Kantri

Lätkähullu Pirjo kiertää suosikkijoukkueen perässä ympäri Suomea – matkamittariin tuhansia kilometrejä kuukaudessa

Pirjo Hujalaa innokkaampaa jääkiekkofania saa hakemalla hakea. Tällä kaudella väliin on jäänyt vain yksi suosikkijoukkue JYPin ottelu.
Jouni Hirn
Pirjo Hujala on tuttu näky jäähallien fanikatsomoissa. Kuva on otettu Vaasan Kuparisaaressa Sportin ja JYPin välisessä ottelussa.

Jyväskyläläinen Hujala käy katsomassa kaikki JYPin ottelut sekä kotona että vieraissa. Hän on seurannut joukkuetta jopa Sveitsiin ja Ruotsiin. Viime kauden pelisaldo oli 78 ottelua. Tällä kaudella väliin on jäänyt vain yksi JYPin ottelu tärkeiden sukujuhlien takia.

Haastattelupäivänä Hujala seuraa Vaasassa Sportin ja JYPin välistä ottelua. Kaksi päivää aiemmin hän kävi Raumalla ja parin päivän päästä matka suuntautui Lappeenrantaan. Kiekkokauden ollessa kiivaimmillaan hän ajaa tuhansia kilometrejä ristiin rastiin Suomea.

"Tällä kaudella pisin ajoreissu on ollut Skellefteåån, jonne tuli Haaparannan kautta matkaa 800 kilometriä. Onneksi meitä oli neljä kuskia jakamassa ajohommia. Kun peli päättyi illalla, olin jo aamukahdeksalta kotona. Sveitsiin menin lentämällä", Hujala kertoo.

Hujalalla on oma tilitoimistoyritys. Hän on jäämässä pian eläkkeelle. Aktiivinen kiekkopeleissä käyminen alkoi vuonna 2005.

"Kävin sitäkin ennen peleissä, mutta silloin perhe vaati aikansa. Nyt olen yksineläjä. Minulla on aikaa ja voin päättää itse tekemisistäni. Kaksi aikuista lasta ovat jo maailmalla. Toista ei kiinnosta lätkä pätkääkään, mutta toinen käy satunnaisesti kanssani peleissä.

Hujala on tuttu näky jäähallien fanikatsomoissa. Vuosi sitten JYPin pelaajat kiittivät häntä kannustuksesta lahjoittamalla hänelle mailan nimikirjoituksin varusteltuna.

"Viimeksi Raumalla käydessä järjestysmiehet morjestivat. Mietin jo, että olenkohan kiertänyt liikaa halleissa, kun vieraspaikkakunnallakin tervehditään. Myös Nelosen kanavan ohjaaja tunnisti minut tv-kuvista ja tuli juttelemaan. Hän kysyi, että millainen suhde minulla on joukkueeseen. Minulla ei ole ketään sukulaisia tai tuttuja pelaamassa. En tunne heistä ketään."

Hujalan kaltaisia peleissä kiertäjiä on Suomessa vähän. Hän tietää, että ainakin Ilveksen ja Tapparan kannattajissa on vastaavia "hulluja".

Valtaosan matkoista Hujala taittaa yksin omalla autollaan – toisinaan kimppakyydeillä tai fanibussilla muiden kannattajien kanssa.

Hujala yhdistää reissuihin kyläilyjä ja muita aktiviteetteja. Kun viime elokuussa JYP pelasi harjoitusottelun Mikkelissä, Hujala kävi puolukassa.

"Siskon mökki on siinä lähellä. Kävin keräämässä talven puolukat talteen ennen peliä. Usein vierailen samalla tuttujen ja sukulaisten luona."

Lähiomaiset ovat jo tottuneet Pirjon lätkäreissuihin: Siellä missä JYP pelaa, siellä on Pirjokin.

"Meitä on viisi sisarusta. Järjestämme joka vuosi yhteisen tapaamiseen. Kun viime vuonna toiset sisarukset suunnittelivat tapaamista, he katsoivat SM-liigan otteluohjelmasta, että milloin se Pirjo pääsee mukaan."

Ahkera peleissä reissaaminen ei ole Hujalan mukaan raskasta, vaan pikemmin antoisaa.

"Onhan tämä eri asia kuin istua sohvan nurkassa ja tehdä käsitöitä. Minulle ei jouten kotona olo sovi. Tämä on paljon mukavampaa", sympaattinen JYP-kannattaja toteaa lopuksi.

Lue lisää

Se on hokia ny! – Ennen suhtauduin jääkiekkoon yliolkaisesti, mielipiteeni muuttui

Teknologiayhtiö Uros ryhtyi Kärppien pääsponsoriksi samaan aikaan, kun yhtiö haki lyhennysvapaata veronmaksajien rahoilla myönnettyihin lainoihin

Sisuuntunut naarasleijonalauma ärjyi avausvoiton MM-jäällä – Suomi luisteli Venäjän olympiakomitean joukkueelta jalat alta jo avauserässä

Ruotsille kelpaa olympiajääkiekosta vain kulta