Kantri

Kauniitten ja rohkeitten kanssa saunonut Jouko Elevaara: "Tähteys karisee saunan lauteilla"

Elevaara omisti parhaimmillaan 20 saunaa..
Johannes Tervo
Elevaara on tunnettu kovana saunojana ja hänelle on ehdotettu myös kilpailuja.

Tunnettu tanssilavayrittäjä ja urheiluvalmentaja Jouko Elevaara, 74, on vuosikymmenien aikana saunonut lukemattomien tunnettujen artistien ja urheilijoiden kanssa

Saunakaverien joukossa on paljon edesmenneitä kansan suosikkeja Tapio Rautavaarasta Eero Mäntyrantaan ja Kari Tapiosta Veikko Hakuliseen ja Topi Sorsakoskeen.

Elevaara on huomannut, että löylyhuoneeseen mennessä tähtistatus ja tittelit jätetään narikkaan.

”Saunassa moni ihminen palaa juurilleen. Esimerkiksi Reijo Taipale ei ole tangotähti vaan mies, joka aikoinaan teki Miehikkälässä metsähommia ja lähti kaupunkiin työn perässä.”

Tapani Kansa voi näyttää lavalla ollessa etäiseltä ja ylpeältä, mutta saunassa hänestä kuoriutuu syvällinen ja filosofinen ihminen. Sellainen vanhan ajan savottajätkä”, Jouko Elevaara kuvailee.

Elevaara omisti parhaimmillaan 20 saunaa, mutta kiinteistökauppojen myötä ”enää” kymmenkunta.

Nyt olemme Kauhajoen Aronkylässä, Elevaaran omistaman tanssiravintola Aronkeitaan saunassa. Elevaara viskaa kauhallisen vettä isoon puukiukaaseen.

Elevaaran rakkain sauna on viihdekeskus Merikievarin pihassa. Siellä hän löylytteli jo pikkupoikana. Vuonna 1983 hän osti tunnesyistä Merikievarin ja loi sinne aikansa menestyneimmän viihdekeskuksen.

Merikievarin pihasauna oli aina kuumana niin asiakkaille kuin esiintyjille. Löylyissä piipahti 90-luvulla myös Kauniit ja rohkeat -sarjassa Eric Forresteria näyttelevä John McCook.

Brookea näyttelevää Katherine Kelly Langia hän käytti saunomassa saaressa Merikarvian edustalla.

”Kerry heitti pyyhkeen ympärilleen ja meni mereen uimaan ilman pienintäkään diivailua. McCook istui pihasaunan lauteilla muina miehinä ja vaikutti tyytyväiseltä”, Elevaara muistelee.

Moni on sanonut, että Elevaarasta olisi halutessaan tullut löylynheiton mestari.

”Reijo Taipaleen hanuristi Frimanin Erkki taitaa olla ainoa viihdepuolen ihminen, joka on pärjännyt minulle löylynheitossa.”

”Kerran Liikkuvat poliisit olivat saunomassa porukalla. He valitsivat joukostaan kuusi kovinta saunojaa. Yksi heistä saunoi kanssani ja kun hän hyytyi, tilalle tuli toinen. Saunoin kaikki kuusi lauteilta.”

Ikimuistoisimmat saunahetkensä ”Jokkeri” koki ollessaan savottatöissä Lapissa 60-luvulla.

”Saunoin savottakämppien saunoissa vielä senkin jälkeen, kun minusta tuli urheiluvalmentaja. Niiden tunnelma ja tukkijätkien tarinat olivat vertaansa vailla. Vastaavaa ei voi enää kokea.”

Lue lisää

IKH irlantilaisille 199,3 miljoonalla eurolla

Lippu salkoon saunan kunniaksi! Tänään vietetään suomalaisen saunan päivää

Kauhajoen Ruokamessujen 30-vuotisjuhlallisuudet siirtyvät vuoteen 2022

Mökit käyvät nyt kaupaksi kuin kuumille kiville – kestopuun myynti voi rikkoa viime vuoden ennätyksen