Kantri

Liisa, 53, matkusti satoja kilometrejä Provinssiin nähdäkseen Rammsteinin

Seinäjoella järjestetty festivaali keräsi kaikenikäisiä kävijöitä ja ylsi lauantaina yleisöennätykseen.
Jouni Hirn
Joensuulaiset Liisa ja Aino Kinnunen saapuivat Joensuusta katsomaan Rammsteinia. "Meillä on samanlainen musiikkimaku", äiti ja tytär totesivat.

Provinssi huipentui lauantaina saksalaisen Rammsteinin keikkaan. Yhtye toi Etelä-Pohjanmaalle yhdeksän rekka-autollista tavaraa, ja kyseessä oli Suomen festivaalikesän suurin yksittäinen produktio.

Bändiä katsomaan saapui myös joensuulainen Liisa Kinnunen tyttärensä Ainon kanssa. Kinnuselle Rammstein oli ainoa syy matkustaa Pohjois-Karjalasta Etelä-Pohjanmaalle.

"En ole nähnyt Rammsteinia aiemmin, mutta heillä on kuulemma megaluokan show. Olemme tyttären kanssa kovia Rammstein-faneja.”

Äiti-Kinnusen varhaisimmat festarimuistot yltävät 80-luvun alun Joensuun Ilosaarirockiin.

"Olin 15-vuotias. Ilosaarirock oli siihen aikaan hyvin pienimuotoinen tapahtuma. Hassisen Kone oli pääesiintyjänä. Kesken keikan puhkesi hirveä ukonilma, ja soittovehkeet menivät hajalle”, hän muistelee.

Seinäjoella järjestetty Provinssi-festivaali keräsi yhteensä 71 000 festivaalivierasta kolmen päivän aikana. Ruuhkasta huolimatta meno festivaalialueella vaikutti rauhalliselta ja palvelut pelasivat.

Paikalla oli runsaasti myös perheitä.

”En tunne itseäni vanhaksi, koska täällä on paljon ikäistäni porukkaa”, viisikymppinen Kinnunen toteaa.

Lauantaina Seinäjoen Törnävänsaarelle saapui peräti 31 000 vierasta, mikä on festivaalin 40-vuotisen historian kaikkien aikojen yhden päivän yleisöennätys.

"Viime vuonna alkanut Provinssin uusi nousu huipentui loppuunmyytyyn lauantaihin ja yleisöennätykseen. Päivän yleisömäärä ylitti kaikki villeimmätkin odotuksemme. Olemme palanneet takaisin Suomen festivaalikentän huipulle", festivaalijohtaja Sami Rumpunen toteaa.

Törnävänsaaren kauniita maisemia sai ihastella myös maailmapyörästä ja köysiradalta käsin. Alueelle esiintyi sirkusryhmiä ja kilkuttelupajalla sai harjoittaa rumputaitojaan kattiloilla ja putkenpätkillä.

Myös ruoka näytteli suurta roolia.

Tamperelaisen Laura Norvaisa mukaan ruokapalvelujen merkitys on korostunut festivaaleilla.

”Aikoinaan festivaaleilla saattoi olla vain kaksi ruokavaihtoehtoa, mutta nykyisin löytyy jokaiselle jotain. Kasvisruokaa myydään paljon, sen osuus on meillä noin kolmannes.”

”Ihmiset ovat myös nykyisin vaativampia, ja he kyselevät paljon ruoan sisällöstä. Tosin ruoan alkuperästä kysytään harvoin”, Norvaisa toteaa.

Helsingistä saapuneen Street Gastro -ruokakojun erikoisuutena oli täysin vegaaninen hampurilainen. Myydyin tuote oli kuitenkin melko perinteinen.

”Vaikka olemme varautuneet 120 kilolla ranskalaisia, niin tuntuu siltä, että ne ovat koko ajan loppu.”

Talkoolaisilla on merkittävä osa Provinssin onnistumisessa ja toteuttamisessa.

Seinäjokelainen Timo kertoo toimineensa takavuosina talkootyöläisenä.

”Oli siinä toisinaan hermot tiukalla, kun aamuyöllä piti toimia leirintäalueen järjestysmiehenä. Monet kerrat tuli myös siivottua festivaalialuetta. Sateisina vuosina kaljapulloja piti kaivella lapiolla mudan seasta”, hän muistelee.

Lue lisää

Yle uutiset: Ympäri vuorokauden päivystävä Seinäjoen eläinsairaala avautuu heinäkuussa – sairaala helpottaa kunnallista eläinlääkäripäivystystä myös lähikunnissa

Poliiseja kohti ammuttiin Seinäjoen rautatieasemalla

Yle uutiset: Kesän alku sai pohjalaiset korkkaamaan – poliisilla yli 200 tehtävää viime yönä

Jopa 3 000 omakotitaloa saa lämpönsä hukkalämmöstä – Seinäjoelle tuleva datakeskus toimii hiilinegatiivisesti