Kantri

Ensikoti voi muuttaa äidin ja vauvan elämän – satsaus ensikotiin saattaa estää huostaanoton

Vauvat ansaitsevat kaiken hyvän. Joskus pienen ihmeen ympärillä elämä on kriisissä. Silloin ensikoti saattaa olla oikea paikka, sanoo Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä.
Johannes Tervo
Ensikodeissa tarjotaan vauvoille ja heidän vanhemmilleen turvallinen uusi alku elämälle.

Vauva on aina iloinen asia, painottaa Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri Riitta Särkelä. ”Kaikilla on ensimmäisen vauvansa kanssa epävarmuutta: miten olla sen kanssa, mitä tehdä, kun vauva itkee.”

Toisinaan tilanne syystä tai toisesta kriisiytyy. Silloin ensikoti voi olla oikea paikka.

Särkelän mukaan olisi äärimmäisen tärkeää, että tuleva äiti pääsisi ensikotiin jo raskausaikana, jos hänellä on useampia riskejä. Silloin äiti pystyisi kuntoutumaan ennen synnytystä ja vauvan vaurioitumisen riski vältettäisiin.

Häntä huolettaa, että viime vuosina kunnissa on yhä useammin annettu tilanteen mennä liian pitkälle, ennen kuin äiti saa maksusitoumuksen ja pääsee ensikotiin.

Maksusitoumukset ovat hänen mukaansa usein myös liian lyhyitä hoitoon sitoutumisen ja hyvien tulosten kannalta.

Kyse on rahasta. Sen Särkelä tietää erittäin hyvin. Hän toivoisi, että kunnissa kyettäisiin katsomaan pitemmälle, jolloin myös säästettäisiin rahaa. Silloin ensikotiin pääsy muuttuukin kulusta järkeväksi investoinniksi.

”On iso juttu, jos vältytään vauvan vaurioitumiselta tai huostaanotolta aikuisuuteen asti. Huostaanotto on aina kaikille rankka ja kallis ratkaisu.”

Satsaaminen kannattaa: ensikotikuntoutuksen tulokset kantavat pitkälle. ”On erittäin myönteisiä tuloksia siitä, miten lapsen kehittyvät ja äidit pääsevät kiinni elämään. Tutkimuksen mukaan kaksi kolmesta Pidä kiinni -hoidossa olleesta kuntoutuu vauvansa pärjääväksi huoltajaksi.”

”Uusi alku ja myönteinen kehityskulku ovat mahdollisia erittäin vaikeissakin tapauksissa”, Särkelä painottaa.

Lue lisää 11.12. ilmestyvästä Kantrista

Lue lisää