Kantri

Tiesitkö? Pesäpallo paistetaan uunissa

Kantri 11.05.2016

Virallinen pesäpallo ­vaatii valmistuakseen paljon työtä ja ­ripauksen salatiedettä. Suomipesis Oy:n pesäpallotehtaalla pallot tehdään käsin.


Markku Vuorikari
Pesäpallon tie ryppyisestä kerästä kovaksi ja kestäväksi palloksi. Ydin on tiiviiksi puristettua trasselia, jonka päälle kääritään lankaa. Seuraava kerros on kumiliuskaa, joka kääritään käsin narukerän ympärille. Pintakerros liimataan, ja pallo saa lopullisen muotonsa teräsmuotin sisällä uunissa.

Lahtelaisen Suomipesis Oy:n teollisuushallissa leijuu palaneen kumin käry. Täällä tehdään pesäpalloja hartaudella ja rakkaudella.

Yrityksen osakas Teemu Lassila kertoo, että virallisen pesäpallon valmistamiseen liittyy liikesalaisuuksia, kuten millaista lankaa ja liimaa käytetään ja missä suhteessa.

Hyväksytyn pesäpallon valmistusprosessi on haasteellinen ja monivaiheinen. Pallo tehdään käytännössä käsin: sitä muovataan, prässätään ja lopulta se laitetaan uuniin paistumaan. Kuuma seos vulkanoituu ja pallo jää teräsmuotissa muotoonsa.

Ennen kuin pallo on valmis kaupan hyllylle, se punnitaan, koepomputetaan ja leimataan. Laadunvalvonta joka vaiheessa on tärkeää.

”Monesti kysytään, kauanko yhden pallon valmistamiseen menee. Työvaiheita on niin paljon, että pesäpalloa ei voi tehdä yhden päivän aikana”, Teemu Lassila sanoo.

Kotimaisuus kunniassa

Pesäpalloliitto on määrännyt tarkat rajan pesäpallon kestävyydelle ja kimmoisuudelle. Suomipesis on L-Tec Sportin ohella ainoa yritys, joka saa valmistaa virallisia pesäpalloja.

Tuotteita testataan ja kehitetään yhteistyössä Jyväskylän Yliopiston Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen kanssa. Kumppanina on myös kaksi testiseuraa.

Suomipesiksen kaikissa palloissa on kotimaisuudesta kertova Avainlippu. Myös pakkaukset on valmistettu Suomessa.

Teemu Lassila karsastaa ajatusta ulkomailla tehdystä pesäpallosta.

Tarina kertoo, että takavuosina eräs suomalainen pesisseura valmistutti suuren erän halpoja pesäpalloja Aasiassa. Homma meni mönkään. Pallot eivät pomppineet kunnolla ja ne hajosivat lyödessä. Rahallinen tappio oli suuri.

”Jos pesäpallon lähettää esimerkiksi Kiinaan, samanlaisia ei saa takaisin. Suomi on ainoa paikka, jossa syntyy riittävää laatua. Mitä tahansa olemme tarvinneet, olemme yrittäneet etsiä sille kotimaisen tekijän.”

Perinteen jatkajat

Suomipesis Oy:n historia ulottuu aina vuoteen 1989, kun pesäpallotehdas Lakaveka alkoi valmistaa virallisia pesäpalloja Suomipallo-nimellä.

Muutama vuosi sitten Lakavekan yrittäjät päättivät vetäytyä viettämään eläkepäiviään.

Yritys ja samalla koko pallovalmistuksen perinne olisi päättynyt, ellei kolme ikänsä pesäpallon parissa toiminutta miestä olisi kiinnostunut toimintojen ostamisesta.

Yrityksen historiassa käännettiin uusi lehti vuonna 2013, kun pitkän linjan pesismiehet Teemu Lassila, Timo Laine ja Pauli Korhonen päättivät jatkaa Suomipallojen valmistamista. Samalla yrityksen nimi muutettiin Suomipesis Oy:ksi.

”Edelliset omistajat olivat 80-vuotiaita, ja he olivat lähellä viedä pallonvalmistuksen tietotaitonsa mukanaan. Kauppaan kuului, että he kertoivat liikesalaisuudet ja opettivat valmistusprosessin. Meille sanottiin, että muistakaa pojat sitten, että kahta samanlaista pesäpalloa ei ole vielä tehty, koska ne ovat käsityötä”, Lassila muistelee.

Suomipesiksen pallot hyväksyttiin tänä vuonna virallisiksi ottelupalloiksi kaikille sarjatasoille.

Pelaajataustasta hyötyä

Karhun on pesäpallovälineitä valmistava ja myyvä 
L-Tec Sport Oy on vielä selkeä markkinaykkönen, mutta Suomipesis aikoo kasvaa ja kehittyä pitkäjänteisellä työllä.

Tavoitteena on lanseerata kokonainen pesis-tuoteperhe kilpailukykyisellä hinnalla. Suunnitteilla on muun muassa kokonaan kotimainen huippuräpylä ja maila.

Kotimaisuus on yritykselle kunnia-asia. Parhaillaan haussa on kotimainen nahka-alan yrittäjä, jolta onnistuu laadukkaan räpylän tekeminen. Suomipesis on kehittänyt ELY-keskuksen tuella uutta ja täysautomaattista pallonkäärimäkonetta. Investointeja on tehty myös kotimaisen mailanvalmistuksen aloittamiseksi.

Suomipesis-kolmikolla on vahva pesistausta. Teemu Lassila on Alajärven Ankkureiden kasvatti ja entinen Ykkössarjan pelaaja. Hän on tällä hetkellä hallitseva pesäpallon pituuslyönnin maailmanmestari harrastesarjasta. Viime kesänä pallo lensi yli 120 metriä.

Timo Laine on puolestaan tahkonnut Superpesistä vuosikaudet muun muassa Jyväskylän Kirissä ja Haminan pallossa. Sotkamolaislähtöinen Pauli Korhonen on puolestaan pitkän linjan seuravaikuttaja.

Taustoista on ollut apua seurojen ja pelaajien kanssa tuotekehitystyötä tehtäessä.

”Me olemme mukana rakkaudesta lajiin. Olemme saaneet paljon kannustusta pesisväeltä. Paras ja suorin palaute tulee pelaajilta itseltään”, Lassila sanoo.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT