LUE NÄKÖISLEHTI: Postin lakon vuoksi kaikki MT:n artikkelit ja näköislehti luettavissa vapaasti
Kantri

Painija Petra Ollin isä sparrasi harjoitusvastustajana: "Oli siinä vanha mies kovilla"

Petra Olli saa perheeltään täyden tuen. Perheen esikoinen on Suomen suurimpia mitalitoivoja Riossa.
Jyrki Johannes Tervo
Pertti ja Päivi Olli esittelevät tuttavalta saatua Petra Olli -kannustusmaskia.

Painitähden äiti Päivi Olli muistaa vielä hyvin päivän, jolloin hän vei 7-vuotiaan tyttärensä ensimmäisen kerran Lappajärven Veikkojen painikouluun. Petralla oli ensimmäisissä harjoituksissa jalassaan jumppatossut, mutta jo toisiin harjoituksiin oli ostettava uudet painikengät.

Viime syksynä Las Vegasissa käydyissä MM-paineissa Petra Olli teki suomalaista painihistoriaa ottamalla ensimmäisenä suomalaisnaisena painissa MM-mitalin. Odotukset olympiamenestyksen suhteen ovat korkealla.

"Ei olisi tyttöä painikouluun viedessä uskonut, että millainen tarina siitä alkaa. Petra oli todella ujo siihen aikaan. Ensimmäiset treenit jännittivät sekä tyttöä että äitiä. Myöhemmin hän pärjäsi hyvin myös keihäänheitossa, mutta painista tuli lopulta laji, jota hän tekee täydellä sydämellä”, Päivi Olli sanoo.

Perheellä on usein ratkaiseva rooli huipulle tähtäävän urheilijanuoren elämässä. Myös Petralla on ollut takanaan perheen henkinen tuki ja kannustus.

Päivi ja isä Pertti Olli eivät ole kuitenkaan tietoisesti tehneet lapsestaan huippu-urheilijaa.

”Emme ole koskaan patistaneet Petraa lähtemään kisoihin tai harjoituksiin. Hän on aina saanut päättää itse urheilemisestaan”, Pertti-isä sanoo.

Myös Petran kaksi pikkuveljeä urheilevat. Pertti Olli on opettanut lapsilleen, että kuka tahansa menestystä saakin, sitä tulee kunnioittaa.

”Jos joku on sinua parempi, se on hyväksyttävä. Häviötä ei saa purkaa esimerkiksi haukkumalla toisia. Sinun on harjoiteltava entistä kovemmin, että pärjäisit jatkossa paremmin.”

Huippupainijaksi kehitytään sopivan tasoisten avulla. Petran onneksi hänen juniorivuosina Etelä-Pohjanmaalla asui muutamia naispainijoita, joiden kanssa hän sai harjoitella.

Välimatkat harjoituksiin olivat kuitenkin pitkät, joten usein Pertti-isän piti toimia tyttärensä sparraajana molskilla.

”Saatettiin painia kolme varttia putkeen. Oli siinä vanha mies kovilla, kun tyttö heitteli ja väänteli jäseniä. Olemme jälkeenpäin nauraneet, että siinä oli satakiloinen ja 50-kiloinen vastakkain.”

Pertti Olli jännittää paikanpäällä, kun hänen tyttärensä astelee Rion olympiamolskille 17. elokuuta.

Äiti jää kotiin pitämään kisastudiota lastensa ja läheistensä kanssa.

”Veljeni totesi kahdelle siskolleni, että ei tänne voi tulla, koska hyppään hermostuksissani jatkuvasti pihalla ja Pertin äiti on saada sydänkohtauksen. Sisareni työskentelevät terveydenhoitoalalla, joten sanoin että juuri teidänhän tänne pitää tulla”, äiti-Olli nauraa.

TV2 esittää sunnuntaina 24.7. kello 18:00 ohjelman Kohti Rioa: Lappajärven naarasleijona, jossa seurataan Petra Ollin matkaa kohti olympialaisia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lappajärven uusi yhteiskoulu rakennetaan hirrestä – sisäilmaongelmainen vanha koulu puretaan

Piritta Kärnä, 30, on pelannut pesäpalloa 26 vuotta – "Navetan päätyseinään on tullut iskettyä tuhansia lyöntejä"

Ei haittaa Eikkaa, vuodessa 70 keikkaa