Kantri

Talvien leudontuessa Suomen lintukanta monipuolistuu – muutos ei ole yksinomaan hyvästä

Perinteiset suomalaiset lajit ovat ilmastonmuutoksen suurimpia kärsijöitä, mutta voittajiakin on, kertoo ­tutkija Aleksi Lehikoinen.
Markus Varesvuo
Teeri on täydellisesti sopeutunut Suomen ­talveen. Lyhyt talvipäivä sujuu koivun silmuja ja oksankärkiä syöden ja yö vietetään ­kylmältä ja pedoilta suojaavassa lumikiepissä.

Talven leudontumisessa on voittajia ja häviäjiä, kertoo tutkija Aleksi Lehikoinen. Hän toimii intendenttinä lintujentutkimuksen osastolla Helsingin Luonnontieteellisellä keskusmuseolla, Luomuksella.

Leudontuvat talvet vaikuttavat joidenkin lintulajien talvehtimiseen, toisilla muutos näkyy levinneisyys- ja pesimismuutoksina. Tutkimustiedon mukaan ainakin osalle linnuista leudot talvet ovat hyödyllisiä.

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Lehden tilaaja, ota digi käyttöön.
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Tilaa MT Digi
Lue lisää

Hyvä metsänhoito tarjoaa kunnille monikärkiohjuksen

Katso video - mitä miettii metsäkoneiden tekijä ilmastonmuutoksesta ja hakkuista

Valtava jääkaruselli Lappajärveen: ME-tulos tavoitteena – Janne Käpylehto vastaavana mestarina: "Mittaa kolmesti, sahaa kerran"

Suojelurahat tehokkaaseen käyttöön!