbeckia laci­niata), jotka kukinnan aikaan näyttävät kuin kokonaiselta parvelta pieniä, hehkuvia aurinkoja.

Hopeanhohtoisten lajien parhaimmistoa edustavat sinipallo-ohdake ja piikkiputket (Echinops bannaticus, Eryngium sp.), jotka molemmat viihtyvät hyvin läpäisevässä, hiekansekaisessa maassa.

Viileiden öiden ansiosta loppukesän lajien kukinta jatkuu usein viikkojen ajan, aina pakkasten tuloon saakka. Monet lajeista ovat samalla erinomaisia perhoskasveja, jolloin pihalla riittää seurattavaa niin päivisin kuin öisinkin.

Auringon laskiessa myös yöperhoset lähtevät liikkeelle. Niiden räpyttelyä ensin säikähtää, kunnes liikkeen ja äänen lähde selviää, ja lepattavaa kulkua jää kuin vangittuna seuraamaan.

Yöperhosia houkuttelevat etenkin valkeat ja vaalean sinililat kukinnot. Kirkkaanpunaiset kukat sen sijaan osuvat harvoin perhosten reitille.

Hämyisessä puutarhassa kukkien koko ja runsaus ovat selvästi arvossaan. Miksi liidellä vain yhden siemauksen perässä, jos voi saada mettä tuoppikaupalla.

Hyviä iltahämärän mesikasveja ovat muun muassa leimukukat, rohtosuopayrtti, asterit, nauhukset ja tarhapiisku. Yksivuotisista lajeista perhosia houkuttelevat salviat, törmäkukat ja valkotupakka.

Myös monet yrtit, kuten nukula, basilika ja ajuruoho toimivat yöperhosten ravinnonlähteinä. Luonnonkasveista yöperhosia houkuttelevat muun muassa ahdekaunokit, ruusuruohot ja horsmat.

Monet yöpölytteiset kasvit tunnistaa huumaavasta, illan tullen voimistuvasta tuoksusta. Osa kasveista houkuttelee perhosia myös salaisilla viesteillä: niiden terälehdissä saattaa olla ultraviolettijuovia, kuin nuolia, jotka osoittavat reitin mesiapajille. Hyönteisille viestit näkyvät, ihmissilmä ei niitä sen sijaan erota.

Lue lisää

Syksy on parasta istutusaikaa – kunhan muistaa nämä seikat

Puutarhanhoito opettaa epäonnistumaan – päällimmäiseksi jää kuitenkin ilo

Pionitarhalla tapahtuu: Katso kuinka pionit avaavat kukkansa suorassa lähetyksessä

Omasta puutarhasta halutaan nyt tehdä hyönteisten paratiisi – Perhospuutarhuri tuntee pölyttäjähyönteisten toiveet