Kantri

”Kauppareissu on viikon kohokohta” – lapualainen kyläkauppa kuljettaa asiakkaita minibussilla

Lakaluoman kyläkauppa hakee asiakkaita ostoksille ja tekee tavaroiden kotiinkuljetuksia.
Jyrki Johannes Tervo

Itsenäinen K-kauppa sijaitsee 66-tiellä Lapuan Lakaluomalla lähellä Kuortaneen rajaa. Lähiseudulla asuu paljon vanhuksia, joista osa on yksinäisiä ja liikuntarajoitteisia. Heille kyläkauppa on erityisen tärkeä.

Jos kyläkauppa lopettaisi, monen asukkaan kauppamatka pitenisi 20 kilometrillä. Moni ikäihminen joutuisi muuttamaan pois kotoaan.

Joka perjantai Lakaluoman kauppa kuljettaa asiakkaita ostoksille minibussilla. Myös kotiinkuljetuksia tehdään syrjäisemmille kylille. Palvelut ovat maksuttomia.

Yhteinen kauppapäivä on monelle asiakkaalle viikon kohokohta.

”Moni odottaa kauppareissua, koska silloin saa olla hetken yhdessä ja jutella mukavia. Se on monelle yksinäiselle ihmiselle kuin virkistysreissu. Lapualainen lääkäri sanoi minulle kerran, että me teemme sosiaalista työtä”, Aino Pohjasmäki sanoo.

Eino ja Aino Pohjasmäki ovat työskennelleet kyläkaupassa vuodesta 1958 lähtien. Itsenäisiä kauppiaita heistä tuli vuonna 1969.

Pariskunnan poika Markku Pohjasmäki astui kauppiaan saappaisiin viisi vuotta sitten, kun Eino ja Aino jäivät eläkkeelle.

”Olisimme jatkaneet Ainon kanssa, mutta Keskolta soitettiin, että meidän pitää lopettaa kaupan pitäminen. Ehkä olimme liian vanhoja emmekä ymmärtäneet lopettaa ajoissa”, Eino Pohjasmäki nauraa.

Kaupan pitäminen on heille elämäntapa, jota ei lopeteta noin vain. Kumpikin tekee edelleen täyttä työviikkoa.

Pian 80 vuotta täyttävä Eino herää joka arkiaamu viideltä, laittaa maidot kylmiöön ja täyttää lihatiskin. Aino istuu pitkiä päiviä kassakoneen takana.

Viimeksi kauppiaspari piti loman 60-luvulla.

Lakaluoman kyläkauppa on pienoiskoon tavaratalo. Myytävänä on kaikenlaista päivittäistavaroista rakennus- ja pihatarvikkeisiin ja vaatteista polttoaineeseen.

”Valikoiman on oltava laaja, koska muuten asiakkaat menevät muualle ja ostavat ne loputkin ostoksensa sieltä”, Aino toteaa.

Pohjasmäkien mukaan parasta kyläkauppiaana olemissa ovat asiakaskohtaamiset. Lakaluoman kaupassa ei säästellä huumoria. Lähes poikkeuksetta ostoshetki päättyy hauskaan rupatteluun.

”Monet asiakkaat ovat meille kuin perheenjäseniä. Yhdessä on jaettu ilot ja surut. Asiakkaita minun tulee eniten ikävä, kun tämä työ loppuu aikanaan”, Aino Pohjasmäki sanoo.

Lue lisää

"Toisin kuin kuvitellaan, suomalaisen sianlihan suorat maataloustuet ovat vain 0–5 prosenttia liikevaihdosta – tulisiko markkinoilta poistaa ne tuotteet, joiden tuottaminen on täällä laitonta?"

Vastuullisuus ja eettisyys toteutettava käytännössä

Suomalainen possu ja vastuullinen kauppa

Luottamus taas kovalla koetuksella