Kantri

Oman äidin kuolema synnytti Akseli Heikkilästä kirjailijan – "Siinä kuvataan, mitä äärimmäinen suru ja viha voi aiheuttaa"

Akseli Heikkilän kotiseudulle pohjoiseen sijoittuvassa esikoisromaanissa kalojen kuolema heijastaa kirjailijan omaa surutyötä.
Jyrki Nikkila
Akseli Heikkilän esikoisromaanin tapahtuman sijoittuvat kuvitteelliseen pohjoiseen. 34-vuotias kirjailija on kotoisin Tornion Kukkolankoskelta.

Tornion Kukkolan perinteisessä kalastuskylässä kasvanut Akseli Heikkilä inhosi lapsena kalastamista.

"Otti päähän, kun isä vei minut soutamaan. 2003 toimin kuitenkin Kukkolassa koskioppaana ja se oli oikeastaan kiva kesäduuni. Pidin pari turistikierrosta saksalaisille matkailijoille ja paistoin kodassa kaloja", Heikkilä kertoo.

Vuonna 2013 hän osallistui Maahenki-kustantamon järjestämään kala-aiheiseen kirjoituskilpailuun. Suomessa puhuttiin silloinkin maaseudun autioitumisesta. Heikkilä koki kotikylänsä hyvinvoivana paikkana, mihin vaikutti vahvasti kosken kalastuskulttuuri.

"Mietin, mitä kylälle kävisi, jos kalat ottaa sieltä pois. Voitin kymmenen sivun kirjoitelmalla Maahengen kilpailun ja ajattelin, että voisin kirjoittaa enemmänkin tästä maailmasta."

WSOY julkaisee 22. elokuuta Heikkilän esikoisromaanin Veteen syntyneet. Kostoa janoava Eeva palaa kuolemaa tekevään kotikyläänsä. Joki on tyhjä kaloista, eivätkä rukoukset lepytä sen jumalia.

Helsingissä asuva Heikkilä on kirjoittanut romaaninsa päivätöiden ohessa. 34-vuotias mies työskentelee Valittujen Palojen verkkotuottajana ja lisäksi hän tekee mainosääniä radioon ja televisioon.

Journalismia Metropolia-ammattikorkeakoulussa ja Laajasalon opistossa opiskellut Heikkilä toimi pitkään musiikkitoimittajana Suosikissa ja MTV:ssä (Music Television).

"Kun aloin kirjoittaa luovaa tekstiä, omistin ­vapaa-aikani sille hyvin kokonaisvaltaisesti. Jätin väliin illanistujaisia. Olen yrittänyt viime aikoina paikata kolhuja ottaneita sosiaalisia suhteita."

Veteen syntyneet on myös omakohtainen tarina äidin kuolemasta ja katkeruudesta. Heikkilä oli 9-vuotias, kun hänen äitinsä sairastui leukemiaan. Äiti kuoli Akselin ollessa 13-vuotias.

Perhe vietti monia viikonloppuja sairaalassa Oulussa ja Helsingissä. Pelko ja epävarmuus olivat läsnä, vaikka vanhemmat yrittivät tehdä tilanteista lämpimiä ja turvallisia.

"Äidin sairastuminen määrittää pitkälti loppulapsuuteni. En kirjoittanut päiväkirjaa, joten puran nyt kokemukseni ja tunteeni romaaniin. Kirjassa kuvataan, mitä äärimmäinen suru ja viha voi aiheuttaa", Heikkilä kertoo.

Veteen syntyneet on fiktiiviseen pohjoiseen sijoittuva kostotarina. Sitä ei pidä lukea todellisena kuvauksena Kukkolan kylästä tai Heikkilän elämästä.

"Kirjan maailma on kotikyläni pimeä ja sumuinen puoli. Romaanin pääpaino on kielellä luodussa tunnelmassa ja päähenkilö Eevan sielunmaiseman kuvauksessa."

Romaanin dialogi on kirjoitettu Tornionjokilaakson murteella, mutta kieltä on viilattu selkeämmäksi, jotta lukija ei putoaisi kärryiltä.

Omaäänisen Heikkilän kirja edustaa maagista realismia. Hän onkin ahminut paljon kauhu- ja fantasiavaikutteista kirjallisuutta, kuten Johanna Sinisaloa ja Leena Krohnia.

"Edesmennyt pappani lausui Eino Leinon, Kaarlo Sarkian ja Uuno Kailaan klassisia runoja c-kasetille ja kuuntelimme niitä automatkoilla."

Veteen syntyneet -kirjan käsikirjoitusta lukiessani mieleeni tulevat myös Kalevala, synkkäsävyinen metallimusiikki ja Timo K. Mukan Maa on syntinen laulu. Heikkilä myhäilee hyväksyvästi.

"Minua on kiehtonut aina pikkuisen synkeä ja vino maailma. Lapsena luin tummanpuhuvia Batman-sarjakuvia ja myös Stanley Kubrickin Hohto -elokuva teki suuren vaikutuksen."

Heikkilä kirjoittaa jo seuraavaa romaaniaan. Vaikka pohjoisen poika viihtyy Helsingissä, välillä on päästävä rauhoittumaan kotiseudulle.

"Olen Torniossa hyvin epäsosiaalinen. Puuhastelen yläkerran vinttihuoneessa omiani, lueskelen, lenkkeilen, saunon isäni kanssa ja hiihdän talvisin."

Akseli Heikkilän Veteen syntyneet -romaani ilmestyi elokuun lopulla.

Lue lisää