Koostuuko puutarhasi vain yksinään nököttävistä kasveista? Nyt on hyvä aika suunnitella pihasta entistä toimivampi - Kantri - Maaseudun Tulevaisuus
Kantri

Koostuuko puutarhasi vain yksinään nököttävistä kasveista? Nyt on hyvä aika suunnitella pihasta entistä toimivampi

Talven kuukausina on aikaa unelmoida ja laatia suunnitelmia pihan kesäisiin istutuksiin. Olisiko vihdoin aika istuttaa ruusutarha tai korvata vanha kasvimaa viljelylaatikoilla? Tehdä kokonainen pihasuunnitelma?
Säde Aarlahti
Aina ei tarvita nurmikkoa. Kallioiden keskelle rakennettu satupuutarha hurmaa väreillään.

Monet pihoista ja puutarhoista ovat muotoutuneet ajan saatossa ilman varsinaista suunnittelua. Uudet kasvit on istutettu sinne, missä niiden kasvuun on arveltu olevan parhaiten tilaa. Tällöin kasvit toki selviävät hengissä, mutta maisemasta tulee levoton.

Jo pienellä kasvien ja toimintojen uudelleensijoittelulla voi parantaa pihan tunnelmaa. Viihtyisyyden ja harmonian lisääntyessä vanhastakin pihasta kuoriutuu houkutteleva, vehreä keidas.

Kauniiden pihojen salaisuus piilee usein selkeässä tilajaossa ja kasvien selkeässä ryhmittelyssä. Pyri hahmottamaan piha kokonaisuutena. Tässä auttaa perinteinen kartta: piirrä piha paperille tai tulosta piha-alue karttaohjelmalla A4-kokoiseksi, ja jatka suunnittelua kartan päällä leivinpaperin tai skissipaperin avulla.

Inspiraatiota voi etsiä lehdistä, puutarhakirjoista tai Pinterestistä. Kesäaikaan suunnittelua voi jatkaa vierailemalla erilaisissa puutarhoissa, joista saa kullanarvoisia vinkkejä ja ideoita. Kannattaa kuitenkin keskittyä ennemmin kokonaisuuteen kuin yksityiskohtiin.

Jos pihaan kaivataan rehevyyttä ja näyttävyyttä, mutta sen hoitoon ei haluta käyttää ylenpalttisesti aikaa, kannattaa istutuksissa suosia pensaita. Ne ovat ammattisuunnittelijoidenkin suosikkeja. Erikokoisia pensaita yhdistelemällä voidaan luoda helppohoitoisia, kauniisti kukkivia kasviryhmiä, jotka usein saavat myös kauniin ruskavärin. Pensaat sopivat yhtä hyvin kukkaryhmien taustalle kuin omiksi, yhtenäisiksi istutuksiksi.

8 vinkkiä pihan suunnitteluun:

1. Ketjuta ja yhdistele

Hajanaisuus on yksi pihojen ja puutarhojen suurimmista kompastuskivistä. Vältä siksi pieniä, yksittäisiä istutuksia ja kasvien sirottelemista sinne tänne pitkin nurmikkoa. Yhtenäiset istutukset parantavat pihan tilanjakoa ja helpottavat hoitoa.

2. Rajaa eri toiminnoille omat paikat

Piirrä karttaan, missä sijaitsee oleskelualue, missä kulkuväylä, pelikenttä tai kukkapenkki. Kartalta on helppo huomata, löytyykö eri toiminnoille riittävästi tilaa. Kiinnitä huomiota myös toimintojen rajaukseen. Näkyvät rajat jäsentävät maisemaa ja helpottavat hoitoa. Siisti laatoitus tai sora viimeistelee käytävät, kivimuuri kukkapenkit. Oleskelualueen rajana taas voi toimia matala pensasaita tai -vyöhyke.

Säde Aarlahti
Metsänreuna on huoliteltu näyttävällä kivimuurilla. Sen päälle jää tilaa erilaisille havupensaille.

3. Hyödynnä korkeuserot

Korkeuserot tekevät maisemasta mielenkiintoisen. Hyödynnä ne pihan suunnittelussa sijoittamalla kukkatarha rinteeseen tai pihakeinu näköalapaikalle puutarhan korkeimpaan pisteeseen. Tasamaalla pinnanmuotoja voi varovasti muokata esiin kaivinkoneella. Jo matalakin pengerrys voi muuttaa pihan luonnetta.

4 Käytä erikokoisia kasveja

Pihamaisema kaipaa sekä korkeita puita, välikokoisia pensaita että matalaa, ruohovartista kasvillisuutta. Kerroksellisuus tuo maisemaan rehevyyttä ja viihtyisyyttä. Se auttaa samalla myös kasveja menestymään. Köynnökset ovat istutetun maiseman pikantti lisä.

5 Muista käytännön tarpeet

Muista, että pihalla tulee mahtua myös elämään. Kulkuväylille ja pysäköintiin tulee olla riittävästi tilaa. Nykypäivänä on käytännöllistä, jos nurmikot saa leikattua ajoleikkurilla ja pihasaunan puut pääsee tuomaan perille mönkijällä.

Säde Aarlahti
Jos kartasta ottaa muutaman kopion, voi yhteen värittää puut, toiseen pensaat, kolmanteen perennat ja neljänteen pihan pintamateriaalit. Muista mittasuhteet!

6 Panosta kasvualustoihin

Elinvoimaisimmatkaan taimet eivät jaksa kasvaa köyhässä kasvualustassa. Aina kun istutetaan kasveja, kannattaakin varmistaa, että kasvualusta on riittävän syvä ja muokattu kasvin tarpeita vastaavaksi.

7 Luo tunnelmaa muodoilla

Suunnittelupaperilla on helppo hahmottaa tontin muodon aiheuttamat rajoitteet. Pitkulaista tonttia voi hämätä leveämmäksi poikittaisilla istutuksilla. Pyöreät ja kaartuvat muodot tuovat tunnelmallisuutta, symmetrisyys taas lisää selkeyttä.

8 Huomioi sisääntulo

Mieti, mistä suunnasta pihan maisemaa katsotaan. Pihaan saapuja kiinnittää huomionsa aina ensimmäisenä siihen, miten talo piirtyy esiin vaikkapa puuston lomasta. On myös kotoisaa, jos ulko-ovi näkyy kauniisti sisääntuloportille. Puutarhassa oleillessa taas on mukavaa, jos sieltä avautuu näkymä peltoaukealle tai rantaan. Aukean näkymän vastapainoksi voi osa maisemasta olla suljetumpaa ja suojaisten latvusten peittämää.

Säde Aarlahti
Mieti, mistä avautuvat pihan kauneimmat näkymät.

Lue lisää

Puutarhanhoito opettaa epäonnistumaan – päällimmäiseksi jää kuitenkin ilo

Pionitarhalla tapahtuu: Katso kuinka pionit avaavat kukkansa suorassa lähetyksessä

Omasta puutarhasta halutaan nyt tehdä hyönteisten paratiisi – Perhospuutarhuri tuntee pölyttäjähyönteisten toiveet

Oletko jo leikannut kotipihasi marjapensaat? Jos et, sillä alkaa olla asiantuntijan mukaan nyt kiire