Kantri

Kuohun kyläkauppa lopettaa lauantaina – "Asiakkaat hyvästellään nenäliinojen kanssa"

Kantri 09.06.2017

Lauantaina vietetään Kyläkauppapäivää. Se on samalla Kuohun kyläkaupan viimeinen aukiolopäivä.


Jouni Hirn
Kauppias Katja Paakkunainen toteaa, että kyläkauppapäivä ja lopetuspäivät osuivat päällekkäin sattumalta.
Kauppias Katja Paakkunainen toteaa, että kyläkauppapäivä ja lopetuspäivät osuivat päällekkäin sattumalta. "Päätimme lopetuspäivän jo aikoja sitten ja sitten huomasimme yllättäen, että se on samalla juhlapäivä."
Jouni Hirn

Katja Paakkunainen ja Sara Kolehmainen ovat pitäneet vuodesta 2012 lähtien kyläkauppaa Kuohun kylällä Jyväskylän länsipuolella 23-tien varrella.

Katja Paakkunainen kertoo luopuvansa kaupasta haikein mielin.

"Nämä viisi vuotta ovat olleet mahtavia vuosia, vaikka huonoksi muuttunut kannattavuus aiheuttikin meille stressiä. Viime vuosi oli edellistä huonompi eikä tämäkään ole ollut juuri parempi."

"Kokemus jää kuitenkin plussan puolelle. Opimme tuntemaan kyläläiset ja heitä tulee kova ikävä. Juuri se on ollut tässä parasta, että on saanut tutustua uusiin ihmisiin", Katja Paakkunainen sanoo.

Päätös lopettamisesta syntyi pitkän harkinnan jälkeen. Yhtenä syynä on vuoden 2016 alussa toteutunut kaupan aukioloaikojen vapautus. Sen myös ostosajat ovat venyneet myöhäisiltoihin ja sunnuntaista on tullut aiempaa suositumpi kauppapäivä.

Tarmo-ketjuun kuuluva Kuohun kauppa on ollut avoinna arkisin kello 10-18 ja lauantaisin kolmeen.

"Päiviä olisi täytynyt pidentää ja olla auki sunnuntaisin. Meillä molemmilla on perhettä emmekä halua tinkiä ajasta perheiden kanssa. Emme pystyneet laajentamaan aukioloaikoja tai palkata ulkopuolista työntekijää."

Vähittäiskaupan yhteydessä toimii kahvila. Postin pakettipalvelu oli neuvoteltu valmiiksi. Samalla tontilla on sijainnut kauppa vuodesta 1917 lähtien. Tavoitteena on löytää kaupalla jatkaja.

"Eräs nuori pari on hyvin kiinnostunut jatkamaan ja he käyvät parhaillaan rahoitusneuvotteluja. Joka tapauksessa kaupan toiminta loppuu nyt.

Kyläkauppojen määrä on sukeltanut 80-luvulta lähtien eikä loppua ole näkyvissä. Joka vuosi suljetaan kymmeniä kyläkauppoja. Vuonna 2015 niitä oli enää 284.

Paakkunainen kannattaa Ruotsin mallia, jossa kyläkauppiaille myönnetään tukea.

"Missä vaiheessa aletaan huolestua, että pienet maalaiskaupat kuolevat Suomesta. On ennustettu, että kymmenen vuoden päästä maaseudulla ei ole enää kyläkauppoja.

Kauppias on havainnut, että kyläkauppa on sosiaalinen näyttämö, joka tuo turvaa ja huolenpitoa pienelle kylälle.

"Kauppiaana näkee, miten yksinäiset ikäihmiset voivat ja kuinka he tulevat toimeen kotona. Heillä ei ole välttämättä muita ihmiskontakteja kuin kaupassa käynti. Täällä he ovat saaneet seurustella vapaasti."

Paakkunainen ei vielä tiedä tulevaisuuden suunnitelmistaan. On mahdollista, että hän palaa alkuperäiseen ammattiinsa toimintaterapeutiksi.

Kuohun kyläläiset ottivat lopettamispäätöksen vastaan surullisena. Jäljellä on enää läksiäiskahvit.

"Viimeisenä päivänä teemme töitä nessupaketin kanssa ja hyvästelemme asiakkaita. Tosin nenäliinoja on tarvinnut useaan otteeseen jo viikkojen ajan", Paakkunainen sanoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit