Kantri

Jukka Stolt selvisi kuin ihmeen kaupalla auto-onnettomuudesta - auttaa nyt erityislapsia juoksemalla

Jukka Stolt menetti auto-onnettomuudessa liikunta- ja puhekykynsä. Pitkän ja vaikean kuntoutumisen myötä hän pystyi palaamaan normaalielämään. Nyt mies laittaa hyvän kiertämään.
Teija Halonen
Jukka Stolt harjoitteli kärryjuoksua Oskarin kanssa.

Heinäkuun lopulla Jukka Stolt aikoo juosta puolimaratonin ja auttaa hämeenlinnalaisia erityislapsia.

Tempauksen tavoitteena on kerätä rahaa vammaisten kouluna Hämeenlinnassa toimivan Saaristen koulun pihan kunnostukseen. Pihalla on runsaasti irtosoraa, jossa pyörätuolit eivät kulje.

”Rahaa tarvitaan noin 50–60 tuhatta euroa, mistä kaupunki on luvannut maksaa pihan pohjatöiden osuuden. Tämä ei suinkaan riitä, vaan lapsille tarvitaan myös kehittävät leikkivälineet”, Stolt sanoo.

Hän kuuli erityislasten tilanteesta viime tammikuussa, ja alkoi yhdessä lasten vanhempien kanssa ideoida Hämeenlinnan kaupunkimaratonin yhteyteen Suuntana Elämä -tapahtumaa.

Stolt aikoo juosta puolimaratonin ja työntää samalla koulun oppilaita juoksukärryissä. Hän on harjoitellut kärryjuoksua lasten kanssa, että he tottuisivat kärrykyytiin. Useimmilla juoksulenkeillä kyydissä on ollut multasäkki, joka on aiheuttanut kanssaihmisissä huvittuneisuutta.

"Olen viimeistään nyt saavuttanut kylähullun maineen", Stolt nauraa.

Stoltin elämä muuttui pysyvästi vuonna 2006. Hän oli matkalla Intiassa, kun bussi kääntyi moottoritiellä yllättäen auton eteen kielletystä tienliittymästä.

Takapenkillä keskellä istunut Stolt sai erittäin vakavat selkäydin- ja aivovammat.

Hänet tuotiin ambulanssilennolla Suomeen. Perillä lääkärit pitivät hänen henkiinjäämistään epätodennäköisenä.

Intian matkasta Stolt ei muista mitään.

"Herättyäni sairaalassa ja kun vihdoin aloin ymmärtää jotakin, kritisoin miksi lääkäreiden piti säikäyttää omaiseni. Vanhin tyttäreni on lääkäri ja hänen mukaansa he toimivat täysin oikein. Vammani olivat kuulemma sellaisia, että niihin yleensä kuolee."

Kun terveydentila vakiintui, alkoi periksi antamaton kuntoutus. Stoltin mukaan pohjan kuntoutumiselle antoivat hänen hyvä peruskuntonsa ja lääkärityttären korvaamaton apu.

"En olisi hengissä ilman tytärtäni", Stolt toteaa.

Puolentoista vuoden kuluttua onnettomuudesta Stolt osallistui puolimaratonille. Sitä pidettiin lääketieteellisenä ihmeenä.

Kaksi vuotta sitten hän osallistui Hämeenlinnan kaupunkimaratoniin 60-vuotiaiden sarjassa. "Hämeen hitaimmaksi" itsensä nimennyt mies juoksi ajan 6.07 sijoittuen viimeiseksi. Ennen onnettomuutta maraton taittui parhaimmillaan aikaan 3.48.

Stolt sai onnettomuudesta erittäin vakavan aivovamman ja hänen pituutensa lyheni seitsemän senttiä.

Puhuminen sujuu normaalisti, mutta tapahtumien laittaminen aikajanalle tuottaa vaikeuksia. Yrittäjänä elämäntyön tehnyt mies toteaa, että veroilmoituskin unohtui tehdä.

Positiivisen elämäasenteen omaava mies ei valita mistään. Hän ei myöskään peittele vammojaan.

"Jalan murtumista pidetään ok asiana, mutta aivovammoja hävetään ihan turhaan. Haluan antaa kasvot vammautumiselle, koska vertaistuki on paras tuki."

"Itse en saanut minkäänlaista vertaistukea, koska olin onnettomuuden jälkeen eristyshuoneessa saamieni kolmen sairaalabakteerin johdosta."

Vastoinkäymiset eivät jääneet onnettomuuteen. Jokin aika sitten Stoltilla todettiin syöpä.

"Tilanne on tällä hetkellä stabiili ja olen tarkkailussa. Syöpäkasvaimista ei voi kuitenkaan koskaan tietää", hän toteaa.

Hämeenlinnan kaupunkimaraton juostaan 30. heinäkuuta. Kaurialan kentällä järjestettävässä Suuntana Elämä -tapahtumassa esiintyvät muun muassa Pertti Kurikan Nimipäivät, Henna Sara ja Tuomas Nikkanen. Koko perheen tapahtuma on ilmainen.

"Tapahtumaa kohtaan on ilmennyt kiinnostusta, mutta nyt se pitäisi muuttaa euroiksi. Peukut ovat kivoja, mutta niillä ei pihaa rakenneta. En halua tuoda itseäni ja historiaani esille, mutta kun olen lasten asialla, tungeksin mielelläni joka paikkaan", juoksulenkille valmistautuva mies myhäilee.

Lisätietoa osoitteessa:suuntanaelama.com

Lue lisää

Juoksija Kuivisto rikkoi jälleen Suomen ennätyksen ja etenee 1 500 metrillä välieriin

Juoksua, yäk! – Vai josko sittenkin maltilla kävelyn kautta alkuun?

Lohjalainen Juha Kemiläinen kerää maratoneja – haaveissa siintää tuhannen rajan rikkominen

Lääkärin palsta: Juoksijan suolistossa voi asua bakteeri, joka toimii kuin doping