Kantri

Kaverukset ajoivat 2-hevosvoimaisella perämoottorilla 750 kilometriä pitkän veneretken sisävesillä – huikea seikkailu päättyi

Christian Rönnbackan ja Lars Candolinin kahdeksan vuotta sitten aloittama venereissu Tammisaaresta Pietarsaareen päättyi elokuun alussa Pietarsaareen.
Riskiretki
Lars Candolinin ja Christian Rönnbackan muodostama riskiretkikunta on saapumassa Larsmonjärven sulusta merelle. Hymy on herkässä, kun loppu häämöttää.

Riskiretkeksi nimetyn sisävesiseikkailun viimeiset etapit olivat haastavia. Ennen Alajärveä venettä oli vedettävä käsin koskessa kilometritolkulla.

"Etenimme melontakelvotonta reittiä. Kun saavuimme melontakelpoiselle reitille, siitä puuttui 30 senttiä vettä. Sain niin pahoja kramppeja, että jalkani eivät liikkuneet. Candolinin oli vedettävä venettä kilometritolkulla itse" Christian Rönnbacka kertoo.

Riskiretken piti saapua Pietarsaareen jo heinäkuun alussa, mutta vene karahti kiville koskessa, kun loppu jo häämötti. 26 kilometriä ennen Pietarsaarta veneen pohjaan tuli reikä, josta tihkui vettä.

"Onneksi lähellä asuvan tutun poika osasi lasikuitutyöt. Veimme veneen korjattavaksi hänelle."

Riskiretki sai alkusysäyksenä vuonna 2010, kun Lars Candolin löysi Tammisaaren edustalta kaislikosta huonokuntoisen lasikuituveneen. Pienestä tarrasta selvisi, että Särki-merkkinen on valmistettu vuonna 1974.

Historiasta kiinnostunut mies oli omasta mielestään selvittänyt Ruotsin kuninkaan määräämän ja Birger Jaarlin johtaman toisen ristiretken reitin Hämeeseen.

Hän halusi kokeilla, pystyisikö hän kulkemaan saman reitin veneellä.

Mukaan hän sai houkuteltua silloisen työkaverinsa Christian Rönnbackan.

Matka taitettiin kahden hevosvoiman Yamaha-perämoottorilla. Tosin viimeisellä meriosuudella sen rinnalla puksutti 4-hevosvoimainen moottori.

Rönnbackan mukaan veneretken parasta antia oli suomalaiseen luontoon tutustuminen. Riskiretkeläiset kulkivat järvissä, joissa, koskissa ja puroissa, joihin ei kuuna päivänä olisi muuten tullut mentyä.

"Merikotka lensi yllämme loppupätkällä. Luonto oli vahvasti mukana koko retken ajan."

Kiireiset miehet taittoivat matkaa pätkissä. Matka jatkettiin keväisin siitä kohtaa, mihin se oli edellisenä kesänä päättynyt. Rönnbackan laskujen mukaan reissun taittaisi pysähtymättä kahdeksassa vuorokaudessa.

Dekkarikirjailijana mainetta niittänyt mies aikoo kirjoittaa Riskiretkestä tietokirjan.

"Vaikka kokemus oli hieno, en lähde enää koskaan vastaavalle venereissulle. Candolin totesi osuvasti, että olemme tehneet sellainen moottorivenereissun, jota kukaan ihminen maailmassa ei ole tehnyt. Siitä jäi mahtava seikkailunmaku", Rönnbacka toteaa.

Lisää juttua ja kuvia Riskiretkestä:: Riskiretken veneilijöillä on takanaan 594 kilometriä järviä, koskia, puroja ja ojia: "Sisämaahan niin pitkälle kuin vettä riittää"

Lue lisää

Riskiretken veneilijöillä on takanaan 594 kilometriä järviä, koskia, puroja ja ojia: "Sisämaahan niin pitkälle kuin vettä riittää"

Christian Rönnbacka ja Lars Candolin päättivät kokeilla rajojaan Thaimaan viidakon sijaan Suomen sisävesillä: "Aggressiivisuus on ensimmäinen reaktio suomalaisen kohdatessa vieraan ihmisen"

Veneilykuolemia ennätysvähän, hukkuneista neljännes yli 75-vuotiaita

Saaristomatkailu haluaisi myydä talven eksotiikkaa