LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kantri

Arkiympäristöstä voi löytyä yllättäviä helmiä - Maisemakävelyllä aukeaa uusi maailma

Maa- ja kotitalousnaisten järjestämien kävelyiden tavoitteena on nähdä ­maiseman arvo.
Tuomo Kesäläinen
Nauvon Kaasivuorelta aukeaa kaunis saaristomaisema.

"Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry järjestää kansainvälisenä maisemapäivänä 20.10. ja sitä edeltävällä viikolla useita maisemakävelyitä yhteistyössä ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen kanssa", kertoo kehitysjohtaja Leena Lahden­vesi-Korhonen.

Maa- ja kotitalousnaiset ovat järjestäneet yhteisöllisyyttä lisääviä kylä- ja maisemakävelyitä jo toistakymmentä vuotta, joten konsepti on tuttu. Nyt tapahtumat ovat ensimmäistä kertaa kytköksissä 20.10. vietettävään Kansainväliseen maisemapäivään.

Maisemakävelyt ovat arvokkailla maisema-alueilla toteutettavia tempauksia, joissa maisemia tarkastellaan yhdessä vakinaisten asukkaiden, vapaa-ajan asukkaiden, yrittäjien ja muiden maisemanhoidosta kiinnostuneiden tahojen kanssa.

Tavoitteena on pohtia maiseman arvoja, ongelmakohtia ja hoitokeinoja – huomata mitä hyvää maisemasta jo löytyy, ja miten sitä voidaan edelleen kehittää.

"Meidän sanomamme on, että esimerkiksi yritykset voivat hyötyä arvokkaasta maisemasta monella tavalla", Lahdenvesi-Korhonen sanoo.

"Kävelyt auttavat myös tarkastelemaan tuttua maisemaa uudella tavalla ja usein arkiympäristöstä löytyy sellaisia helmiä ja historiaa, jota ei tule normaalisti huomattua. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset rakenteet ja perinteiset rakennustavat."

"Kävelyn yhteydessä saa samalla neuvoja esimerkiksi rakennusperinnön hoitoon saatavista rahoitusmahdollisuuksista."

Vaikka maisemakävelyiden oppaana toimii aina maisema-asiantuntija, eivät tapahtumat ole perinteisiä opastettuja retkiä, vaan vuorovaikutus on aina vahvasti mukana.

"Kävelyillä tulee myös paljon jaettua aineetonta kulttuuriperintöä, kun paikalliset asukkaat kertovat paikkoihin ja maisemiin liittyviä tarinoita omien muistojensa ja kokemustensa kautta", Lahdenvesi-Korhonen iloitsee.

Kävelyillä myös vapaa-ajan asukkaat ja paikalliset kohtaavat ja jakavat toisilleen tärkeää tietoa alueesta.

Maisemakävelyitä järjestetään 17.10. Porissa, 19.10. Asikkalassa ja Sotkamossa sekä 20.10. Fiskarsissa, Kokkolassa, Oulussa ja Mikkelissä. Aikataulut ja paikat löytyvät täältä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Haluaisitko pitää karjaasi luonnonlaitumella? Hienoja kohteita voi löytyä omilta mailta tai Metsähallitukselta

Perinnemaisema säilyy vain tietoisesti maata käyttämällä

Pyynikinharju pusikoituu