Kantri

Olli liftasi Helsingistä Lappiin ja joutui porojen jahtaamaksi

Viime vuonna helsinkiläinen Olli Rissanen osallistui liftauskilpailuun. Peukalokyydillä tehdystä reissusta Helsingistä Lappiin tuli ikimuistoinen.
HitchPro ry
Olli Rissanen tuulettaa iloisena päästyään Lappiin. Tien päällä olevat Hitchball 4000 -kilpailijat erottaa keltaisista liiveistä. Kuva on otettu viime kesänä.

Liftarit kansoittavat maantien varsia tulevana viikonloppuna, kun Hitchball 4000 -liftauskilpailu käynnistyy Helsingistä. Neljättä kertaa järjestettävään kisaan pyrki tänä vuonna ennätykselliset 130 osallistujaa.

Kilpailussa liftataan pareittain viikonlopun aikana Helsingistä pois ja takaisin.

Viime kesänä Olli Rissanen, 25, osallistui kilpailuun kilpaparinsa kanssa. Tavoitteena oli liftata Jäämerelle ja palata maanantaiksi Helsinkiin.

Rissanen kertoo viikonlopun olleen hieno ja avartava kokemus. Yhden viikonlopun aikana Suomi avautui tavalla, jonka vain peukalokyytiläinen voi kokea.

Liftausreissu eteni alkuun joutuisasti.

"Pääsimme ensimmäisellä kyydillä nopeasti Jyväskylään ja sieltä saimme melkein heti kyydin Ouluun. Vietimme yön Oulussa. Nukuimme teltassa moottoritien liittymässä. Seuraavana päivänä pääsimme Kemiin, jossa kirjoitimme lappuun Tornio tai Rovaniemi. Eräs meänkieltä puhuva kaveri kuljetti meidät lähelle Yllästä."

Rissasen mukaan pohjoisessa ei turhia kiirehditty. Liftareita vietiin katsomaan muun muassa lohikalastusta.

Ylläksellä lauantai-iltana autoliikenne tyrehtyi kuin seinään. Niinpä kaksihenkinen joukkue päätti leiriytyä.

Yöllä Lapin luonto näytti kyntensä.

"Pakkasta oli kaksi astetta eikä meillä ollut tarpeeksi vaatetta. Meidän oli liikuttava lämpimiksemme. Kävelimme neljä tuntia etelään päin kirkkaassa auringonpaisteessa."

"Porolaumoja oli liikkeellä. Yhden talon kohdalla kymmenkunta poroa tuli riviksi eteemme ja ne näyttivät hyökkäävän päällemme. Tuijottelimme pitkään toisiamme, kunnes porot juoksivat tiehensä", Rissanen muistelee huvittuneena.

Hän kertoo oppineensa, että liftaaminen ja kiire ovat huono yhdistelmä. Yllätyksenä tuli, että peukalokyydin saaminen oli vaikeampaa pohjoisessa kuin etelässä.

"Tavoite jäämerelle pääsystä oli aikataulullisesti aika kova. Pääsimme kuitenkin Lappiin ja saimme jopa avoautokyytiä. Lapissa eräs tanskalainen lääkäri otti meidän avoautoonsa kolmen asteen pakkasessa. Siellä me istuimme t-paidoissa", Rissanen naurahtaa.

Hitchball 4000 -kilpailijat lähtevät Oopperatalolta perjantaina 10.6. klo 18 ja palaavat takaisin maanantaihin 13.6. mennessä. Viime vuonna voittajapari ehti alle 65 tunnissa liftata Ivaloon ja takaisin.

Tapahtuman verkkosivut www.hitchball4000.fi

Lue lisää

Matkailu kotimaassa lisääntyi viime kesänä – ulkomaanmatkailu yhä koronakuopassa

Kotimaan matkailun kasvu ei riittänyt paikkaamaan ulkomaisten matkailijoiden katoa elokuussa –yöpymiset selvästi alle vuoden 2019 tason

Lapissa löydetty maastosta runneltuja porojen ruhoja ja ammuttu hirvi

Hanhivahinkojen ennaltaehkäisystä aletaan maksaa korvauksia – valtioneuvosto hyväksyi maanantaina uuden lain