MT Jättinumero: MT.FI-sivuston kaikki artikkelit saatavilla 30.10.-1.11. ilman lukurajoituksia
Kantri

Nastolalainen Erkki Salonen ei enää korota 28-metristä näkötorniaan – "vaatisi vaimon ja Ilmailulaitoksen luvat"

Erkki Salosen, 68, pihapiirissä Nastolan Järvisten kylällä sijaitsee kulttimaineen saavuttanut yhden miehen luomus eli Vuorenpeikon näkötorni.
Jouni Hirn
Tornin lisäksi Erkki Salosen tiluksilla on tarjolla monenmoista nähtävää. Metsätöissä ikänsä käynyt isäntä on kerännyt mahtavan pahkakokoelman.

Erkki Salonen on korottanut torniaan kolmessa vaiheessa. Viimeksi 8 metrillä kolme vuotta sitten. Nyt tornin huippu kohoaa 28 metriin kallion pinnasta. Salosen kotitalo on 50 metriä huippua alempana.

Salosen mukaan tornia oli helppoa korottaa tästäkin valmiin kehikon avulla, mutta se vaatisin luvan. Ilmailulain mukaan rakentamiseen tarvitaan ilmalupaeste, jos rakennelma ulottuu yli 30 metriä maanpinnasta.

"Vaimokin on pistänyt hanttiin, että nyt se tornin korottaminen saa riittää. Kun vielä Ilmailulaitokselta tarvittaisiin lupa, niin eiköhän se ole siinä" Torni-Erkki tuumaa.

Idea omasta näkötornista syntyi vuonna 2008, kun Salonen lunasti tyhjänpantiksi jääneet sähkötolpat sähköyhtiöltä ja kuljetti ne kallionpäälle.

Pihapiirissä oleva näkötorni on avoinna yleisölle. Vuorenpeikolla vierailee vuosittain noin 700 kävijää. Kohde yksi Lahteen kuuluvan Nastolan upeimmista nähtävyyksistä, missä kaikki halukkaat voivat käydä ihailemassa kauniita maisemia ja nauttia maaseudun rauhasta.

Nähtävyyskohteeseen ei ole käytetty senttiäkään yhteiskunnan rahaa. Salonen kustantaa kaiken omasta pussista.

Viime kesänä Salonen uhkasi sulkea tornin yleisöltä kyllästyttyään maksamattomiin asiakkaisiin. Hänen laskujen mukaan vain puolet kävijöistä maksaa 2 euron pääsymaksun hyvin esillä olevaan lippaaseen. Salonen ei kuitenkaan toteuttanut uhkaustaan.

Isännän laskujen mukaan noin puolet kävijöistä kapuaa tornin huipulle.

"Tapaan sanoa, että väkisin ei kannata konttia. Viime kesänä eräs mies uskaltautui huipulle vasta kolmannella kerralla. Ylös päästyään hän iloitsi, nyt on kesä pelastettu."

MT:n jättinumero ilmestyy 30.10.
Lue lisää

Huimapäiden talkootyömaalla ei päätä pakota – katso videolta, millaiset maisemat 25 metrin korkeudesta avautuvat

Metsähallitus tarkastaa myös kaikki näkö- ja luontotornit vielä tämän vuoden aikana

Rakennustarkastaja sulki Erkki Salosen rakentaman näkötornin – vuoden kestänyt käyttökielto kumottiin juhannusviikolla

Tunnistatko nämä 10 suomalaista paikkaa? MT:n pässi luuraa kotimaisilla nähtävyyksillä