Lampaita, lehmiä, kuolleita vasikoita ja lintuja, mädäntyvä kuha – Lapsuus Tyrväällä elää Akseli Gallén-Kallelan maalauksissa - Kantri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kantri

Lampaita, lehmiä, kuolleita vasikoita ja lintuja, mädäntyvä kuha – Lapsuus Tyrväällä elää Akseli Gallén-Kallelan maalauksissa

Keskiaikainen kauppareitti Kokemäenjoen vesistö maisemineen on piirtynyt myös taiteilijan päätuotantoon eli Kalevala-aiheisiin töihin.
Liekoveden ja Rautaveden maisemista monet on nykyisinkin tunnistettavissa Akseli Gallén-Kallelan maalauksissa tietyistä maamerkeistä. Kylämaisema lampaineen (1884) on maalattu taustanaan Kallialan kylä.

Akseli Gallén-Kallela (1865–1931) tunnetaan muun muassa Porissa sijaitsevan Juseliuksen mausoleumin seinämaalauksista eli freskoista. Hän oli syntynyt Porissa mutta varttui Tyrväällä nykyisen Sastamalan sydämessä.

Maisemamaalauksen perusopit hän keräsi lapsuuden maisemissaan. Taiteilijalta on tältä ajalta säilynyt hieman yli 40 teosta.

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää

Omituinen patsaspuisto 6-tien varressa on häkellyttävä kokonaisuus

Perhosharrastuksen voi aloittaa omalla pihalla – "Jokainen nykyinen perhoshullu on aloittanut nollasta"

Testaa tietosi Kantrin suuressa perhosvisassa: keskikesän kaunokaiset ovat nyt liikkeellä – Tunnistatko värikkäät hurmurit?

Keskikesä on parasta aikaa perhosten tarkkailuun, mutta pikku lentelijät ovat siirtyneet niittyjen puutteessa tienvarsille – Biologi patistaa suomalaisia niittytalkoisiin ja inhoaa nurmikoita: ”Ne ovat vihreitä autiomaita”