Kantri

Suosittujen maaseutudraamojen aikakausi päättyy Ylessä – "He jättävät valtavan aukon"

Kantri 14.07.2017 Tampere

Käsikirjoittaja Heikki Luoman ja ohjaaja Jukka Mäkisen yli kaksikymmentä vuotta kestänyt yhteistyö tulee päätökseen, kun Korpelan kujanjuoksu -sarja päättyy vuonna 2018. Samalla yksi aikakausi loppuu Suomen tv-historiassa.


Jaana Kankaanpää
Esa Latva-Äijö näyttelee pääosaa Korpelan kujanjuoksussa. Kuva on otettu syksyllä 2015 sarjan keskeisellä tapahtumapaikalla, kuvitteellisella Korpelan autokorjaamolla.

Jukka Mäkisen ja Heikki Luoman maalaiskomediat ja maaseutudraamat ovat saavuttaneet huikean suosion vuosien varrella. Ylen mukaan sarjat ovat saaneet uusinnat mukaan laskien liki 124 miljoonaa katselukertaa.

Korpelan kujanjuoksun ja Pirunpellon lisäksi parivaljakko tunnetaan suosittujen Maalaiskomedia-sarjojen tekijöinä. Vuosina 1997–2007 esitetyt Maalaiskomediat Vain muutaman huijarin tähden, Peräkamaripojat, Mooseksen perintö sekä Turvetta ja timantteja sijoittuvat kuvitteelliseen Kuusniemen kuntaan.

Kaksikon työtapa on osoittautunut toimivaksi: Luoma kantaa kirjoitusvastuun, kehitystyö tehdään yhdessä ja lopuksi Mäkinen työstää käsikirjoituksen kuvauskuntoon.

Jukka Mäkinen ohjaa vielä eläkkeeltä käsin Korpelan kujanjuoksun kolmannen kauden, mutta sitten päättyy Ylessä näiden rakastettujen maaseutudraamojen aikakausi.

Mäkisen ja Luoman yhteistyön päättyminen jättää valtavan aukon kotimaisen televisioviihteen kenttään.

Korpelan kujanjuoksun tuottaja Anna-Maija Halonen ei osaa vielä sanoa, millainen tulevaisuus maaseutudraamoilla ja maalaiskomedioilla on Ylessä.

"Lähitulevaisuus näyttää loistavalta, sillä parhaillaan teemme Korpelan kakkoskauden jälkitöitä ja kuvaamme Korpelan kolmoskautta", hän muotoilee MT:lle.

Halonen on kirjoittanut Ylen verkkosivuille artikkelin Mistä on maalaiskomediat tehty? Jutussa pohditaan myös, mikä tekee lajista niin suositun?

Aitous on varmasti yksi syy. Mäkisen ja Luoman sarjoissa maaseutu ei ole esiintynyt romantisoituna vaan realistisesti kuvattuna. Leipä on tiukassa ja yrittäminen raskasta. Toimentuloon vaaditaan kekseliäisyyttä ja sitkeyttä.

"Sarjojen maailma on konkreettinen, käsin kosketeltava. Ihmiset kohtaavat toisensa kirjaimellisesti metsäpoluilla, pelloilla, konttoreissa, baareissa, korjaamoilla, virastoissa. Ongelmat ratkaistaan kasvotusten, ei netissä. Yksikään ei ole Facebookissa", Anna-Maija Halonen pohtii.

Korpelan kujanjuoksun toinen kausi alkaa TV2:lla sunnuntaina 17.9. Kolmannen kauden kuvaukset kestävät lokakuuhun 2017. Kauden ja koko sarjan kuusi viimeistä jaksoa nähdään televisiossa syksyllä 2018.

Maalaiskomediat-sarjoja voi katsoa 13.7. julkaistussa Yle Areenan Toivotut-paketissa. Uusinnat julkaistaan Jukka Mäkisen uran kunniaksi.

Lue myös: Odotettua maaseutudraamaa kuvataan Nokialla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit