Koripallokentiltä Chewbaccan rooliin: Suomalaiselle Tähtien sota -tähdelle Joonas Suotamolle isän rooli on nyt tärkein - Kantri - Maaseudun Tulevaisuus
Kantri

Koripallokentiltä Chewbaccan rooliin: Suomalaiselle Tähtien sota -tähdelle Joonas Suotamolle isän rooli on nyt tärkein

Joonas Suotamo toivoo, että elokuvaura jatkuu kameran edessä tai takana.
Miro Palokallio
Rooliasunsa takia Joonas Suotamoa ei vielä juuri tunnisteta kaduilla, mutta hän nauttii suuresti kohtaamiensa ihmisten reaktioista, kun he tajuavat keskustelevansa Chewbaccan kanssa.

Viisi vuotta sitten Joonas Suotamo palasi Espoo Basket Teamin riveihin kesken kauden. Hän oli ollut ulkomailla, mutta ei ainakaan koripalloa pelaamassa, sen verran huonossa pelikunnossa mies oli. Kukaan joukkueessa ei tiennyt, mistä mystisessä Lontoon-reissussa oli ollut kyse.

”Mietin jälkeenpäin, että jos olisin kertonut, olisinko saanut enemmän peliaikaa”, Suotamo vitsailee.

Hän piti salaisuutensa kuitenkin vielä vuoden ajan, kunnes uuden Tähtien sota -trilogian aloittanut The Force Awakens saapui elokuvateattereihin joulukuussa 2015. Silloin maailma sai tietää Suotamon jakavan legendaarisen karvaturri Chewbaccan roolin polvi- ja selkävaivoista kärsineen, sittemmin edesmenneen Peter Mayhew’n kanssa.

Tuon elokuvan jälkeen Mayhew eläköityi roolista kokonaan, ja niinpä Suotamon koripalloura sai jäädä. Kiirettä on pitänyt, sillä yli neljä vuosikymmentä jatkuneen saagan nyt päättävä The Rise of Skywalker on jo Suotamon neljäs elokuva Chewbaccana.

”Ehdottomasti haastavinta kuvauksissa oli kehon viilentäminen”, Suotamo kertoo, sillä tuoretta elokuvaa kuvattiin Lontoon lisäksi aavikolla Jordaniassa. ”Ja mukavana pysyminen kymmentuntisen kuvauspäivän loppuun asti!”

Hauskinta Chewbaccassa Suotamolle ovat etenkin kuvauksissa vierailleiden lasten reaktiot hahmoon nähdessään hänet rooliasussa. Suotamo on jopa opetellut imitoimaan uskottavasti hahmon eläinmäistä ääntelyä, vaikka elokuviin se lisätäänkin jälkikäteen.

Ei ole sattumaa, että yli 210-senttistä näyttelijää etsittäessä rooli päätyi juuri suomalaiselle koripalloilijalle. Chewbaccan karvaisen rooliasun alta näyttelijästä näkyvät vain silmät, ja Mayhew’n sattuivat olemaan siniset, mikä on maailmalla harvinaista.

Kansainvälinen koripalloliitto otti yhteyttä Suomen liittoon, jossa keksittiin heti tarjota rooliin Pennsylvanian osavaltion yliopistossa elokuvantekoa opiskellutta, näyttelemisestä kiinnostunutta Suotamoa.

Ironista kyllä, Suotamo oli luopunut näyttelemishaaveistaan jo opiskeluaikoina, ajatellen poikkeuksellisen pituutensa olevan este roolien saamiselle, ja päättänyt sen sijaan opiskella kuvaamista.

Yhdeksän elokuvan mittaisen saagan päättyessä on syytä olettaa, ettei seitsemässä episodissa esiintynyttä Chewbaccan hahmoa välttämättä nähdä enää valkokankaalla, vaikka uusia Star Wars -elokuvia tulisi. Suotamo olisi kuitenkin innolla palaamassa rooliin, jos tilaisuus tulee.

”Toivotaan, että se ei ole viimeinen, mutta pitää olla kärsivällinen ja odottaa.”

Muutenkin hän tahtoisi jatkossa tehdä töitä sekä kameran edessä että takana.

Sitä ennen edessä on kuitenkin aivan erilaisia haasteita: Suotamo saa maaliskuussa vaimonsa kanssa toisen lapsen. Parin esikoinen syntyi viime vuonna vain puoli vuotta ennen The Rise of Skywalkerin kuvausten alkua. Koko perhe muutti kuvausten ajaksi Lontooseen.

”Kun kuvauspäivä oli ohi, menin kotiin auttamaan lapsen nukuttamisessa. Aina en ehtinyt edes siihen mukaan, koska päivät olivat todella pitkiä.”

Suotamo kuulostaa helpottuneelta ja tyytyväiseltä voidessaan uuden elokuvan jälkeen keskittyä jonkin aikaa pelkkään perhe-elämään. Joulusuunnitelmatkaan eivät ole haastatteluhetkellä aivan lukkoon lyötyjä ensi-iltahumun vuoksi.

”Jos ulkomailta ehditään takaisin jouluksi, olemme Suomessa ­perheen kesken kaikessa rauhassa.”

Star Wars: The Rise of Skywalker. Ensi-ilta 18.12.

Lue lisää

Elokuva-arvio: Viimeinen taistelu kaukaisessa galaksissa on näyttävä huipennus hienolle trilogialle

Tähtien sodan suomalaisnäyttelijä soittaa meikkituolissa vaikka Tapio Rautavaaraa – "Suomea ehtii tulla kuvauksissa ikävä"

Lähes järjetön urakka: kymmeniä vuosia tyhjillään ollut meijeri täynnä rautaromua, rikotut ikkunat ja ovet – nyt hurmaava rakennus pitää sisällään museon, kahvilan, asuntoja ja työpaikkoja

Syksy on parasta istutusaikaa – kunhan muistaa nämä seikat